19 Απρ 2024
READING

Ο έξυπνος τρόπος με τον οποίο η Walmart προσπαθεί να νικήσει την Amazon

6 MIN READ

Ο έξυπνος τρόπος με τον οποίο η Walmart προσπαθεί να νικήσει την Amazon

Ο έξυπνος τρόπος με τον οποίο η Walmart προσπαθεί να νικήσει την Amazon

Η Walmart είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στην Αμερική και η μεγαλύτερη εταιρεία retail στον κόσμο, αλλά αυτή τη στιγμή είναι “κλειδωμένη σε μια μάχη” για κάθε δολάριο με την Amazon που κυριαρχεί στις ηλεκτρονικές αγορές. Η Walmart ελπίζει να αξιοποιήσει ένα εντυπωσιακό γεγονός: το 90% των Αμερικανών ζει σε απόσταση 10 μιλίων από ένα κατάστημα της.

Σε μια πρόσφατη συζήτηση στο συνέδριο South by Southwest (SXSW) στο Amazon, ο επικεφαλής τεχνολογίας της Walmart, Jeremy King, αποκάλυψε πως η εταιρεία σκέφτεται νέους τρόπους για να εκμεταλλευτεί το τεράστιο φυσικό της αποτύπωμα για να καταστήσει την εμπειρία αγορών πιο βολική για τους πελάτες, σε φυσικά καταστήματα ή online.

Το κλειδί: Τα καταστήματα της Walmart διπλασιάζονται ως αποθήκες για τους ηλεκτρονικούς αγοραστές. Είναι κάτι που άλλοι retailers, συμπεριλαμβανομένου του Target, προσπαθούν επίσης να κάνουν για να ανταγωνιστούν με το Amazon. Αλλά κανένας άλλος παραδοσιακός retailer δεν έχει την κλίμακα της Walmart. “Το καλύτερο πλεονέκτημα της Walmart είναι ότι τα καταστήματα της είναι ήδη κερδοφόρα”, λέει ο King. “Εάν καταφέρουμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως αποθήκες, θα είναι για εμάς μια στροφή στο παιχνίδι. Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι στις μεταφορές-αποστολές των προιόντων. Εάν σκεφτείτε ότι βρισκόμαστε πέντε μίλια μακριά από το 70% των Αμερικανών και μπορούμε να βασιστούμε στη παράδοση του τελευταίου μιλιού, μιλάμε για μια αλλη κερδοφορία ».

Γρήγορες, προγραμματισμένες παραδόσεις

Στη Walmart, οι χρήστες δημιουργούν ηλεκτρονικά καλάθια αγορών και προγραμματίζουν την παράδοσή τους όποτε το θέλουν, προσθέτοντας στοιχεία μέχρι και τη νύχτα πριν από την προγραμματισμένη παράδοση. Ο λόγος που μπορούν να παραγγείλουν τόσο αργά είναι επειδή ένα πλήρως εξοπλισμένο κατάστημα Walmart είναι τόσο κοντά. Επίσης, η Walmart χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο εκμάθησης μηχανών για να προβλέψει ποια προιόντα θα θέλουν οι αγοραστές κάθε εβδομάδα (ο King λέει ότι οι αγοραστές παραγγέλλουν τα ίδια προιόντα που παρήγγειλαν και την προηγούμενη εβδομάδα το 85% των επαναληπτικών παραγγελιών ), οπότε η εταιρεία δεν χρειάζεται να ανησυχεί μήπως ξεμείνει από αποθέματα.
Βολική παραλαβή

Επειδή η Walmart έχει τόσα πολλά καταστήματα που είναι κοντά σε τόσους πολλούς ανθρώπους, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πιο βολικό για κάποιον να περάσει από το τοπικό κατάστημά τους από το να περιμένει να του παραδοθεί. Τα καταστήματα της  Walmart διαθέτουν πλέον αυτόματους πωλητές σε μορφή μεγάλου πύργου, όπου μπορείτε να παραλάβετε μια ηλεκτρονική παραγγελία σας και ντουλάπια για ακόμη μεγαλύτερα είδη παράδοσης. Αυτές οι ιδέες είναι παρόμοιες με τις θυρίδες self-service του Amazon, οι οποίες τοποθετούνται συχνά σε καταστήματα όπως το 7-Eleven. Αλλά, ενώ η Amazon πληρώνει μια μηνιαία αμοιβή για να χρησιμοποιεί τις θυρίδες στους χώρους λιανικής πώλησης άλλων εταιρειών, η Walmart έχει ήδη την ακίνητη περιουσία για να αυξήσει τους σταθμούς παράδοσης της σε ολόκληρη τη χώρα χωρίς να χρειαστεί να νοικιάσει χώρο.

Βελτιστοποιημένα σούπερ μάρκετ

Ο King λέει ότι η εταιρεία εφαρμόζει την ίδια λογική στα σούπερ μάρκετ. Για τους ανθρώπους που θέλουν να αποφύγουν το χάος να περπατούν πάνω και κάτω τους διαδρόμους του τοπικού τους Walmart και αντίθετα θέλουν να παραλάβουν τα πράγματά τους στο δρόμο τους από τη δουλειά, η Walmart έχει κατασκευάσει τα τεχνολογικά εργαλεία για να επιτρέψει κάτι τέτοιο. Μερικοί υπάλληλοι της Walmart που ονομάζονται “προσωπικοί αγοραστές” χρησιμοποιούν μια εφαρμογή βελτιστοποίησης που ξεκινάει μια διαδρομή μέσα από το κατάστημα, ώστε να μπορούν να παραλάβουν όλα τα είδη που τους έχουν παραγγείλει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Αλλά δεν γεμίζουν μόνο ένα καλάθι αγορών κάθε φορά. Ο King λέει ότι κάθε προσωπικός αγοραστής θα μπορούσε να εκπληρώσει περίπου οκτώ διαφορετικές παραγγελίες ταυτόχρονα, καθεμιά από τις οποίες θα μπορούσε να έχει 50 έως 100 αντικείμενα. Η εφαρμογή μεταφέρει το άτομο μέσω του καταστήματος έτσι ώστε αυτός ή αυτή να έχει το συντομότερο μονοπάτι για να παραλάβει κάθε παραγγελθέν προϊόν. Ο αλγόριθμος βελτιστοποίησης σχεδιάζει επίσης το μονοπάτι του υπαλλήλου ώστε να γεμίζει πρώτα κάθε τσάντα με τα σκληρότερα αντικείμενα, όπως οι κονσέρβες, και να βάζει πιο μαλακά ή εύθραυστα τρόφιμα, όπως το ψωμί και τα αυγά στην κορυφή. “Σκεφτείτε τους σαν μικρο-αποθήκάριους”, λέει ο King. Στη συνέχεια, οι υπάλληλοι συναντούν τους πελάτες σε μια καθορισμένη περιοχή pickup και φορτώνουν τις τσάντες τους απευθείας στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου τους.
Το πρόβλημα των αποθεμάτων

Ένα πρόβλημα με τη χρήση του καταστήματός σας σαν αποθήκη, είναι ότι πιθανότατα θα εξαντληθούν τα προϊόντα γρηγορότερα. Ο King μίλησε για το πώς μια από τις ατέλειωτες προκλήσεις της Walmart είναι ότι ένα προϊόν θα μείνει εκτός αποθέματος. Οι εργαζόμενοι που κάποτε πληρώνονταν για να περπατούν στους διαδρόμους και να εντοπίζουν τις ελλείψεις, αλλά τώρα η Walmart δοκιμάζει ένα ρομπότ που έχει σχεδιαστεί για να κάνει ακριβώς αυτό. Εξοπλισμένο με κάμερες και χάρτη του τι υποτίθεται ότι πρέπει να βρίσκεται στο κάθε ράφι, τα ρομπότ κάνουν βόλτες κυνηγώντας προιόντα σε έλλειψη. Εάν εντοπιστεί ένα, ειδοποιεί έναν υπάλληλο καταστήματος για τον επαναεφοδιασμό του ραφιού.

Υπάρχουν τώρα περίπου 1.000 από αυτά τα ρομπότ που “περιπολούν” στα καταστήματα της Walmart. Επίσης, ενσωματώνονται με μεταφορικό ιμάντα τύπου ακορντεόν που χρησιμοποιείται για την εκφόρτωση φορτηγών σε 400 καταστήματα Walmart. Ο μεταφορικός ιμάντας ταξινομεί αυτόματα όλα τα κιβώτια που βγαίνουν από το φορτηγό σε διαφορετικά τμήματα. Εάν το ρομπότ σάρωσης ραφιών παρατηρήσει ότι ένα προϊόν είναι εκτός αποθέματος, μπορεί να ειδοποιήσει το ρομπότ της μεταφορικής ταινίας, το οποίο θα τοποθετήσει τα προιόντα που είναι εκτός αποθέματος σε ουρά προτεραιότητας, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να βάζουν τα αντικείμενα πίσω στο ράφι όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Βελτιώνει την εφοδιαστική αλυσίδα και χρησιμοποιοεί την αυτοματοποίηση μιας αποθήκης απευθείας στο κατάστημα όπου οι άνθρωποι ψωνίζουν.

 

Ο King λέει ότι η Walmart σχεδιάζει να δημιουργήσει αποθήκες υποστήριξης παράπλευρα  ορισμένων καταστημάτων για αυτά που ονομάζονται “προιόντα υψηλής ταχύτητας”. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει το χρόνο για τους προσωπικούς υπαλλήλους αγοραστών που συλλέγουν αντικείμενα για παράδοση ή παραλαβή. Οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν στη συνέχεια να κατευθυνθούν προς το ίδιο το κατάστημα για αντικείμενα που συνήθως δεν ζητούνται τόσο τακτικά από τους καταναλωτές, όπως τα μαγειρικά σκεύη.

Θα είναι όλα αυτά αρκετά για να νικήσει το Amazon; Είναι πολύ νωρίς για να το πούμε. Αλλά τα κέρδη της Walmart αυξάνονται. Το 2018, οι πωλήσεις της online αυξήθηκαν κατά 40% και η εταιρεία έληξε τον Ιανουαρίο του 2019 με έσοδα 514,4 δισ. δολαρίων. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία για να θέσει το κολοσσιαίο αποτύπωμα λιανικής της εταιρείας σε λειτουργία για παραδόσεις και παραγγελίες μέσω διαδικτύου, η Walmart δείχνει πώς η τεχνολογία μπορεί να μετατρέψει την παραδοσιακή λιανική σε κάτι υβριδικό.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.