27 Απρ 2024
READING

Πώς η Lyft έχτισε την αξία $24 δισ. βασισμένη στην pop κουλτούρα

4 MIN READ

Πώς η Lyft έχτισε την αξία $24 δισ. βασισμένη στην pop κουλτούρα

Πώς η Lyft έχτισε την αξία $24 δισ. βασισμένη στην pop κουλτούρα

Η Lyft ήταν πάντα λιγάκι διαφορετική. Ενώ η Uber άνοιξε δικό της δρόμο σε όλο τον κόσμο για να γίνει όχι μόνο συνώνυμο με την μετακίνηση, αλλά και μια λέξη για να την περιγράψει κανείς, το έκανε και με έναν cool, κομψό σχεδιασμό μάρκας. Μαύρο και άσπρο. Φλερτάρει με διασημότητες, αλλά μόνο με εκείνες που βοηθούν να ενισχυθεί το εταιρικό της ήθος.

Το πρώτο λογότυπο της Lyft, από την άλλη πλευρά, ήταν ένα γιγαντιαίο  ροζ μουστάκι.

Το Glowstache μπορεί να έχει αποσυρθεί επισήμως από το 2016, αλλά συμβόλιζε το ζεστό, διασκεδαστικό και φιλικό περιβάλλον που η Lyft προωθούσε από την αρχή. Χρησιμοποιούσε τη χαριτωμένη αφέλεια για να αντιταχθεί στην κρύα σοβαρότητα της Uber και αυτή η προσέγγιση επεκτάθηκε και στο marketing της, με μια στρατηγική να χρησιμοποιήσει τη διασκεδαστική ποπ κουλτούρα για να ενδυναμώσει το εμπορικό της σήμα. Ακόμα και η πρώτη της διαφήμιση το 2014 χρησιμοποιούσε ένα ζωηρόχρωμο κινούμενο σχέδιο για να εξηγήσει τι και ποια ήταν η εταιρεία. Από τότε, η Lyft βασίστηκε σε διαφημιστικές καμπάνιες με διασημότητες, επώνυμη ψυχαγωγία και εταιρικές σχέσεις μάρκας που στόχευαν στο να μας δείξουν πόσο διασκεδαστική θα μπορούσε να είναι μια εφαρμογή  μίσθωσης οχήματος.

Η επώνυμη ψυχαγωγία είναι μια περίπλοκη επιχείρηση. Είναι μια ισορροπία μεταξύ του να κάνεις κάτι φρέσκο που οι άνθρωποι θα θέλουν πραγματικά να παρακολουθήσουν και να απολαύσουν, ενώ παράλληλα να υπάρχει το εμπορικό σήμα εκεί με τρόπο ώστε να μην αποσπά την προσοχή. Αλλά και πάλι, αρκεί να θυμάται κάποιος ποιος πληρώνει για αυτό. Δύο προσπάθειες της Lyft που το κατάφεραν ήταν οι Kevin Hart: Lyft Legend και Undercover Lyft.

Το 2017, το τμήμα Lyft entertainment συνεργάστηκε με τον Kevin Hart για να δημιουργήσει μια διαδικτυακή σειρά για το δίκτυο κωμικών LOL Network. Με δύο σεζόν μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά χιλιόμετρα να διανύσει ο Hart ντυμένος ως οδηγός Lyft που ονομάζεται Donald Mac, κάνοντας φάρσες σε ανυποψίαστους επιβάτες. Η σειρά παράγεται από τις εταιρείες Lyft Entertainment, Hartbeat Productions, Free Period Productions και Pygmy Wolf Productions σε συνεργασία με την Lionsgate.

Το “Undercover Lyft” πάει τη φάρσα με μασκαρεμένο σελέμπριτι,  ένα βήμα παραπέρα χρησιμοποιώντας μια διαφορετική διασημότητα για κάθε επεισόδιο. Μέχρι στιγμής, η σειρά έχει φιλοξενήσει τον Chance The Rapper, τον DJ Khaled, τον Taraji P. Henson και τον Odell Beckham Jr., μεταξύ άλλων.

Φυσικά, και τα δύο λαμβάνουν χώρα σε μία διαδρομή με Lyft. Το εμπορικό σήμα ίσως δεν χρειάζεται να καρφώσει ένα εμπορικό μήνυμα πάνω από τα κεφάλια μας, γιατί η υπηρεσία και η μάρκα του είναι ήσυχα στο επίκεντρο της δράσης.

Αλλά όταν το Billy On The Street του Billy Eichner αποσύρθηκε από την τηλεόραση και έγινε μέρος της διαδικτυακής σειράς Funny or Die για την έκτη και την τελική του σεζόν, η Lyft πήρε έναν πιο παραδοσιακό ρόλο στο παρασκήνιο.

Μετά την πτώση του συνιδρυτή της Uber, Travis Kalanick, των ζητημάτων της κουλτούρας αυτής της επιχείρησης και της αύξησης των τιμών, η Lyft προώθησε το φιλικό χαρακτήρα της. Η διαφημιστική της καμπάνια επικεντρώθηκε στην ιδέα ότι οι άνθρωποι θέλουν να υποστηρίξουν εταιρείες που είναι επίσης γεμάτες καλούς ανθρώπους, με το παράξενο, σλόγκαν: “Δεν θέλετε πραγματικά να φτάνετε στο γραφείο με ένα μάτσο βλάκες, έτσι;” Για να θέσει την ερώτηση, το εμπορικό σήμα χρησιμοποίησε φιλικές προσωπικότητες όπως τους Jeff Bridges, Jordan Peele, και Tilda Swinton.

 

Και σε ποιον δεν αρέσουν αυτοί οι τύποι;

Ακόμη και στις εταιρικές της σχέσεις της, η Lyft προσπάθησε είτε να αξιοποιήσει την ποπ κουλτούρα είτε απλώς να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων. Μια συνεργασία με την Netflix για την προώθηση της δεύτερης σεζόν του Stranger Things, γέννησε το “Strange Mode”, το οποίο μετέτρεψε τα αυτοκίνητα της Lyft σε κινούμενες ταινίες τρόμου.

Υπήρξε επίσης το “Taco Mode” του Taco Bell, που προσέφερε δωρεάν tacos αν περνούσες από ένα Taco Bell στο δρόμο προς οπουδήποτε πηγαίνατε. Η μάρκα συνεργάστηκε επίσης με τη Delta για να ανταμείψει με πόντους Delta τις βόλτες με Lyft προς και από το αεροδρόμιο και η Disney δημιούργησε μια υπηρεσία μεταφοράς με μικρά λεωφορεία που ονομάστηκε “Minnie Vans”.

Είτε πρόκειται να σας ταξιδέψει στην Disney World, να σας προσφέρει tacos ή να πάρει διασημότητες, να τις μεταμφιέσει και να σας πάει βόλτα, μεταξύ του Lyft Entertainment και του συνολικού της marketing, η Lyft κάνει μια πολύ καλή δουλειά χρησιμοποιώντας την ποπ κουλτούρα ως εργαλείο branding. Η ποιότητα όλων αυτών μπορεί να είναι αμφισβητήσιμη, αλλά με εναλλαγή και συνεπή παραγωγή, η εικόνα της μάρκας ως διασκεδαστική και φιλική είναι σταθερά εδραιωμένη. Το Glowstache μπορεί να μας άφησε, αλλά το αστείο πνεύμα του ζει.
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.