23 Απρ 2024
READING

Η φόρμουλα της επιτυχίας για την Zara

5 MIN READ

Η φόρμουλα της επιτυχίας για την Zara

Η φόρμουλα της επιτυχίας για την Zara

Τις προηγούμενες εβδομάδες η Inditex ανήγγειλε τα ετήσια αποτελέσματά της και σε αντίθεση με πολλούς retailers έδειξε αύξηση των εσόδων και των κερδών, αν και ήταν ελαφρώς χαμηλότερες από τις προσδοκίες των αναλυτών.

Ο ιδιοκτήτης των εμπορικών σημάτων όπως τα Zara και Massimo Dutti ανέφερε ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3% στα € 26,1δις για το έτος, ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 2%, στα 3,4 δισεκατομμύρια €. Η απόδοση αυτή οφείλεται σε ένα ισχυρό χρυσό 4ο τρίμηνο με έσοδα € 7,71 δισ. και καθαρά κέρδη € 1 δισ. κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού πλαισίου.

Ενώ για τους επενδυτές αυτή η απόδοση είναι ελαφρά χαμηλότερη έναντι στις προσδοκίες, η Inditex ανακοίνωσε ένα μέρισμα μπόνους ύψους € 1 ανά μετοχή που θα καταβληθεί μεταξύ 2019, 2020 και 2021.

Αυτά τα αποτελέσματα λένε μια πιο περίπλοκη ιστορία απ ​​’ό, τι μια απλή αύξηση των επιδόσεων, όπως για παράδειγμα αντιπροσωπεύουν μια περίοδο επένδυσης στην αλλαγή για την Inditex και μια εστίαση στην καινοτομία. Αυτή η προσέγγιση σημείωσε αύξηση των πωλήσεων στο διαδίκτυο κατά 27% στα € 3,2 δισ. για το έτος, που σημαίνει ότι το online, αντιπροσωπεύει σήμερα το 14% των πωλήσεων του ομίλου. Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από κάποιους άμεσους ανταγωνιστές, αλλά πολλές από τις μάρκες της Inditex καθυστέρησαν να εισαγάγουν τις ηλεκτρονικές αγορές στο πλαίσιο της στρατηγικής τους. Έτσι, η Ζάρα, για παράδειγμα, εισήγαγε την προσφορά ηλεκτρονικών αγορών σε 106 νέες χώρες τον Νοέμβριο του 2018.

Ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων ήταν περίπου 4% για το έτος, με στόχο το 4-6% για το επόμενο έτος. Λαμβάνοντας υπόψη την αλλαγή της ίδιας και τις αλλαγές που συμβαίνουν στην αγορά λιανικής και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές εταιρείες λιανικής σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, ο ρυθμός αυτός ανάπτυξης είναι πολύ θετικός. Ακόμη και με την αύξηση των online πωλήσεων, η εταιρεία συνέχισε να επεκτείνει το χώρο των φυσικών καταστημάτων της με αύξηση 5% σε 56 αγορές.

Με τόσα πολλά προβλήματα στη λιανική αγορά, το ερώτημα που πρέπει να θέσουν οι υπόλοιποι retailers είναι πώς μπορεί να είναι τόσο επιτυχημένη η Inditex;

Η προσέγγιση είναι απλή στην κατανόηση, αλλά είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Γρήγορη ανατροφοδότηση από τους καταναλωτές και ολοκληρωμένη και βαριά αλυσίδα εφοδιασμού δεδομένων. Αυτό προσωποποιείται στην ακόλουθη πραγματική ιστορία.

Το 2015, μια κυρία ονόματι Miko, μπήκε σε ένα κατάστημα Zara στο Τόκιο και ζήτησε από τον πωλητή του καταστήματος ένα ροζ κασκόλ, αλλά το κατάστημα δεν είχε ροζ κασκόλ. Το ίδιο συνέβη σχεδόν ταυτόχρονα στη Michelle στο Τορόντο, την Elaine στο Σαν Φρανσίσκο και τη Giselle στη Φρανκφούρτη, που όλες μπήκαν στα καταστήματα Zara και ζήτησαν ταυτόχρονα ένα ροζ κασκόλ. Όλες έφυγαν από τα καταστήματα με άδεια χέρια – μια εμπειρία που είχαν πολλοί φανατικοί της Zara παγκοσμίως σε διαφορετικά καταστήματα τις επόμενες μέρες.

7 ημέρες αργότερα, περισσότερα από 2.000 καταστήματα Zara άρχισαν να πωλούν ροζ κασκόλ, 500.000 ροζ κασκόλ πωλήθηκαν, για να είμαστε ακριβείς, σε 3 μόλις ημέρες. Πώς συνέβη ένα τέτοιο αστραπιαίο στοκάρισμα ροζ κασκόλ;

Οι υπάλληλοι της Inditex εκπαιδεύονται για να ακούν, να παρακολουθούν και να δίνουν προσοχή ακόμα και στα πιο μικρά μηνύματα από τους πελάτες τους, γεγονός που μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι ότι διαμορφώνεται μια νέα τάση. Η εταιρεία γνωρίζει ότι όσο ταχύτερα μπορεί να ανταποκριθεί, τόσο πιο πιθανό είναι να επιτύχει την προμήθεια του σωστού προϊόντος την κατάλληλη στιγμή στην παγκόσμια αλυσίδα λιανικής πώλησης. Η Inditex δημιούργησε εξελιγμένα συστήματα με τεχνολογία, τα οποία επιτρέπουν στην πληροφορία να ταξιδεύει γρήγορα από τα καταστήματά της πίσω στην έδρα της, όπου οι ομάδες σχεδιασμού συνεργάζονται στενά με τους διαχειριστές των καταστημάτων για να παραδώσουν τα προϊόντα που θέλουν οι πελάτες.

Το γεγονός ότι οι πελάτες και οι σχεδιαστές της Inditex είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την δημιουργική ομάδα που εμπνέεται από την κατανόηση των πελατών, αποτελεί βασικό παράγοντα για την επιτυχία της εταιρείας, αλλά δεν είναι το μόνο. Εξίσου σημαντικό είναι το πώς αυτές οι ομάδες αξιοποιούν τα δεδομένα ώστε να λαμβάνουν γρήγορα αποφάσεις και στη συνέχεια να δημιουργούν ένα προϊόν που μπορεί να κυκλοφορήσει γρήγορα και σε κλίμακα. Η Inditex διαθέτει μία από τις πιο εξελιγμένες και σύνθετες αλυσίδες εφοδιασμού παγκοσμίως, επιτρέποντάς της να αναλάβει ταχέως τα σχόλια των πελατών και να παράξει τον όγκο του προϊόντος που χρειάζεται για να γεμίσει χιλιάδες καταστήματα.

Αυτή η αλυσίδα εφοδιασμού είναι μια συνεχής εργασία σε εξέλιξη από το 1975 και δεν είναι εφικτό να επιτευχθεί σε κλίμακα για τη μεγάλη πλειοψηφία των retailers. Η σύγχρονη μάρκα γρήγορης μόδας μπορεί να φέρει κάτι στην αγορά σε 2-3 εβδομάδες, αλλά μπορεί να το υποστηρίξει με μερικές εκατοντάδες άλλα κομμάτια ή ακόμα καλύτερα, μερικές χιλιάδες ακόμη.

Η Zara δημιούργησε το τέλειο μίγμα ανατροφοδότησης πελατών, δεδομένων και μια αλυσίδα εφοδιασμού παγκοσμίου επιπέδου για να εξασφαλίσει την κορυφαία θέση της στην παγκόσμια μόδα, άρα πώς μπορούν να συνεχίσουν οι υπόλοιποι;

Αυτή η προσέγγιση δίνει τη δυνατότητα στις μάρκες της Inditex να θέσουν γρήγορα νέες τάσεις και να δημιουργήσουν αυτό που θέλει ο πελάτης και όχι μόνο αυτό που οι σχεδιαστές, οι αγοραστές και οι έμποροι πιστεύουν ότι θέλουν. Το μέλλον για όλες τις μάρκες και τους εμπόρους λιανικής πώλησης είναι να υιοθετήσουν την ίδια αρχή της συν-δημιουργίας με τους καταναλωτές τους, αλλά αυτό είτε συνεπάγεται την ανοικοδόμηση ολόκληρης της κουλτούρας και της προσέγγισής τους, είτε βρίσκοντας τρόπους να εισάγουν τον πελάτη στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε πολύ προγενέστερο στάδιο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.