24 Απρ 2024
READING

Belo | Οι τσάντες που κατασκευάζονται από παλιές ζώνες ασφαλείας

4 MIN READ

Belo | Οι τσάντες που κατασκευάζονται από παλιές ζώνες ασφαλείας

Belo | Οι τσάντες που κατασκευάζονται από παλιές ζώνες ασφαλείας

Η βιομηχανία της μόδας παραμένει μια από τις πιο σπάταλες στον κόσμο. Σύμφωνα με μια έκθεση του Ιδρύματος Ellen MacArthur, ένα φορτηγό γεμάτο κομμάτια υφασμάτων πετιέται κάθε δευτερόλεπτο. Μια εκτιμώμενη αξία 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων να χάνεται κάθε χρόνο λόγω ρούχων που φοριούνται σπάνια και δεν ανακυκλώνονται. Αν δεν αλλάξει κάτι, μέχρι το 2050 η βιομηχανία της μόδας θα χρησιμοποιεί το ένα τέταρτο του παγκόσμιου προϋπολογισμού άνθρακα.

Επομένως, έχει νόημα ότι η ζήτηση για βιώσιμη, ηθική μόδα αυξάνεται. Το 2018, η μηχανή αναζήτησης μόδας Lyst παρακολούθησε αύξηση 47% στους αγοραστές που αναζητούν αντικείμενα που έχουν ηθικά και σχεδιαστικά διαπιστευτήρια.
Και ήταν αυτή η ίδια επιθυμία που ώθησε τους φίλους Maria Costa και Charlotte Bingham να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση ανακυκλωμένης μόδας, την Belo, με έδρα τη Βρετανία.
Οι δύο τους γνωρίστηκαν στο σχολείο το 2006 και μοιράστηκαν την κοινή τους αγάπη για το  σχέδιο και τη δημιουργικότητα. Παρά το γεγονός ότι η Charlotte κατέληξε να ακολουθήσει μια καριέρα φυσικοθεραπεύτριας και η Μaria, η οποία είναι από τη Βραζιλία, μια χρηματοοικονομική καριέρα, δεν ξέχασαν ποτέ την επιθυμία τους να εργασούν στη μόδα και ήταν μια επίσκεψη στη Νότια Αμερική που ώθησε την Bingham να αναλάβει δράση.
“Είχα εργαστεί ως φυσικοθεραπεύτρια στην Νότια Αμερική και ήμουν συγκλονισμένη από τις συνθήκες διαβίωσης και την έλλειψη ευκαιριών για τους ανθρώπους στις φτωχότερες περιοχές”, λέει η Bingham. “Συνάντησα τη Μaria που με πήγε για δείπνο στην πατρίδα της στο Belo Horizonte και με τρομοκράτησε, πηγαίνοντάς με να δω τους ανθρώπους να ζητούν χρήματα για φαγητό, ειδικά μικρά παιδιά, ενώ έβαζα φαγητό στο δικό μου πιάτο. Η Μaria κι εγώ αρχίσαμε να μιλάμε για το πώς αισθανόμασταν τόσο άχρηστες και αβοήθητες και πώς θέλαμε να βοηθήσουμε να δημιουργήσουμε θετικό αντίκτυπο και έτσι αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ».

Το ζευγάρι σχεδίασε μια τσάντα για να αποτυπώσει την έννοια “μεταφέρω την καλοσύνη”.

“Ένα επιθυμητό είδος ένδυσης εξήγησε ο Μπίνγκχαμ, “αλλά και ένας τρόπος δημιουργίας εισοδήματος για τους άστεγους”.

Μία από τις βασικές αποστολές της Belo είναι να δώσει στα παλιά υλικά, νέα πνοή. Μία συλλογή που κυκλοφορεί τώρα, χρησιμοποιεί ζώνες ασφαλείας που προορίζονται είτε για υγειονομική ταφή είτε για καύση. Κάθε ζώνη ασφαλείας καθαρίζεται και επανα-χρωματίζεται χρησιμοποιώντας φυσική βαφή και η Belo έχει μια συμφωνία με τα τοπικά μηχανουργία για να χρησιμοποιήσει τις χαλασμένες ζώνες τους, οι οποίες δεν επιτρέπεται να επαναχρησιμοποιηθούν για λόγους ασφαλείας.

Άλλα υφάσματα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των τσαντών είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια και απορρίμματα υφασμάτων. Οι φιάλες τεμαχίζονται σε μικροσκοπικά κομμάτια και υφίστανται θερμική κατεργασία με ίνες υφασμάτων για να δημιουργήσουν ένα νέο “νήμα”, το οποίο στη συνέχεια υφαίνεται στο υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή τσαντών.

Η αποστολή των δύο είναι να επαναπροσδιορίσει “τα πάντα”.
«Δεν έχουμε δει στην αγορά κάποια εταιρεία που να διαθέτει όλους τους πέντε πυλώνες μας: να διαθέτει αξεσουάρ μόδας, να ​​επικεντρώνεται σε πρακτικά / ευπροσάρμοστα προϊόντα, να προσφέρει στις κοινότητες, να χρησιμοποιεί εργαζομένους δίκαιου εμπορίου και να ανακυκλώνει υλικά. “
Η Belo είναι στην αγορά εδώ και ένα χρόνο και έχει δωρίσει 878 γεύματα στους άστεγους μέσω μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που ονομάζεται Casa de Maria που λειτουργεί στη μεγαλύτερη παραγκούπολη στην Belo Horizonte, την Cafezal. Για κάθε αγορά τσάντας, προσφέρονται έξι γεύματα και δύο γεύματα δωρίζονται για κάθε πορτοφόλι.
Παρόλο που η εταιρεία έχει ήδη σώσει 2.360 πλαστικά μπουκάλια, 197kg υφάσματος και 800 μέτρα ζώνες ασφαλείας από τον χώρο υγειονομικής ταφής το 2018 και μόνο, η Bingham λέει ότι η παναζήτηση τοπικών υλικών ήταν σαν “επικίνδυνη αποστολή”.

“Η αειφορία δεν είναι τόσο ισχυρή στη Νότια Αμερική, αλλά ευτυχώς έχουμε συναντήσει τους πιο απίστευτους ταλαντούχους τεχνίτες που ξεκινούν μια βιώσιμη υλική επανάσταση στη Βραζιλία. Ξεκινήσαμε χαμηλά καθώς έχουμε έναν μικρό προϋπολογισμό, αλλά ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα γίνουν ευκολότερα καθώς μεγαλώνουμε. “
Τα προϊόντα είναι πιο ακριβά από τις συνήθεις υψηλές τιμές των εμπορικών δρόμων, αλλά η Bingham λέει ότι υπάρχει καλός λόγος.
“Η ύπαρξη ενός ταλαντούχου εργατικού δυναμικού που πληρώνεται πάνω από το μέσο εισόδημα δεν είναι φθηνή, η χρήση υλικών καλής ποιότητας και η αειφόρος διαδικασία μπορεί να είναι δαπανηρή. Η μετάδοση αυτού στον πελάτη μπορεί να είναι δύσκολο κατά περιόδους ειδικά καθώς είμαστε ένα νέο εμπορικό σήμα. Αλλά αξίζει η προσπάθεια!”

Η εταιρεία δεν έχει ακόμη καταχωρηθεί στο Fairtrade, αλλά είναι μεταξύ των στόχων των δύο για τους επόμενους μήνες. Οι Bingham και Costa ελπίζουν επίσης να βοηθήσουν το Casa de Maria με κτίρια για τους άστεγους του Belo Horizonte, καθώς και να βρουν νέους, καινοτόμους τρόπους για την επαναχρησιμοποίηση παλαιών υλικών που προορίζονται για χώρους υγειονομικής ταφής
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.