Πώς η Disney αύξησε την επιχείρηση του Mickey Mouse αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η Gucci άρχισε να πουλάει ένα πορτοφόλι αξίας 4.500 δολαρίων με τη μορφή του κεφαλιού του Mickey Mouse. Μεταξύ των στρογγυλών μαύρων αυτιών του πλάσματος υπάρχει ένα μικρό χερούλι που φέρει τη λέξη “Gucci”. Στην ιστοσελίδα της μάρκας, ένα αρσενικό μοντέλο κοιτάζει έντονα στην κάμερα χωρίς το παραμικρό ίχνος της ειρωνείας ότι στην πραγματικότητα περιτριγυρίζεται από έναν παιδικό χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων.

Είναι ίσως το πιο πολυτελές από τα πρόσφατα προϊόντα Mickey Mouse σχεδιασμένα για ενήλικες, αλλά είναι μόνο ένα από τα πολλά που έχουν πλημμυρίσει την αγορά. Τους τελευταίους μήνες, η Opening Ceremony κυκλοφόρησε μια σειρά αιθέριων φορεμάτων και ενδυμάτων με εκτυπώσεις Mickey Mouse.

Η κατασκευάστρια καπέλων υψηλού επιπέδου Gigi Burris δημιούργησε ένα συναρπαστικό κομμάτι με κρυστάλλινα σχήματα με τα αυτιά του Mickey αξίας $ 450. Η L’Oréal και η Maybelline δημιούργησαν παλέτες μακιγιάζ με συσκευασίες που καλύπτονται από το πρόσωπο του Mickey.

Η Kate Spade κυκλοφόρησε μια τσάντα αξίας $ 198 καλυμμένη με ολόκληρο κόμικ του Mickey. Το Uniqlo έβγαλε δεκάδες μπλουζάκια με τον Mickey σε διάφορες πόζες. Και για να μην χάσει την τάση, η Apple κύκλοφόρησε τα ακουστικά Beats των $ 300, ωδή στο ποντίκι.

Μέρος αυτού του πρόσφατου κύματος από προϊόντα του Mickey έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο χαρακτήρας έγινε 90 ετών πέρυσι. Η εταιρεία Walt Disney, μαζί με τα πολλά άλλα εμπορικά σήματα που απαρτίζουν τους χαρακτήρες της Disney, θεωρεί τις επετείους ως την ευκαιρία να πουλήσει ακόμη περισσότερο από το συνηθισμένο.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, ο Mickey Mouse και η συμμορία του συμπεριλαμβανομένων των Minnie, Goofy, Pluto και Donald Duck πούλησαν 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε εμπορεύματα το 2018, αριθμός που περιλαμβάνει τόσο τα προιόντα για ενήλικες όσο και τα παιδικά προϊόντα. Το εκπληκτικό είναι ότι αυτό είναι μόνο το μισό από όσο πούλησε το 2004, όταν η Disney έσπρωξε πολύ τα προϊόντα για να γιορτάσει τα 75α γενέθλιά του.

Όλα αυτά προκαλούν την ερώτηση: Γιατί οι ενήλικες φορούν αντικείμενα γεμάτα με το πρόσωπο ενός χαμογελαστά τρωκτικού; Τι αντιπροσωπεύει η διαρκής έκκληση αυτού του ανθρωπομορφισμένου ποντικιού, ενώ άλλοι δημοφιλείς χαρακτήρες, όπως η Ariel από την Little Mermaid ή η Anna από το Frozen, δεν εμφανίζονται σχεδόν ποτέ στα ενήλικα προϊόντα;

Η απάντηση στην ερώτηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Disney προσεκτικά ενορχηστρώνει τον μετασχηματισμό του Mickey Mouse από χαρακτήρα κινούμενων σχεδίων σε σύμβολο. Η Disney εξασφάλισε ότι ο Μίκυ θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε σχεδόν οτιδήποτε ο καταναλωτής χρειαζόταν, από ένα έμβλημα ελπίδας στον πόλεμο έως μια ευχάριστη υπενθύμιση της παιδικής ηλικίας όταν η ενήλικη ζωή γινόταν δύσκολη.

Μέχρι το 2004, ο Mickey είχε φτάσει στον ετήσιο κατάλογο Forbes για τους “fictional billionaires”, ο οποίος αναγνωρίζει την αγοραστική αξία χαρακτήρων από μυθιστορήματα, ταινίες, τηλεόραση και παιχνίδια. Ο κατάλογος εκείνο το έτος συμπεριελάμβανε τον Frodo Baggins από τον Lord of the Rings και τον Spiderman. “Δεν είναι μόνο τα παιδιά που αγαπούν τον Mickey”, ανέφερε το άρθρο, επισημαίνοντας ότι τα εντυπωσιακά κέρδη του ποντικιού τα τελευταία χρόνια είχαν προκύψει εν μέρει από την αύξηση των ενδυμάτων των ενηλίκων. Σύμφωνα με τα λόγια του Kay Kamen, του πρώτου licensing agent της Walt Disney, ο οποίος μίλησε στους Times το 1947: «Δεν υπάρχει αμφιβολία γι ‘αυτό. Ο Mickey Mouse είναι το σπουδαιότερο πράγμα στην ιστορία του merchandising. “

Ο Μίκυ δεν ήταν ο μόνος χαρακτήρας που ανέλαβε αυτή τη δουλειά. Στις άλλες πρώτες ταινίες της Disney, ο Dumbo, οι 7 νάνοι και ο Pinocchio ήταν πολύ στρογγυλοί και μωρουδιακοί. Τα Disney Studios συνέχιζαν να κάνουν χαρακτήρες σε αυτό το καλούπι δεκαετίες μετά το θάνατο του Walt Disney το 1966. Σκεφτείτε την Άννα και την Έλσα από το Frozen και τη Rapunzel από το Tangled: Έχουν πρόσωπα δυσανάλογα στρογγυλά, με μεγάλα εκφραστικά μάτια.

Αλλά λίγοι από αυτούς τους χαρακτήρες είχαν τη διαρκή ζήτηση του Mickey Mouse. Και αυτό συμβαίνει επειδή η Disney εργάστηκε σκόπιμα για να μετατρέψει τον Mickey από έναν χαρακτήρα σε μια παγκόσμια αναγνωρίσιμη μάρκα.

Σε γενικές γραμμές, όμως, ο συμβολισμός που ενσαρκώνει ο Μίκυ είναι αυτός που η Disney έθεσε. Αυτόν της θετικότητας και της αθωότητας. Αυτός ίσως είναι ίσως ο λόγος για τον οποίο οι ενήλικες φαίνεται ότι τον αναζητούσαν σε περιόδους δυσκολίας. Κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν τον Μίκυ για να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις φρίκες που είχαν προηγηθεί.

Μία μάσκα αερίου είχε τυπωμένο το πρόσωπο του Mickey σε αυτό για να φαίνεται λιγότερο απειλητική. Αυτό θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει γιατί ο Mickey Mouse έγινε ξανά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια που πολλοί άνθρωποι αισθάνονται άγχος λόγω της κορύφωσης της γεωπολιτικής αστάθειας. Αυτές τις μέρες, υπό τον φόβο της προοπτικής ενός πυρηνικού πολέμου ή της αλλαγής του κλίματος, μια κουβέρτα Mickey Mouse για ενήλικες, σχεδιασμένη από γιατρούς, για να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε πιο ήρεμα την νύχτα.