25 Απρ 2024
READING

Beth Galetti | Γνωρίστε τη γυναίκα πίσω από την εκρηκτική ανάπτυξη του Amazon

5 MIN READ

Beth Galetti | Γνωρίστε τη γυναίκα πίσω από την εκρηκτική ανάπτυξη του Amazon

Beth Galetti | Γνωρίστε τη γυναίκα πίσω από την εκρηκτική ανάπτυξη του Amazon

Η Beth Galetti, βετεράνος τεχνολογίας που δεν είχε εμπειρία HR πριν φτάσει στο Amazon, λέει ότι η δουλειά της είναι να διευκολύνει τους υπαλλήλους να κάνουν τη σημαντική εργασία τους. “Ψάχνω τρόπους για να αφαιρέσω τα εμπόδια, να διορθώσω τα ελαττώματα και να ενεργοποιήσω την αυτοεξυπηρέτηση”, λέει.

Αυτός ο στόχος έχει οδηγήσει σε μια φρενίτιδα προσλήψεων.Η εταιρεία έχει τώρα μια ομάδα 600 ανθρώπων που εργάζονται πάνω σε εσωτερικό λογισμικό για σκοπούς όπως η πρόσληψη νέων ανθρώπων και η συγγραφή συστάσεων, εργασίες που ανήκουν στο τμήμα ανθρωπίνων πόρων της Galetti παρά σε κάποια ομάδα μηχανικών αλλού μέσα στην εταιρεία.

Εκείνοι που συνεργάζονται στενά με την Galetti μιλούν για τη φιλοδοξία, την επιμέλεια και την περίεργη φύση που φέρνει στις προσπάθειές της. Ο Jeff Wilke, Διευθύνων Σύμβουλος της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας-συμπεριλαμβανομένων όλων των online και offline δραστηριοτήτων λιανικής πώλησης και Amazon Prime-διαχειρίζεται τα τμήματα που απασχολούν το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού της εταιρείας. Όταν η Galetti “βλέπει κάτι που είναι σωστό και πιστεύει ότι πρόκειται να λειτουργήσει, το καταφέρνει τελικά”, λέει. Με το Amazon να μην δείχνει κανένα σημάδι να επιβραδύνει την προσπάθειά της να κάνει σχεδόν τα πάντα και να προσλαμβάνει τους ανθρώπους που είναι απαραίτητοι, οι πιο πολυάσχολες και πιο γεμάτες ημέρες μάλλον δεν έχουν έρθει ακόμα.

Η Beth Galetti ουδέποτε φιλοδοξούσε να δουλεύει στο HR. Ούτε και to Amazon θα επιχειρούσε να προσλάβει κάποιον με ασυνήθιστο υπόβαθρο για να εκτελέσει τις λειτουργίες του στο ανθρώπινο δυναμικό. Το ότι κατέληξε να είναι εκεί που είναι, είναι θέμα συγχρονισμού  και της ενστικτώδους αγάπης της εταιρείας για τα αντισυμβατικούς παίκτες.

Γεννημένη και μεγαλωμένη στη Βαλτιμόρη, κόρη μιας μηχανικού και ενός επενδυτικού τραπεζίτη, η Galetti ήταν ένα εκπληκτικό μαθηματικό μυαλό που εισήλθε στο Πανεπιστήμιο Lehigh στην ηλικία των 16 ετών και πήρε πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανικού. Αφού πήρε το MBA της από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, προσελήφθη στη FedEx και κατέληξε αντιπρόεδρος με έδρα τις Βρυξέλλες με εκτεταμένη εποπτεία των αερομεταφορών, της μηχανικής και του σχεδιασμού στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία και την Αφρική.

Μετά από δεκαέξι χρόνια καριέρας στη FedEx, η Galetti άρχισε να διερευνά τον κόσμο πέρα ​​από τον ταχυδρομικό γίγαντα. “Γρήγορα συνειδητοποίησα ότι δεν είχα μεγάλο δίκτυο”, λέει. “Δεν ήξερα κανέναν άνθρωπο έξω από τη FedEx και έτσι άρχισα να έρχομαι σε επαφή με παλιούς συμφοιτητές και καθηγητές και διαφορετικούς ανθρώπους και τελικά με κάποιον που δούλευε στο Amazon.”

Η εμπειρία της στον τομέα των logistics ήταν πολύ θελκτική για το Amazon,το οποίο μόλις είχε αρχίσει να αυξάνει τις προσπάθειες παράδοσης πακέτων το ίδιο στους πελάτες του αντί να στηρίζεται αποκλειστικά σε τρίτους. “Είχε ένα πραγματικά ενδιαφέρον υπόβαθρο και την οδηγήσαμε σε διερευνητικές συνομιλίες για μια θέση στο Operations που δεν είχαμε ακόμα προσδιορίσει σαφώς”, λέει η Susan Harker, τότε επικεφαλής της στρατολόγησης του Amazon. Αλλά η Harker εντυπωσιάστηκε πολύ από το πώς η Galetti  “φωτιζόταν σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο όταν μιλούσε για την ανάπτυξη ανθρώπων. Είχε ένα πάθος για την ηγεσία των ομάδων, για την ανάπτυξη του ταλέντου ».

Αυτό οδήγησε την Harker να ρίξει την ιδέα μιας θέσης εργασίας στο HR, η οποία στιγμιαία αιφνιδίασε την Galetti. “Είπα,” Susan, ξέρω ότι προσλαμβάνετε πολλούς ανθρώπους στο Amazon και νομίζω ότι μπερδευτήκατε με το βιογραφικό μου “, θυμάται. Η Harker της πρότεινε ως προσφορά ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο: ανά πάσα στιγμή, εάν κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το HR δεν ήταν γι ‘αυτήν, η εταιρεία θα έβρισκε μία θέση για εκείνη αλλού στον οργανισμό. Ακόμα και ένα χρόνο στη θέση αυτή, η Galetti λέει ότι δεν ήταν 100% σίγουρη ότι δεν θα έκανε χρήση αυτού του εφεδρικού σχεδίου.  “Η Beth έχει τα κότσια, αλλά είναι ένας άνθρωπος που μελετά καλά πριν πάρει ένα ρίσκο”, σημειώνει ο Michael Foster, ένας συνάδελφος και φίλος της από τη FedEx.

Όμως, οι αριθμοί από μόνοι τους, όσο τεράστιοι κι αν είναι, δεν μεταδίδουν ακριβώς το ρόλο της Galetti στο Amazon, μια εταιρεία που περιλαμβάνει τα πάντα, από επιστήμονες υπολογιστών έως παραγωγούς κινηματογράφου και συσκευαστές αποθήκης. Είναι σπάνιο να περάσει μια εβδομάδα χωρίς μια ή περισσότερες διαμάχες να εμφανίζονται στις ειδήσεις σχετικά με τις πρακτικές στο χώρο εργασίας του Amazon – από έρευνες σχετικά με την ικανότητα των εργαζομένων στις αποθήκες να κάνουν διαλείμματα για αφρόλουτρο έως τις συνδικαλιστικές απεργίες σε εγκαταστάσεις στη Γερμανία, την Ισπανία και την Πολωνία και την πρόσφατη αναβολή της προγραμματισμένης επέκτασης του “HQ2” της εταιρείας στην πόλη της Νέας Υόρκης, η οποία θα δημιουργούσε 25.000 νέες θέσεις εργασίας. Όλες αυτές οι ιστορίες συνδέονται με την Galetti.

Ένα πρόσφατο σχέδιο της Galetti θα μπορούσε να έχει ακόμη πιο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Πέρυσι, η Amazon δημιούργησε μια μη κερδοσκοπική κοινοπραξία με τις Berkshire Hathaway και JPMorgan Chase για να διερευνήσει τρόπους με τους οποίους οι τρεις εταιρείες – και ίσως τελικά η αμερικανοί επιχειρηματίες στο σύνολό τους – μπορούν να προσφέρουν καλύτερη υγειονομική περίθαλψη με χαμηλότερο κόστος. Η Galetti είναι εκπρόσωπος της Amazon σε αυτή την πρωτοβουλία, που ονομάζεται Haven, η οποία δεν έχει κάνει πολλά ακόμα, εκτός από την ανάθεση της θέσης του CEO του διακεκριμένου χειρουργού και συγγραφέα, Atul Gawande. Χαρακτηρίζει τη Galetti ως «ύπουλα έξυπνη» και επιδοκιμάζει την Amazon για τη νέα της προσέγγιση σε μια παλαιά πρόκληση: «Κατανοούν τη σημασία της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου οργανισμού που μπορούν να εμπιστευτούν οι εργαζόμενοι και εστιάζεται αποκλειστικά στα αποτελέσματα, την εμπειρία και το κόστος της υγείας τους, τα κερδοσκοπικά κίνητρα και τους περιορισμούς. “

Εάν η Amazon μπορεί να βελτιώσει την υγειονομική περίθαλψη στις ΗΠΑ, τότε μπορεί να κάνει οτιδήποτε. Όμως η Galetti είναι προσεκτική ώστε να μην αφήσει τη φιλοδοξία να δώσει τη θέση της στην υστερία. Ο αγαπημένος της αφορισμός από το “14 Leadership Principles” είναι μια πεισματικά διατυπωμένη προτροπή για να παραμείνει κανείς ταπεινός: «Οι ηγέτες δεν πιστεύουν ότι η οσμή του σώματος τους ή της ομάδος τους μυρίζει άρωμα». Ακόμη και μετά από σχεδόν έξι χρόνια, λέει: «Δεν είμαι ειδική στον τομέα του HR . Δεν είμαι καν ειδική στο Amazon. “

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.