Η βιομηχανία της μόδας είναι μία από τις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες στον πλανήτη και συμβάλλει στην επιτάχυνση της αλλαγής του κλίματος. Μέρος του προβλήματος είναι η κουλτούρα της υπερκατανάλωσης: αγοράζουμε πολύ περισσότερο από όσα χρειαζόμαστε και τα αφήνουμε να κρέμονται στις ντουλάπες για χρόνια, φορώντας τα μία ή δύο φορές, πριν τα πετάξουμε.
Τα καλά νέα είναι ότι μερικά brands μόδας προσπαθούν να βελτιώσουν τμήματα της επιχείρησής τους για να γίνουν πιο βιώσιμα. Ίσως το έχετε παρατηρήσει. Πολλές ετικέτες μόδας εμφανίζονται ως πιο φιλικές προς το περιβάλλον από τους ανταγωνιστές τους αυτές τις μέρες. Αλλά πώς μπορείτε να πείτε αν πραγματικά κάνουν τα πράγματα καλύτερα ή είναι απλώς ένα marketing “greenwashing” για να μας κάνουν για να αγοράσουμε περισσότερα προϊόντα; Οι αλυσίδες εφοδιασμού της μόδας είναι πολύ περίπλοκες, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο να εκτιμηθεί κατά πόσο η βελτίωση οποιασδήποτε πτυχής της επιχείρησης θα έχει σημαντικό αντίκτυπο.
Η γραμμή ανάμεσα στην πραγματική βελτίωση και τη διαφημιστική εκστρατεία μπορεί να είναι δύσκολο να τη διακρίνουμε. Παρακάτω θα βρείτε μερικές από τις μεγαλύτερες τάσεις αειφορίας της βιομηχανίας μόδας.
Χρήση εναπομείναντων υφασμάτων
Η βιομηχανία ένδυσης είναι γνωστή για τη δημιουργία σπατάλης. Δεδομένου ότι η μόδα είναι σχετική με τις τάσεις, οι κατασκευαστές ενδυμάτων πρέπει να μπορούν να προβλέψουν τι στυλ θα υπάρχει έξι έως εννέα μήνες από τώρα. Αυτό είναι απίστευτα δύσκολο να γίνει, και ως αποτέλεσμα πολλά ρούχα που παράγονται κάθε εποχή δεν καταλήγουν να πωλούνται. Οι βιοτεχνίες-βιομηχανίες, οι οποίες κατασκευάζουν υφάσματα, πρέπει επίσης να τοποθετήσουν τα δικά τους “στοιχήματα” σε ό, τι σχέδια, χρώματα και υφές θα είναι στη μόδα, μήνες από τώρα. Συχνά, ολόκληρα τόπια υφάσματος δεν πωλούνται ποτέ και ρίχνονται σε χώρο υγειονομικής ταφής χωρίς ποτέ να μετατραπούν σε ρούχα.
Μάρκες όπως η Christy Dawn προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις τεράστιες απώλειες. Το εμπορικό σήμα που βρίσκεται στο Λος Άντζελες κάνει αιθέρια, μποέμικα φορέματα από υφάσματα που ξεμένουν από άλλα εμπορικά σήματα μόδας, γνωστά και ως deadstock. Αυτή η προσέγγιση δημιουργεί πολλή επιπλέον εργασία για το εμπορικό σήμα. Αντί να σχεδιάζει ρούχα με συγκεκριμένα χρώματα ή μοτίβα, η μάρκα κάνει το περίγραμμα μόνο της νέας της σειράς. Τότε οι σχεδιαστές επιλέγουν τα υφάσματα τους ανάμεσα στα τόπια των υφασμάτων που προορίζονται να πεταχτούν. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να κάνουν μόνο μικρές παραγωγές κάθε σχεδίου, με βάση το πόσα μέτρα ύφασμα έχει μείνει από το κάθε σχέδιο.
Το συμπέρασμα είναι το εξής: Εάν είστε στην αγορά για να αγοράσετε ένα νέο σύνολο με ένα ενδιαφέρον και πολύχρωμο μοτίβο, η αγορά από ένα εμπορικό σήμα που χρησιμοποιεί deadstock υφάσματα είναι προτιμότερη. Αν αγοράσετε ένα από αυτά τα ρούχα, βεβαιωθείτε ότι είναι ένα που σας αρέσει πολύ και δείτε τον εαυτό σας να το φορά για πολλά χρόνια.
Ενοικίαση αντί για αγορά
Το Rent the Runway βοήθησε να ομαλοποιήσει την ιδέα της ενοικίασης ρούχων. Η μάρκα ξεκίνησε με την ενοικίαση φορεμάτων και επίσημης ένδυσης, την οποία η μέση γυναίκα φορά μόνο μία ή δύο φορές. Αλλά τα τελευταία χρόνια, οι γυναίκες έχουν δείξει όρεξη για ενοικίαση σχεδόν για τα πάντα στο ντουλάπι τους, συμπεριλαμβανομένων των συχνά χρησιμοποιημένων αντικειμένων όπως τα τζιν και τα ρούχα προπόνησης. Η εταιρεία τεχνολογίας Caastle δημιούργησε επίσης μια πλατφόρμα που καθιστά ευκολότερη για κάθε ετικέτα μόδας να γίνει μια εταιρεία ενοικίασης και μάρκες όπως η Ann Taylor και η New York & Company δοκιμάζουν ήδη τις ενοικιάσεις ρούχων.
Άρα, είναι η ενοικίαση πιο φιλική προς το περιβάλλον από την αγορά; Με κάποιους τρόπους, είναι. Η ενοικίαση σημαίνει ότι κάθε ένδυμα που κατασκευάζεται θα φορεθεί πολλές φορές πριν πεταχτεί. Θεωρητικά, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν λιγότερα ρούχα για να καλύψουν τη ζήτηση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για κομμάτια προχωρημένης μόδας και ρούχα που δεν φορούμε πολύ συχνά, όπως οι βραδινές τουαλέτες.
Είναι σίγουρα μια βελτίωση στο status quo, αλλά υπάρχουν μερικές σημαντικές προειδοποιήσεις που πρέπει να εξετάσετε. Για παράδειγμα, τα ρούχα πρέπει να αποστέλλονται από και προς την εταιρεία ενοικίασης, όπου καθαρίζονται. Τόσο το Rent the Runway όσο και το Caastle χρησιμοποιούν βιώσιμες μεθόδους στεγνού καθαρισμού και επίσης χρησιμοποιούν ελαφρά, ανακυκλωμένα υλικά για να μετριάσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Ανακυκλωμένο πλαστικό
Δεδομένου ότι τα περισσότερα πλαστικά δεν βιοαποδομούνται, κάθονται για πάντα στους χώρους υγειονομικής ταφής και στους ωκεανούς μας, προσθέτοντας στα δισεκατομμύρια τόνους πλαστικού που έχουμε ήδη δημιουργήσει.
Οι μάρκες μόδας αρχίζουν να αντιμετωπίζουν την πλαστική ρύπανση. Κατά το τελευταίο έτος, μάρκες όπως η Everlane και η Adidas έχουν δεσμευθεί να εξαλείψουν το νέο (γνωστό και ως παρθένο) πλαστικό από την αλυσίδα εφοδιασμού τους και να στηριχθούν αντ ‘αυτού σε ανακυκλωμένο πλαστικό. Ορισμένες πρόσφατες επιχειρήσεις όπως η Rothy’s και η Summersalt χρησιμοποιούν ανακυκλωμένα πλαστικά από την αρχή. Αυτά τα εμπορικά σήματα πρέπει να επικροτηθούν επειδή σκέφτηκαν προσεκτικότερα τις αλυσίδες εφοδιασμού τους και μείωσαν απευθείας την εξάρτησή τους από το πλαστικό. Έχουν επίσης περισσότερη επίγνωση του προβλήματος του πλαστικού στη βιομηχανία της μόδας δείχνοντας τα πολλά μέρη όπου εμφανίζονται οι συνθετικές ίνες.
Ωστόσο, αξίζει να γνωρίζετε ότι όταν πλένετε τις πλαστικές ίνες – είτε είναι παρθένες είτε ανακυκλωμένες – μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού καταλήγουν στο νερό, που τελικά καταλήγουν στους ωκεανούς. Αυτά τα μικροπλαστικά τελικά καταναλώνονται από τα θαλάσσια όντα, τα οποία καταλήγουν στο φαγητό μας. Δεν είναι ακόμη σαφές πώς μας επηρεάζουν αυτά τα μικροπλαστικά, αλλά η πρώιμη έρευνα υποδηλώνει ότι είναι τοξικά για το συκώτι και τα νεφρά μας.
Αν ανησυχείτε για την κατανάλωσή σας στο πλαστικό, θα συνιστούσαμε να περιορίσετε τη χρήση συνθετικών ενδυμάτων σε είδη όπως μπουφάν και τα κολάν γυμναστικής και να βασίζεστε σε εμπορικά σήματα που χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο πλαστικό αν θέλετε να αγοράσετε αυτά τα προϊόντα. Η Patagonia, για παράδειγμα, κατασκευάζει εξωτερικά ενδύματα υψηλής απόδοσης χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένα υλικά. Αλλά όποτε μπορείτε, προτιμήστε φυσικά υλικά, όπως το βαμβάκι, το μετάξι και το μαλλί. Αυτά τα ρούχα θα υποστούν τελικά βιοαποικοδόμηση.
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.