19 Απρ 2024
READING

H Converse κατακτά ξανά το μπάσκετ με τη βοήθεια της Nike

7 MIN READ

H Converse κατακτά ξανά το μπάσκετ με τη βοήθεια της Nike

H Converse κατακτά ξανά το μπάσκετ με τη βοήθεια της Nike

Για πρώτη φορά από το 2012, η ​​Converse κυκλοφορεί ένα παπούτσι μπάσκετ που θα φορεθεί στα παρκέ του NBA: το All Star Pro BB, το οποίο θα κάνει το ντεμπούτο του τον Μάιο στα $ 140. Στην πραγματικότητα μοιάζει πάρα πολύ με οποιοδήποτε  παπούτσι της Converse, αν το σήμα είχε γεννηθεί σήμερα και όχι το 1917.

Το παπούτσι αντιπροσωπεύει μια άνευ προηγουμένου συνεργασία για δύο εταιρείες. Η Nike αγόρασε την Converse το 2003, αλλά κανείς από τις δύο ομάδες δεν θυμάται τις εταιρείες να δουλεύουν τόσο πολύ μαζί σε ένα σημαντικό προϊόν μέσα στα 16 χρόνια που πέρασαν από τότε. Το All Star BB έχει μια σιλουέτα παρόμοια με το κλασσικό All Star (γνωστός και ως Chuck Taylor), και φαίνεται οικείο. Αλλά η κατασκευή του βασίζεται αποκλειστικά στις νέες τεχνολογίες της Nike.

Διαθέτει έναν πυρήνα Nike React, που το κάνει να είναι μαλακό και ελαστικό, και το παπούτσι έχει την ενέργεια να περιστρέφεται σε κάθε βήμα. Έχει μια νέα σόλα που προσθέτει στήριξη στο κατά τα φαινόμενα ίσιο. Και διαθέτει ένα αποκλειστικό πλέγμα Nike “Quadfit” που βοηθά το παπούτσι  να καμφθεί και να ασφαλίσει στο πόδι σας. Αυτός ο συνδυασμός παράδοσης και τεχνολογίας σηματοδοτεί μια νέα γλώσσα σχεδιασμού για την Converse, της οποίο οι σχεδιαστές έχουν ονομάσει “future familiar”.

“Θα μπορούσατε να πείτε ότι είναι ο σχεδιασμός του Chuck Taylor για αυτή την εποχή και αυτή τη γενιά”, λέει ο Brandis Russell, αντιπρόεδρος της Global Footwear της Converse. Ωστόσο, το All Star Pro BB είναι κάτι παραπάνω από απλά μια νέα έκδοση για το Chuck Taylor. Είναι η προσπάθεια του Converse να γίνει ένα παπούτσι μπάσκετ παγκόσμιας κλάσης και επίδοσης ξανά.

Η Nike είναι ένα εμπορικό σήμα που διαθέτει σχεδιασμό που πηγάζει από την καινοτομία. Αυτή η τεχνολογία, και η αναζήτηση για ελίτ επιδόσεις, οδηγεί τα πάντα σε ένα παπούτσι. Η Converse υιοθέτησε μια διαφορετική προσέγγιση την τελευταία δεκαετία. Συνεργάζεται με καλλιτέχνες και σχεδιαστές, όπως ο Virgil Abloh και ο Tyler the Creator, για να παίξει με την αισθητική και να ανανεώσει τις κλασικές σιλουέτες Converse με νέους τρόπους.

Η Converse έγινε σήμα lifestyle, κυρίως επειδή οι τεχνολογικές ανακαλύψεις της Converse συνέβησαν πριν από έναν αιώνα, όταν έμαθε για πρώτη φορά πώς να βουλκανίζει το λάστιχο σε ισχυρά, αλλά και ευέλικτα, παπούτσια.

Αυτές οι καινοτομίες- οι επενδυμένες  τρύπες με μέταλλο που απέτρεπαν τον καμβά από τη φθορά, ένα ενισχυμένο κάλυμμα από καουτσούκ που προστατεύει τα δάκτυλα των ποδιών, μια υψηλή στήριξη αστραγάλου που προσφέρει σταθερότητα – έγιναν σήμα κατατεθέν , απλά επειδή υπήρχαν για δεκαετίες.

Και κάπου στην πορεία, ξεχάσαμε όλοι ότι το Converse ήταν αρχικά ένα εμπορικό σήμα κατασκευασμένο για απόδοση παρά για στυλ.Πριν από δύο χρόνια, η Converse ξεκίνησε τη διεξαγωγή συνεντεύξεων, ερευνών και εστιασμένων δοκιμών για το μέλλον των προϊόντων της.

Και ενώ ο Russell δεν μοιράζεται ακριβώς αυτό που ζητήθηκε, ή ακριβώς αυτό που είπαν οι καταναλωτές, η Converse αποκόμισε αρκετά συμπεράσματα για το μέλλον της επιχείρησής της: οι καταναλωτές δεν ήθελαν την Converse να είναι απλώς ένα εργοστάσιο για λάτρεις της ρετρό αισθητικής. Ήταν ανοιχτοί σε ριζοσπαστικές νέες ιδέες, στο Chuck Taylor, ή ακόμα και εντελώς νέα παπούτσια Converse.

“Το μπάσκετ έμοιαζε τίμιο, αυθεντικό, οργανικό μέρος για να ξεκινήσουμε με βάση την προέλευσή μας”, λέει ο Russell. Η μάρκα που δημιούργησε το αρχικό παπούτσι μπάσκετ θα έπρεπε να κάνει ακόμα ένα από τα καλύτερα παπούτσια μπάσκετ και το ΝΒΑ συνεχίζει να είναι ένα καλό έδαφος για όλα τα παπούτσια που θα φορεθούν στο δρόμο.

“Το brief ήταν πραγματικά γύρω από την επανεξέταση, πώς εμφανίζεται η Converse στο σύγχρονο μπάσκετ” λέει ο Damion Silver, συνεργάτης δημιουργικού διευθυντή της Converse Footwear. “Ήταν απίστευτα συναρπαστικό και αποθαρρυντικό”.

Για να φτάσει εκεί, μια ομάδα σχεδίασης από μια ντουζίνα ανθρώπων μεταξύ της Nike και της Converse συγκεντρώθηκαν για να κατασκευάσουν,  χρησιμοποιώντας την κληρονομιά της Converse και τον πλέγμα των τεχνολογιών της Nike. Λειτουργώντας σε μεγάλο βαθμό από το εργαστήριο της Nike, Beaverton, σχεδιαστές από τις δύο εταιρείες άρχισαν να αναπτύσσουν το νέο παπούτσι μπάσκετ. Θα είχε μίνιμαλ  σχεδίαση, που θα έπρεπε να μην κλέβει την αίγλη του παίκτη. Και έτσι η ομάδα προχώρησε στη βελτίωση του Chuck Taylor, χωρίς υπερβολές στο σχεδιασμό, ως αφετηρία.

“Υπάρχει μια τέτοια απλότητα και σκοπιμότητα σε αυτό το σχέδιο που ήταν πραγματικά η κινητήρια δύναμη για εμάς για να επεξεργαστούμε, να ενισχύσουμε, να βελτιώσουμε”, λέει ο Eric Avar, δημιουργικός διευθυντής καινοτομίας της Nike. “Μας κράτησε καθαρούς. Δεν θέλαμε να γίνουμε πολύ περίπλοκοι με την τεχνολογία, απλώς θέλαμε να πιαστούμε από αυτό που θεωρούσαμε ως το πλέον κατάλληλο. “

Όλες οι προαναφερθείσες τεχνολογίες μπήκαν στο παπούτσι. Η ομάδα έβγαλε το βουλκανισμένο καουτσούκ και επέλεξε μια μονοκόμματη σόλα – μια εξωτερική λαστιχένια σόλα με ένα ψηλό πλευρικό τοίχωμα που κρατά το πόδι – η οποία είναι τόσο απλή να παραχθεί και υποστηρίζει καλύτερα τις πλάγιες κινήσεις ενός παίκτη. Το μεγαλύτερο μέρος των τεχνικών επιδόσεων βασίστηκε σε στο αφρώδες  React ή αλλιώς την ένθετη σόλα από την Dr. Scholl που κατασκευάστηκε για τις ανάγκες του Lebron James.

“Έχει μια διαφορετική αίσθηση”, λέει ο Phil Russo, παγκόσμιος δημιουργικός διευθυντής της Converse, συγκρίνοντας το παπούτσι αυτό με ένα Chuck. “Θα έλεγα ότι το αυτό που άλλαξε περισσότερο ήταν το μαξιλάρι. Το στοιχείο της απορρόφησης στο παπούτσι προσφέρει μια διαφορετική αίσθηση αλλά δεν είναι ογκώδες και δεν δυσκολεύει την κίνηση. Και είναι εκπληκτικά υποστηρικτικό για ένα τόσο μίνιμαλ παπούτσι “.

Η τελειοποίηση της γλώσσας του σχεδιασμού, κάνοντας αυτό το παπούτσι να μοιάζει με Converse και όχι με Nike, ήταν επίσης ζωτικής σημασίας. Μέρος αυτού συνέβη τυχαία. Ένα πρώτο πρωτότυπο παπούτσι διέθετε ένα ανώμαλο άνω μέρος σαν σκελετό – και καθόλου καμβά σε αυτό. Το πλέγμα επρόκειτο να καθίσει μέσα στο παπούτσι, αόρατο. Αλλά οι σχεδιαστές αγάπησαν την αγριότητα, η οποία παρέπεμπε στην ακατέργαστη φύση του Chuck. Έτσι το ημι-διαφανές πλέγμα έγινε το πρωταρχικό εξωτερικό υλικό, αποκαλύπτοντας τον καμβά και οτιδήποτε άλλο βρίσκεται από κάτω.

“Μας έδωσε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε μια διαφάνεια για να δούμε πώς λειτουργεί το παπούτσι,” λέει ο Russo. “Οι χρωματιστές κάλτσες μπορούν να διαφαίνονται διαμέσου του, σκεφτήκαμε ότι ήταν cool κάνοντας να κάνουμε μια αποκάλυψη με το πλέγμα.”

Το νέο σχέδιο διαμαντιού στην κάτω πλευρά της εξωτερικής σόλας του All Star Pro είναι μία σύνδεση με το Converse classic, αλλά έχει βελτιστοποιηθεί για τη σύγχρονη κίνηση των παικτών. Και ένα μεγάλο τρίγωνο και το αστέρι στο πλευρικό τοίχωμα του παπουτσιού το συνδέει με τα άλλα παπούτσια μπάσκετ της Converse, όπως το Pro Leather και το Weapon.

Με τα έργα ανάπτυξης που έγιναν, τώρα το ερώτημα τώρα είναι πόσο μεγάλο μπαμ μπορεί να κάνει ένα Converse στον κόσμο του μπάσκετ. Για τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ο αθλητής του NBA, Kelly Oubre Jr. τέσταρε το All Star Pro BB προετοιμάζοντάς το για να το φορέσει στο γήπεδο την επόμενη σεζόν. Και εν τω μεταξύ, η Converse προετοιμάζει την ανανεωμένη προώθησή της στο μπάσκετ μέσα από μια ευρύτερη γκάμα προϊόντων. Θα κυκλοφορήσει εκ νέου το Converse VLTG, ένα πάνινο παπούτσι της δεκαετίας του ’90, με ανασχεδιασμό αποκλειστικά για τις γυναίκες, αργότερα φέτος. Και θα ξεκινήσει ένας επανασχεδιασμός ενός άλλου αρχειακού παπουτσιού μπάσκετ, του Pro Leather.
Έτσι, ενώ το All Star Pro BB είναι σίγουρα ένα σημαντικό προϊόν για την Converse, είναι μόνο το πρώτο από πολλές νέες πρωτοποριακές εκδηλώσεις μπάσκετ. “Το σχέδιο είναι το πώς σκεφτόμαστε το παιχνίδι από εδώ και στο εξής, μια αναγέννηση στο μπάσκετ και μια νέα εποχή σχεδιασμού για το εμπορικό μας σήμα”, λέει ο Russell. “Σηματοδοτεί μια ευρύτερη πρόθεση”.
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.