Η Aldi δοκιμάζει μικρότερου μεγέθους concept store πόλης

Η Aldi δοκιμάζει μια μικρότερη ιδέα, το Aldi Local, στο νοτιοδυτικό Λονδίνο που έχει σχεδιαστεί σαν “μπακάλικο” για τους κατοίκους των πόλεων, ακόμη και αν κάποιοι το βλέπουν ως δυνητικό ανταγωνισμό στα μίνι μάρκετ.

Το κατάστημα, μεγέθους 1.400 τετραγωνικά μέτρα, είναι κάπως μεγαλύτερο από το ήμισυ του μεγέθους ενός τυπικού Aldi. Δεν έχει parking και πωλεί λιγότερα από 300 προϊόντα από τα 1.800 που υπάρχουν στο μέσο κατάστημα της αλυσίδας. Η Aldi έχει αφαιρέσει πολλά στοιχεία που θα ήταν δύσκολο για τους κατοίκους της πόλης να μεταφέρουν. Ο γενικός διάδρομος – “κυνήγι θησαυρού” που υπάρχει στα παραδοσιακά καταστήματα της Aldi, έχει επίσης αφαιρεθεί. Πρόσθετες θέσεις για αυτό-εξυπηρετούμενη πληρωμή, βοηθούν στην επεξεργασία μεγαλύτερου αριθμού αγοραστών με μικρότερα μεγέθη καλαθιού.

Σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε στα μέσα ενημέρωσης, η ALDI δήλωσε ότι το όνομα “Local” στοχεύει “να βοηθήσει τους αγοραστές να διακρίνουν τα μικρότερα καταστήματα της πόλης του Λονδίνου και τα Aldi μικρού μεγέθους. Αυτή δεν αποτελεί μια κίνηση προς το εμπόριο των μίνι μάρκετ. Η κύρια διαφορά είναι ότι δεν πωλούν ογκώδη αντικείμενα που οι αγοραστές θα δυσκολευτούν να μεταφέρουν χωρίς αυτοκίνητο.”

Η Aldi σημείωσε επίσης ότι το “Local” είναι μεγαλύτερο από τα τυπικά μικρά καταστήματα. Εάν είναι επιτυχής, η ιδέα θα εισαχθεί σε τέσσερις άλλες τοποθεσίες που έχουν ανοίξει στο Λονδίνο τα τελευταία χρόνια.
“Η ιδέα αυτή θα πρέπει να είναι καλή για την Aldi: το να γίνουν μικρότερα τα καταστήματα,  θα είναι ένας παράγοντας που θα επιτρέψει την ανάπτυξη στα κέντρα των πόλεων”, έγραψε ο Bryan Roberts, παγκόσμιος διευθυντής global insight στην TCC Global.

Η δοκιμή έρχεται αφότου η Lidl δοκιμάζει μικρά καταστήματα σε διάφορες περιοχές του Λονδίνου και ως παραδοσιακοί ανταγωνιστές, τα Tesco και τα Sainsbury’s ανοίγουν  καταστήματα μικρού μεγέθους. Στις ΗΠΑ, το Target, το Dollar General και άλλοι έχουν ανοίξει μικρότερες τοποθεσίες για να εξυπηρετούν τους αυξανόμενους αστικούς πληθυσμούς.

Ακόμα, κάποιοι είδαν το τεστ ως πιθανή είσοδο του Aldi στο κανάλι c-store για να ανταγωνιστεί τα τοπικά καταστήματα Tesco Express και Sainsbury’s Local, καθώς και το σύντομα αναμενόμενο Amazon Go.

Ο Thomas Brereton, αναλυτής της GlobalData, σημείωσε ότι τα ανοίγματα του “μπακάλικου” της Aldi αυξάνουν όλο και περισσότερο την “κλοπή” των πωλήσεων από άλλα υπάρχοντα καταστήματα, ενώ τα καταστήματα c-stores αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό.

“Η αύξηση των μικρών καταστημάτων ευκολίας εξακολουθεί να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του αριθμού των καταναλωτών που αναζητούν καταστήματα τροφίμων υψηλής συχνότητας και χαμηλής αξίας, στοχεύοντας ιδιαίτερα στην ηλικιακή ομάδα των 25-34 ετών”, δήλωσε ο κ. Brereton.