19 Σεπ 2024
READING

Πώς σχεδιάζει το Netflix να κατακτήσει τα παιδιά σας

4 MIN READ

Πώς σχεδιάζει το Netflix να κατακτήσει τα παιδιά σας

Πώς σχεδιάζει το Netflix να κατακτήσει τα παιδιά σας

Το στούντιο κινουμένων σχεδίων του Netflix δεν αποπνέει κανένα ίχνος από την αίγλη από της έδρας της εταιρείας στο Hollywood, το γεωμετρικά διαμορφωμένο Death Star που βρίσκεται μόλις λίγα τετράγωνα μακριά στη Sunset Boulevard. Δεν υπάρχει καμία προθήκη από γυαλί γεμάτη με βραβεία Emmy και Oscar να λάμπουν στο λόμπι της υποδοχής. Ούτε άνθρωποι στην υποδοχή που να ζητούν την ταυτότητά σας.

Το κτίριο κινούμενων σχεδίων, ένα ανακαινισμένο στούντιο που κατοικούσε το Netflix για ένα χρόνο, είναι γεμάτο κακοντυμένους καρτουνίστες, σκηνοθέτες και συγγραφείς που περιστρέφονται σε αίθουσες και γραφεία με τοίχους γεμάτους storyboards και σχέδια. Μεταξύ των 200 κατοίκων του κτιρίου είναι και η Elizabeth Ito, η σκηνοθέτης του Adventure Time που αφηγείται την ιστορία ενός φαντάσματος που τριγυρνά στην πόλη, ο Max Keane, ο γιος του θρυλικού ζωγράφου της Disney, Glen Keane (βοήθησε στην δημιουργία του Little Mermaid, του Beauty and the Beast και του Aladdin), του οποίου η σειρά Trash Truck μιλά για τη φιλία ενός 6χρονου με το φορτηγό του και ο Jorge Gutiérrez, ο οποίος δουλεύει σε ένα έπος τεσσεράμιση ωρών, το Maya and the Three, που είναι μια ιστορία παρόμοια με της Μοάνα με μια φοβερή γυναίκα ηρωίδα που εμπνέεται από τη μεσο-αμερικανική μυθολογία.

Δεν έχει νόημα να προσπαθήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε το κοινό θέμα ανάμεσα στις δεκάδες κινούμενα σχέδια που βρίσκονται σήμερα στο Netflix: Δεν υπάρχει κανένα. Αυτό είναι ακριβώς το νόημα. Σε αντίθεση με άλλες μονάδες κινούμενων σχεδίων όπως η Disney, η Pixar και η Illumination, το Netflix δεν προσπαθεί να καθορίσει το κοινό των παιδιών του με μια συγκεκριμένη εμφάνιση, τόνο ή ευαισθησία.

Όμως, παρόλο που εταιρείες όπως η Disney χρησιμοποιούν το streaming για να μπούν όλο και πιο βαθιά στο χαρτοφυλάκιό τους, από την Pixar έως το Walt Disney Animation στη Marvel, το Netflix βλέπει τις εκπομπές και τις ταινίες των παιδιών ως έναν τρόπο να προωθήσουν τη συνολική αποστολή της εταιρείας, το οποίο είναι να καλύψουν τα γούστα κάθε ανθρώπου στη γη. Αυτό σημαίνει να επενδύσουμε όχι μόνο σε τηλεοπτικές εκπομπές αλλά και σε καλλιτεχνικά φιλόδοξες ταινίες μεγάλου μήκους, όπως ο επερχόμενος Klaus από τον συν-δημιουργό του Despicable Me, Sergio Pablos και το Over the Moon, το οποίο σκηνοθετεί ο Glen Keane και τα Netflix και Pearl Studios είναι οι συμπαραγωγοί.

Και πώς θα το πετύχουν αυτό;

Αναζητώντας δημιουργούς με διαφορετικά στυλ και απόψεις

Ένας τρόπος για τον οποίο το Netflix διακρίνεται είναι η πρόσληψη ενός ευρέος φάσματος δημιουργών και η εμπιστοσύνη να τους αφήνουν ελεύθερους να κάνουν τα πράγματα με το δικό τους τρόπο. Σύμφωνα με το δημιουργικό σκεπτικό ότι η τηλεόραση και κινηματογραφιστές ανήκουν στην ίδια πλευρά, άνθρωποι σαν τους Ito και Gutierrez εργάζονται σε έργα με πάθος που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είχαν γίνει οπουδήποτε αλλού. Η ανώνυμη ακόμα σειρά της Ito είναι ήσυχη και ζωηρή, βασισμένη σε εικόνες που δημιούργησε στο γραφείο της. Δεν είναι ακριβώς σαν το Trolls 2. Όσο για το Maya and the Three, η σειρά έχει τα πλούσια γραφικά μιας ταινίας μεγάλου μήκους. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ποιά άλλη εταιρεία θα επένδυε τόσο ουσιαστικά, χωρίς κανένας προϋπολογισμός να έχει ανακοινωθεί, σε ό, τι, τελικά, μπορεί να είναι μια παιδική τηλεοπτική εκπομπή βασισμένη στην αρχαία μυθολογία.

Δημιουργία περιεχομένου που μπορεί να απολαύσει ολόκληρη η οικογένεια

Αν το Netflix μπορεί να κάνει ένα παιδί στο Κέιπ Τάουν και ένα στη Μινεάπολη να παρακολουθήσουν Netflix το Σάββατο το πρωί, η επόμενη ερώτηση είναι: πώς το Netflix μπορεί να εμπνεύσει ολόκληρες τις οικογένειες των παιδιών αυτών να καθίσουν και να παρακολουθήσουν κάτι μαζί;

Κάνοντας το περιεχόμενο εύκολα προσβάσιμο

Με μια ποικιλία παιδικών προγραμμάτων, η τελευταία πρόκληση είναι να κάνουν τα παιδιά να γνωρίζουν ότι είναι εκεί, και, φυσικά, να τα παρακολουθήσουν. Από τότε που το Netflix έκανε το ντεμπούτο της στο παιδικό πρόγραμμα το 2011, εργάστηκε για να δημιουργήσει ένα περιβάλλον φιλικό προς το χρήστη, δημιουργώντας ειδικά προφίλ παιδιών και αναδιαμόρφωση του περιεχομένου σε εύχρηστες κατηγορίες βασισμένες στο είδος και τις συνήθειες προβολής.

Το Netflix θα αρχίσει να δοκιμάζει μια νέα μορφή αργότερα αυτό το έτος, αν και δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα κυκλοφορήσει. Αλλά ο Johnson λέει ότι είναι μία καλή ένδειξη της “κατεύθυνσης που η εταιρεία σκέφτεται”.
“Πηγαίνετε πίσω στο πεντάχρονο εαυτό σας και φανταστείτε ότι έχετε ένα τηλεχειριστήριο στο χέρι σας και περιηγείστε στην εμπειρία του Netflix στην τηλεόρασή σας και προσπαθείστε να βρείτε κάτι για να παρακολουθήσετε”, λέει. “Και αναρωτιέστε, τι έχει να προσφέρει το Netflix;”
Η απάντηση που εργάζεται σκληρά το Netflix για να ακούσει; Τα πάντα.
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.