19 Απρ 2024
READING

Η Ikea δημιουργεί το δικό της φυτώριο μαρουλιών στα καταστήματά της

4 MIN READ

Η Ikea δημιουργεί το δικό της φυτώριο μαρουλιών στα καταστήματά της

Η Ikea δημιουργεί το δικό της φυτώριο μαρουλιών στα καταστήματά της

Έξω από τα καταστήματά της στο Malmö και στο Helsingborg της Σουηδίας, η Ikea καλλιεργεί τώρα μαρούλια σε δοχεία μεταφοράς. Η εταιρεία σύντομα σχεδιάζει να αρχίσει να σερβίρει τα λαχανικά αυτά στους πελάτες στα εστιατόρια της.

Για την εταιρεία, είναι ένα βήμα προς μια πιο περιβαλλοντική βιωσιμότητα. “Υπάρχει ανάγκη να βρεθούν καλύτερες λύσεις για την παραγωγή πιο υγιεινών τροφίμων με λιγότερη γη και νερό και ταυτόχρονα να μειωθούν τα απορρίμματα τροφίμων”, λέει η Catarina Englund, ηγέτης καινοτομίας και ανάπτυξης για τον Όμιλο Ingka, ο οποίος διαχειρίζεται τα περισσότερα καταστήματα Ikea παγκοσμίως . “Η αστική γεωργία έχει τη δυνατότητα να μετασχηματίσει την παγκόσμια αλυσίδα αξίας των τροφίμων, καθώς έχει ως στόχο να παράγει τοπικά φρέσκα τρόφιμα σε κοντινή απόσταση για να καλύψει τη ζήτηση, όλα με τη χρήση λιγότερων φυσικών πόρων”.

Μέσα σε κάθε εμπορευματοκιβώτιο μεταφοράς, ένα υδροπονικό σύστημα ανάπτυξης διατηρεί τέσσερα επίπεδα φυτών ή μέχρι 3.600 κεφαλές μαρουλιού. Δεν υπάρχει έδαφος, δεν υπάρχουν φυτοφάρμακα ή ζιζανιοκτόνα και, όπως και άλλες εσωτερικές καλλιέργειες, το σύστημα χρησιμοποιεί έως και 90% λιγότερο νερό από την καλλιέργεια σε ένα πεδίο. Τα φώτα LED που λειτουργούν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως το υπόλοιπο κατάστημα Ikea, συντονίζονται για να βοηθήσουν τα φυτά να αναπτυχθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Το μαρούλι παίρνει επίσης θρεπτικά συστατικά από τα υπολείμματα των  τροφίμων.

Αυτό που ταΐζουμε τα φυτά είναι στην πραγματικότητα φτιαγμένο από απορρίμματα τροφίμων “, λέει ο Fredrik Olrog, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Bonbio, της εταιρείας που παρέχει το εσωτερικό σύστημα καλλιέργειας στην Ikea. “Αυτή είναι η μοναδικότητά μας: Προσπαθούμε πραγματικά να δημιουργήσουμε το μέλλον της γεωργικής κυκλικής παραγωγής.”

Η Bonbio είναι μέρος μιας μεγαλύτερης ομάδας, της OX2, που παράγει καύσιμα από τα απόβλητα τροφίμων και ανακάλυψε έναν τρόπο να συλλάβει τα κρίσιμα θρεπτικά συστατικά για την καλλιέργεια, όπως το άζωτο και τον φώσφορο. Αυτό σημαίνει ότι τα απορρίμματα τροφίμων από τα εστιατόρια της Ikea μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν να παραχθούν περισσότερα τρόφιμα. “Σε αυτές τις δύο τοποθεσίες, κάνουμε ένα πλήρως κλειστό σύστημα επανάληψης – χρησιμοποιούμε πραγματικά τα ίδια τα δικά τους απόβλητα τροφίμων”, λέει ο Olrog.

Για την Ikea, το φαγητό είναι ένα σχετικά μικρό μέρος του συνολικού αποτυπώματός της σε άνθρακα (παρά τη δημοτικότητα των εστιατορίων της). Όμως, καθώς εργάζεται για τη βελτίωση της βιωσιμότητας σε ολόκληρη την επιχείρηση, μετακινούμενη σε ένα κυκλικό μοντέλο και πειραματιζόμενη με την ενοικίαση των επίπλων που πωλεί, το φαγητό αποτελεί κομμάτι της λύσης. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότερο από το 30% των εκπομπών του κλίματος συνδέονται με τα τρόφιμα. Στα εστιατόρια της, η εταιρεία έχει αρχίσει να μετατοπίζεται σε περισσότερα φυτικά τρόφιμα – από κεφτεδάκια veggie έως veggie hot-dogs – και εργάζεται για να μειώσει τα απόβλητα τροφίμων στα μισά. Η καλλιέργεια του ίδιου του τροφίμου είναι το επόμενο βήμα. Τελικά, η εταιρεία στοχεύει να γίνει “κλιματικά θετική”, πράγμα που σημαίνει να μειώσει περισσότερο τις εκπομπές από αυτές που δημιουργεί.

Οι κρύοι, σκοτεινοί χειμώνες της Σουηδίας, την καθιστούν ιδιαίτερα καλή για να δοκιμαστεί το σύστημα, καθώς τα μαρούλια εισάγονται για μεγάλο μέρος του έτους. Τα λαχανικά που καλλιεργούνται επιτόπου, μπορούν να δοκιμαστούν καλύτερα και να αποφευχθούν οι εκπομπές των μεταφορών τους. Σε δοκιμές που θα διαρκέσουν για ένα χρόνο, οι συνεργάτες μελετούν πόση ποσότητα μαρουλιού μπορεί να αναπτύξει το σύστημα και πως τα μοναδικά θρεπτικά συστατικά που χρησιμοποιεί το σύστημα μπορούν να βελτιώσουν τη διατροφή του τελικού φαγητού.

“Ο στόχος είναι να μάθουμε να βελτιστοποιούμε και να καθορίζουμε τις καλύτερες πρακτικές και να φέρουμε εις πέρας concept κάθετης γεωργίας στο πλαίσιο των επιχειρήσεων της Ikea”, λέει η Englund. Στα πιλοτικά καταστήματα, η Ikea σχεδιάζει να σεβίρει αρχικά το μαρούλι στα καφέ της στους δικούς της εργαζόμενους και μόλις η παραγωγή γίνει τακτική, θα αρχίσει να σερβίρει το μαρούλι στους πελάτες των εστιατορίων της.

“Μακροπρόθεσμα, η Ingka Group προσδοκά να είναι αυτάρκης σε τοπικά καλλιεργημένα, μαρούλια κυκλικής παραγωγής και άλλα φυλλώδη πράσινα λαχανικά”, λέει.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.