20 Απρ 2024
READING

Ο ιδρυτής της Chobani, Hamdi Ulukaya και 4 μυστικά της επιτυχίας

2 MIN READ

Ο ιδρυτής της Chobani, Hamdi Ulukaya και 4 μυστικά της επιτυχίας

Ο ιδρυτής της Chobani, Hamdi Ulukaya και 4 μυστικά της επιτυχίας

Ο ιδρυτής της Chobani, Hamdi Ulukaya, έβγαλε έναν εξαιρετικό λόγο στην εναρκτήρια ομιλία του την πρώτη ημέρα του TEDX 2019, τη φετινή διάσκεψη ομιλίας TED στο Βανκούβερ. Εν ολίγοις, οι περισσότεροι διευθύνοντες σύμβουλοι διοικούν τις εταιρείες τους λάθος.

Εδώ είναι τέσσερα μυστικά για το πώς ο Τούρκος μετανάστης μετέτρεψε την Chobani στην πιο επιτυχημένη μάρκα γιαουρτιού στην πρόσφατη ιστορία.

 

Ευχαριστήστε τους υπαλλήλους σας.

“Μην ανησυχείτε για τους μετόχους σας, αλλά για τους υπαλλήλους σας”.

Η άποψή του μοιάζει με του Richard Branson: “Φροντίστε τους υπαλλήλους σας και οι υπάλληλοί σας θα θέλουν να φροντίσουν τους πελάτες σας”. Ο Ulukaya, έδωσε ένα μερίδιο της εταιρείας στους 2.000 υπαλλήλους του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι άνθρωποι νόμιζαν ότι ήταν τρελός. Αλλά ο Ulukaya γνώριζε ότι η επένδυση στην εταιρεία του θα έδινε μια σοβαρή απόδοση και μια έντονη πίστη από μέρους των εργαζομένων του.

 

Σεβαστείτε την κοινότητα.

“Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις σήμερα ρωτούν:” Τι είδους φοροαπαλλαγές μπορείτε να μας δώσετε; ” όταν στην πραγματικότητα πρέπει να πάμε στην κοινότητα και να ρωτήσουμε: “Τι μπορούμε να κάνουμε για εσάς;”

Για το δεύτερο σημαντικότερο εργοστάσιο της Chobani, ο Ulukaya ζήτησε από την τοπική κοινότητα την υποστήριξη που χρειάζονται. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Chobani ζήτησε την άδεια. Στη συνέχεια, η εταιρεία εκπαίδευσε ντόπιους να φτιάχνουν γιαούρτι και βοήθησε στρατηγικά να οικοδομήσει την οικονομία με τρόπο που να διευκολύνει τους ντόπιους.

Πάρτε την ευθύνη.

“Μην παραμένετε έξω από την πολιτική, αλλά επιλέξτε πλευρά.”

O Ulukaya είναι πολύ γνωστός υποστηρικτής των μεταναστών – το 30% των εργαζομένων της Chobani είναι μετανάστες. Θεωρεί αυτή την απόφαση όχι μόνο προσωπική, αφού είναι από την Τουρκία, αλλά και πολιτική, καθώς πιστεύει στην υποστήριξη νέων Αμερικανών.

Παρά τα προηγούμενα επιχειρήματά του, λέει στο TED: “Οι επιχειρήσεις, όχι η κυβέρνηση, θα είναι ο κύριος παράγοντας κοινωνικής αλλαγής στον κόσμο”.

Να δίνεται λόγο.

“Σήμερα, ο διευθύνων σύμβουλος αναφέρεται στο διοικητικό συμβούλιο, αλλά κατά τη γνώμη μου, ο διευθύνων σύμβουλος αναφέρεται στον καταναλωτή.”

Για χρόνια, ο Ulukaya έβαζε τον προσωπικό του αριθμό σε κάθε κεσεδάκι Chobani. Του επέτρεπε να παίρνει feedback από εκείνους που υπηρετούσε. Έχει επηρεάσει άμεσα τις επιχειρηματικές του αποφάσεις, λέει, και συνέβαλε στην αλλαγή της κατεύθυνσης της εταιρείας.

Στο TED, δήλωσε ότι η αποτυχία να ακολουθήσουν αυτές τις τέσσερις συμβουλές, εμποδίζει τις εταιρείες να έχουν μια βιώσιμη και υγιή επιτυχία. “Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ του κέρδους και της πραγματικής αξίας”, είπε.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.