Η κυκλοφορία ενός προϊόντος είναι δύσκολη. “Λιγότερο από το 3% των νέων συσκευασμένων καταναλωτικών αγαθών ξεπερνούν τις πωλήσεις των 50 εκατομμυρίων δολαρίων που θεωρείται το σημείο αναφοράς για ένα εξαιρετικά επιτυχημένο λανσάρισμα”, λένε οι Joan Schneider και Julie Hall, συγγραφείς του “The New Launch Plan”.
Αυτό αποτελεί μέρος του γεγονότος ότι τα πιο βαριά ονόματα στην επιχείρηση – από τη Nintendo ως τη Netflix, τη Microsoft στα McDonald’s – είχαν στην καριέρα τους κάποιες από τις μεγαλύτερες εμπορικές αποτυχίες.
Ρίξτε μια ματιά σε μερικές από αυτές και δείτε τι μπορείτε να μάθετε από αυτές.
1957 – Ford Edsel
Ο Bill Gates αναφέρει την αποτυχία της Edsel ως την αγαπημένη του περίπτωση. Ακόμη και το όνομα “Edsel” είναι συνώνυμο του “αποτυχημένου marketing”. Η Ford επένδυσε 400 εκατομμύρια δολάρια στο αυτοκίνητο, το οποίο εισήχθη στην αγορά το 1957. Αλλά οι Αμερικανοί κυριολεκτικά δεν το αγόραζαν, επειδή ήθελαν “μικρότερα και πιο οικονομικά οχήματα”.
“Άλλοι επικριτές έχουν κατηγορήσει την αποτυχία του στην Ford Motors, η οποία δεν καθόρισε ποτέ την θέση του μοντέλου στην αγορά αυτοκινήτων.” Η τιμή και ο στόχος της αγοράς για τα περισσότερα μοντέλα του Edsel ήταν κάπου μεταξύ των πιο ακριβών Ford και των πιο οικονομικών Mercury”. Αποσύρθηκε από την αγορά το 1960.
1985 – New Coke
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η Coke έχασε έδαφος από την Pepsi. Οι περίφημες διαφημίσεις “Pepsi Challenge” ήταν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για την επιρροή της Pepsi. Σε απάντηση, η Coca-Cola προσπάθησε να δημιουργήσει ένα προϊόν που θα είχε γεύση που θα θύμιζε την Pepsi.
Ενώ το New Coke φαινόταν αρκετά καλό σε δοκιμές γευσιγνωσίας σε εθνικό επίπεδο πριν ξεκινήσει το 1985, αποδείχθηκαν ότι ήταν παραπλανητικές. Η Coke εγκατέλειψε το προϊόν μετά από μερικές εβδομάδες και επέστρεψε στην παλιά της φόρμουλα. Επίσης έδωσε στο προϊόν της ένα νέο όνομα: Coca-Cola Classic.
1989 – Τα τσιγάρα χωρίς καπνό της RJ Reynolds
Στη δεκαετία του ’80, καθώς οι εκστρατείες κατά του καπνίσματος είχαν πάρει φωτιά, η RJ Reynolds επένδυσε 325 εκατομμύρια δολάρια σε ένα νέο προϊόν: τα τσιγάρα χωρίς καπνό.
Δεν λειτούργησαν και οι άνθρωποι δεν τα αγόραζαν. Έτσι, τέσσερις μήνες αργότερα, βγήκαν εκτός αγοράς. Μπορούμε ακόμη και να πούμε ότι η ιδέα έγινε καπνός!
1990 – Coors Rocky Mountain Spring Water
Αυτό ήταν ένα ενδιαφέρον πείραμα στην επέκταση της μάρκας: το Coors Rocky Mountain Spring Water ξεκίνησε το 1990 και δεν τα πήγε καλά. Αποδεικνύεται ότι οι λάτρεις της μπύρας ήθελαν μόνο ένα πράγμα από την αγαπημένη τους ετικέτα – μπύρα!
Τα πράγματα πήγαν καλά για το Coors στο τέλος. Η εταιρεία εξακολουθεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους ζυθοποιούς στον κόσμο.
1993 – Apple Newton
Το Newton είναι το παράδειγμα των κακών παλιών ημερών της Apple, προτού γίνει η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο.
Το Forbes λέει ότι το Newton PDA απέτυχε για διάφορους λόγους: Η τιμή του ξεκινούσε στα 700 δολάρια, ήταν 8 εκατοστά ύψος και 4,5 ίντσες πλάτος και η αναγνώριση χειρογράφου ήταν τόσο κακή που ένα κλασικό επεισόδιο “Simpsons” έκανε πλάκα με αυτό. Φυσικά, η Apple κατάφερε να ταράξει την αγορά των φορητών συσκευών με την εισαγωγή του iPad.
1995 – Microsoft Bob
Το Microsoft Bob έπρεπε να είναι ένα φιλικό προς το χρήστη interface για τα Windows, ένα project που ως ένα σημείο διαχειριζόταν η σημερινή σύζυγος του Bill Gates, Melinda. Η Microsoft το απέσυρε ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του το 1995.
“Δυστυχώς, το λογισμικό απαιτούσε περισσότερη απόδοση hardware από ό, τι το τυπικό υλικό ηλεκτρονικών υπολογιστών μπορούσε να αποδόσει εκείνη την εποχή και δεν υπήρχε επαρκώς μεγάλη αγορά”. Έγραψε ο Gates αργότερα. “Ο Μπομπ πέθανε.”
1996 – McDonald Arch Deluxe
Το 1996, η McDonald’s εισήγαγε το Arch Deluxe, το οποίο ποτέ δεν έπιασε. Σκοπός της ήταν να προσελκύσει στους “σοφιστικέ αστούς” – εκτός του δημογραφικού της στόχου. Για να φτάσει σε αυτή την ομάδα, η McDonald’s δαπάνησε 100 εκατομμύρια δολάρια, γεγονός που το καθιστά ένα από τα πιο ακριβά “ναυάγια” προϊόντων στην ιστορία.
Αποδεικνύεται ότι η McDonald’s ήταν απλά 10 χρόνια πιο γρήγορη – σήμερα, οι αλυσίδες Burger όπως οι Five Guys και Shake Shack είναι άκρως δημοφιλείς για τα ακριβά burger τους στο μοντέρνο ισοδύναμο των “σοφιστικέ αστών”.
2006 – κινητό ESPN
Το κινητό ESPN, που εισήχθη στην αγορά τον Ιανουάριο του 2006, ήταν μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες των “κινητών virtual δικτύων” την τελευταία δεκαετία, η οποία περιελάμβανε επίσης τα Amp’d Mobile, Helio, Disney Mobile και άλλα.
Η ιδέα ήταν ότι η ESPN θα πωλούσε ένα τηλέφωνο που προσέφερε αποκλειστικό περιεχόμενο και βίντεο ESPN, προσφέροντας πρόσβαση στο δίκτυο από τη Verizon Wireless. Αλλά το ESPN είχε μόνο ένα τηλέφωνο σε κυκλοφορία, μια συσκευή Sanyo που κόστιζε $ 400.
Κανείς δεν το αγόρασε και το ESPN έκλεισε γρήγορα την υπηρεσία, παρέχοντας περιεχόμενο στην υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας του Verizon. Και, φυσικά, τα μεταγενέστερα smartphones ουσιαστικά απέφυγαν αυτή την όλη ιδέα.
2008 – Google Lively
Για κάποιο λόγο, η Google πίστευε ότι έπρεπε να ανταγωνιστεί το “Second Life”. Θυμάστε το “Second Life”; Ο εικονικός κόσμος που έμοιαζε με παιχνίδι, αλλά στην πραγματικότητα ήταν απλά ένας εικονικός κόσμος για κοινωνικές αλληλεπιδράσεις; Όχι; Ούτε και οι περισσότεροι άνθρωποι. Εξακολουθεί να υπάρχει και τροφοδοτείται από ένα εξαιρετικά αφοσιωμένο userbase.
Η Google δημιούργησε τη δική της έκδοση “Second Life” με το “Lively”, το οποίο κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2008. (Σε αντίθεση με το “Second Life”, το “Lively” υποτίθεται ότι ήταν χωρίς φύλο.) Όταν τα οικονομικά πήραν την κατιούσα, τα όνειρα ξεθώριασαν γρήγορα. Το Google έβγαλε εκτός το προϊόν τον Νοέμβριο του 2008.
2014 – το Fire Phone του Amazon
Το Fire Phone του Amazon ήταν ένας guest star στο συνολικό σύστημα που ανακοινώθηκε και κυκλοφόρησε το 2014 και στη συνέχεια αποσύρθηκε μόλις το επόμενο έτος. Έτρεχε Android και φαινόταν ανταγωνιστικό.
Στην πραγματικότητα, ήταν μια κρίσιμη και εμπορική αποτυχία. Το ένα μεγάλο σημείο πώλησης – η τεχνολογία τρισδιάστατης σάρωσης προσώπου – θεωρήθηκε ως ένα τέχνασμα και η περιορισμένη διαθεσιμότητα στην AT & T αρχικά δεν το βοήθησε να ξεχωρίσει. Η Amazon διέκοψε το τηλέφωνο 13 μήνες μετά την κυκλοφορία τους και τελικά αποχώρησε από την κατασκευή τηλεφώνων μετά από αυτό το μοντέλο.
2016 – το Galaxy Note 7 της Samsung
Τι μπορούμε να πούμε για το Galaxy Note 7 που δεν έχει ήδη ειπωθεί; Το Note 7 – ένα από τα μεγάλα κινητά τηλέφωνα της Samsung – είχε ένα μικρό πρόβλημα και κατά καιρούς έπιανε φωτιά ή έκανε έκρηξη. Φήμες λένε ότι ένα αυτοκίνητο δήθεν κάηκε από ένα Note 7. Τα τηλέφωνα έχουν απαγορευτεί οριστικά στις πτήσεις και η Samsung έπρεπε να ανακαλέσει ολόκληρη τη σειρά.
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.