27 Απρ 2024
READING

Τα αποτελέσματα της Prada και η κινέζικη επιβράδυνση

3 MIN READ

Τα αποτελέσματα της Prada και η κινέζικη επιβράδυνση

Τα αποτελέσματα της Prada και η κινέζικη επιβράδυνση

Κάθε μέρα που περνάει, ακούμε ένα ακόμη εμπορικό brand που αισθάνεται τις επιπτώσεις της επιβράδυνσης των καταναλωτικών δαπανών. Για χρόνια, η κεντρική φιλοσοφία ήταν ότι ένα εμπορικό σήμα πρέπει να βρίσκεται στο ένα άκρο του φάσματος – πάνω ή κάτω – αλλά ποτέ στο ενδιάμεσο. Ήταν λοιπόν ένα σοκ όταν η Prada, σταθερά εδραιωμένη στο ανώτατο σημείο της αγοράς, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του έτους 2018  και ειδικότερα με τον μεγάλο κλονισμό όταν η τιμή της μετοχής συνετρίβη, εξαφανίζοντας πάνω από 850 εκατομμύρια δολάρια από την αγοραία αξία της. Οι μετοχές της Prada, οι οποίες είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, μειώθηκαν κατά 11%, φθάνοντας στο χαμηλότερο κλείσιμο από το 2016. Για ένα πράγμα μπορούμε να είμαστε βέβαιοι: ένα εξαιρετικά “παγωμένο” το τοπίο που επικρατεί σε ολόκληρο τον τομέα πολυτελείας. Αυτός που κατά παράδοση ήταν σε μεγάλο βαθμό ανοσοποιημένος από τις ιδιοτροπίες των καταναλωτικών δαπανών.

Η ομάδα που διοικεί από το Χονγκ Κονγκ αποδίδει την πτώση στην Ασία κυρίως στους κινέζους τουρίστες που μειώνουν τις δαπάνες στο Χονγκ Κονγκ και το Μακάο εξαιτίας της αδυναμίας του γιουάν.

“Εισερχόμαστε σε μια νέα φάση στρατηγικής ανανέωσης, με βάση το σεβασμό για την ιστορία μας για να δημιουργήσουμε το μέλλον του Ομίλου” είπε ο Patrizio Bertelli, Διευθύνων Σύμβουλος της Prada Group.

Η Κίνα έχει παραδοσιακά στηρίξει την αγορά πολυτελών ειδών, ώστε αυτή η επιβράδυνση να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον τομέα. Καθώς η οικονομία της Κίνας επιβραδύνεται, οι κινέζοι καταναλωτές έχουν γίνει πιο επιφυλακτικοί εν μέσω της βραδύτερης οικονομικής επέκτασης σε σχεδόν τρεις δεκαετίες και ενός εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.

Οικονομική επιβράδυνση της Κίνας

Τι συμβαίνει ακριβώς με την οικονομία της Κίνας; Πρόκειται για μια ερώτηση με τεράστιες συνέπειες για τον υπόλοιπο κόσμο και ενώ τα αυτοκίνητα και τα iPhone έχουν δει μεγαλύτερες πτώσεις, τα αποτελέσματα της Prada θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν ότι η όρεξη για τσάντες $3.000 από την νεόπλουτη μεσαία τάξη της Κίνας μειώνεται.

Η παγκόσμια αγορά πολυτελείας εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, με την Κίνα να συνεισφέρει 30%, συνεπώς, η επιβράδυνση των δαπανών θα έχει τεράστιες επιπτώσεις, γι ‘αυτό και τα αποτελέσματα της Prada και η απότομη πτώση είναι τόσο σημαντικά. Πράγματι, με την τωρινή πτώση, οι μετοχές της Prada σημείωσαν πτώση κατά 38% τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Ο αναλυτής της CMB International Securities Ltd., Walter Woo, δήλωσε ότι η αποτυχία κέρδους ήταν καταστροφική, ακόμα και μετά την υποβάθμιση της πρόβλεψής της από τις πρόσφατες πωλήσεις στην Κίνα.

“Δεν έχουμε δει σημαντική ανάκαμψη στις πωλήσεις της στην Κίνα κατά τους πρώτους δύο μήνες του τρέχοντος έτους, μετά από ένα αδύναμο τέταρτο τρίμηνο το 2018”, δήλωσε ο Woo. “Εξακολουθούμε να περιμένουμε ότι η βελτίωση της επιχείρησης για την Prada θα είναι βραδύτερη από ότι άλλων το 2019, δεδομένου ότι χρειάζεται χρόνος για να αναβαθμίσει η εταιρεία τον σχεδιασμό των προϊόντων της και τις λιανικές της δραστηριότητές της στη χώρα.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο, με σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δολάρια να κάνουν φτερά από την αξία της Prada σήμερα, άλλα εμπορικά σήματα πολυτελείας θα κρατήσουν ακόμα πιο έντονα τα βλέμματά τους στην κινεζική αγορά και στο Πεκίνο ειδικότερα. Ίσως αυτή η πολυτελής τσάντα θα πρέπει να περιμένει λίγο περισσότερο στο ράφι.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.