22 Δεκ 2024
READING

Το μέλλον του αμερικανικού εμπορίου χωρίς μετρητά

5 MIN READ

Το μέλλον του αμερικανικού εμπορίου χωρίς μετρητά

Το μέλλον του αμερικανικού εμπορίου χωρίς μετρητά

Η εξέλιξη της μόδας των καταστημάτων χωρίς ταμείο σίγουρα προχωράει. Δεδομένων των διαφόρων τεχνολογικών εξελίξεων, εντούτοις, ορισμένα καταστήματα λιανικής πώλησης επιβάλλουν ένα γρήγορο άλμα στο μέλλον, απαγορεύοντας τα μετρητά στα φυσικά τους καταστήματα. Ενώ πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα ορισμένοι millenials, μπορούν να αγκαλιάσουν το μοντέλο χωρίς μετρητά, η πίεση φαίνεται να αυξάνεται σε αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το επόμενο επίπεδο διακρίσεων στον πολιτισμό μας σήμερα.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες διάφορα media δημοσίευσαν ιστορίες σχετικά με διάφορους τρόπους με τους οποίους οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής της Φιλαδέλφειας αμφισβητούν το Amazon Go για την μη επιτρεπόμενη ταμειακή στάση στα καταστήματά της. Εντός της ίδιας εβδομάδας, ξεκίνησε μια διαμάχη σχετικά με το Mercedes-Benz Stadium στην Ατλάντα που αναγγέλλει μια πολιτική cashless-only.

Οι New York Times έκαναν επίσης ένα editorial σχετικά με τους αντιληπτους κινδύνους μιας κοινωνίας χωρίς μετρητά δεδομένης της πρόσφατης ακρόασης του Συμβουλίου της Νέας Υόρκης σχετικά με τέτοιες επιχειρηματικές πρακτικές που απορρίπτουν πληρωμές με μετρητά.

Και σχεδόν την ίδια στιγμή, η USA Today δημοσίευσε ένα κομμάτι που εξετάζει την ποσοστιαία μείωση των συναλλαγών που αφορούν τα μετρητά, τους πρόσθετους λιανοπωλητές που έχουν σταματήσει να δέχονται μετρητά, το ζεστό κλίμα γύρω από το φαινόμενο αυτό και άλλα περισσότερα .

Η αφήγηση γύρω από αυτή την κατάσταση αυξάνεται σαφώς με τους εμπόρους και τις πιστωτικές / χρεωστικές κάρτες από τη μία πλευρά, τους υποστηρικτές εκείνων που δεν έχουν πρόσβαση σε τέτοιες κάρτες από την άλλη και εκείνους που έχουν εύκολη πρόσβαση σε μετρητά και σε κάρτες κάπου στη μέση.

Το βασικό ζήτημα φαίνεται να είναι το γεγονός ότι τουλάχιστον 15,6 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό  και ως εκ τούτου ασχολούνται μόνο με τις εγκαταστάσεις εξαργύρωσης και λειτουργούν κυρίως με μετρητά. Αυτό το δημογραφικό πλήθος, φαίνεται να διασταυρώνεται με τα χαμηλά εισοδήματα, τα «μειονοτικά» και τα δημογραφικά στοιχεία των μεταναστών. Αυτό οφείλεται σε ορισμένα στοιχεία, όπως η εγγύτητα σε υποκαταστήματα τραπεζών, που δεν φαίνεται να επιδεινώνεται μέχρι στιγμής δεδομένου ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα, το Bloomberg ανέφερε ότι η JP Morgan Chase έκλεισε ακόμη περισσότερα καταστήματα σε γειτονιές χαμηλού εισοδήματος.

Δεδομένης αυτής της συρροής γεγονότων, οι υποστηρικτές αρχίζουν να λαμβάνουν γνώση και να παίρνουν θέση. Σύμφωνα με τον συντάκτη του Forbes, Ray Giler “Η πόλη της Φιλαδέλφειας θέσπισε πρόσφατα ένα διάταγμα εναντίον των επιχειρήσεων χωρίς μετρητά και μπορεί να επιβάλει πρόστιμο 2.000 δολαρίων, αν μια επιχείρηση δεν δέχεται μετρητά. Και στο Σικάγο εξετάζουν παρόμοιες διατάξεις για να προστατεύσουν την επιλογή πληρωμής του καταναλωτή. Και η Ατλάντα  μπορεί να ενταχθεί και σε αυτή τη γραμμή ».

Αυτή η κατάσταση αφορά μια πολύπλοκη διασταύρωση της τεχνολογίας, της φυλής και της κοινωνικής τάξης, που σίγουρα θα γίνει μεγάλο θέμα συζήτησης στην Αμερική πριν βρεθεί συναινετική λύση.

Εξηγεί ο Mark Hamrick, Ανώτερος Οικονομικός Αναλυτής, Διευθυντής του Γραφείου της Ουάσιγκτον, Bankrate.com, “Το πρόβλημα που προκύπτει με επιχειρήσεις που δεν επιθυμούν να δεχτούν μετρητά είναι ότι ένας σημαντικός αριθμός Αμερικανών είναι μεταξύ των αποκαλούμενων unbanked . Όπως το θέτει η βιομηχανία, ένας μεγαλύτερος αριθμός, είναι underbanked , συχνά εξαρτώνται από υπηρεσίες πολύ υψηλού κόστους, όπως τα δάνεια πληρωμής και τα ενεχυροδανειστήρια, . Αυτοί οι άνθρωποι ζουν τη ζωή τους εκτός του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού συστήματος, εξαρτώμενοι από τα μετρητά και είναι άτομα που δεν διαθέτουν σημαντικούς οικονομικούς πόρους. “
Ο Hamrick λέει ότι ενώ μπορεί κανείς να καταλάβει το κίνητρο μιας επιχείρησης να επιβάλει την απαίτηση για συναλλαγές χωρίς μετρητά λόγω της δυνατότητας αύξησης της ταχύτητας και των κερδών, οι πολιτικές αυτές θα αποκλείσουν ουσιαστικά ένα τμήμα της δυνητικής πελατειακής βάσης που θέλει να κάνει συναλλαγές με μετρητά.

“Τα μετρητά δεν πάνε πουθενά για αρκετό διάστημα ακόμα στις Ηνωμένες Πολιτείες”, συνεχίζει ο Hamrick, “αλλά σίγουρα θα υπάρχουν επιχειρήσεις που, για δικούς τους λόγους, επιδιώκουν να αξιοποιήσουν αποκλειστικά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Είναι ένα πείραμα σε πραγματικό χρόνο. “

Η ιστορία του Giler αναφέρει ότι δέκα μηχανές cash-to-card έχουν εγκατασταθεί γύρω από τον περίπατο στο γήπεδο της Ατλάντα ως μια λύση που άλλους τους χαλαρώνει και άλλους τους στρεσσάρει, εξαιτίας της αίσθησης ότι τιμωρούνται από την ανάγκη να υπολογίζουν επιπλέον την απόσταση και τον χρόνο για απλές αγορές κατά τη διάρκεια ενός γεγονότος.

Το ενδιαφέρον γεγονός για αυτήν την αμερικανική cashless ανάκγη, είναι ότι στην Κίνα, για παράδειγμα, όλοι αυτοί οι λόγοι φαίνεται να είναι σχεδόν μη αφηγηματικοί, καθώς οι περισσότερες συναλλαγές γίνονται μέσω WeChat ή σε κάποια άλλη τεχνολογική πλατφόρμα. Ακόμη και οι άστεγοι έχουν ετικέτες QR προκειμένου να λαμβάνουν δωρεές. Η Mastercard ανέφερε πέρυσι για τις πληρωμές μέσω ρομπότ στις Pizza Hut στην περιοχή.

Ωστόσο, πίσω στην Αμερική, ο Hamrick πιστεύει ότι αυτή είναι μόνο η αρχή τέτοιων συζητήσεων. “Αυτή η περιοχή σίγουρα θα παρακολουθείται στενά, η Amazon με το Amazon Go, προσπαθεί να προωθήσει το θέμα, καθώς επιδιώκει να καινοτομήσει ή να δοκιμάσει νέα πράγματα στον τομέα των φυσικών καταστημάτων. Η επιχείρηση χρειάζεται συνήθως να πάει εκεί όπου είναι ο καταναλωτής, συμπεριλαμβανομένων των προτιμώμενων μεθόδων ή δυνατοτήτων τους με τις συναλλαγές που διεξάγουν. Τελικά, αυτό υποδηλώνει περισσότερες ευκαιρίες τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις “.

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.