Τα πραγματικά “θύματα” του Amazon στα supermarkets; Tα branded προιόντα

Ο Jolly Green Giant, ο Tony the Tiger και το Kefbler Elves συνυπήρχαν αρμονικά στα super market και τα superstores  για γενιές. Αλλά μπορεί να μην επιβιώσουν μετά την επέλαση του Amazon.

Εάν η Amazon ανοίξει μια αλυσίδα καταστημάτων super market, όπως ανέφερε η The Wall Street Journal, οι πιο ευάλωτοι ανταγωνιστές δεν θα είναι οι αλυσίδες Kroger, Target και άλλες αλυσίδες super market,. Αντίθετα, η Kraft, η Nabisco, η Coca-Cola και παρόμοιοι κατασκευαστές των μαρκών που γεμίζουν τα ράφια των super market, θα χάσουν τα περισσότερα. Ή θα κερδίσουν τα λιγότερα.

Η Amazon θα μεταφέρει ένα μεγάλο αριθμό προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, μια στρατηγική που διερευνά τώρα και είναι βασικά ένα must-have σε όλη τη λιανική πώληση. Η Aldi και η Trader Joe ειδικεύονται στην ιδιωτική ετικέτα, ενώ οι Kroger, Target και Walmart επεκτείνουν τις προσφορές τους επιθετικά. Η Kroger Manufacturing κάνει πράγματι προϊόντα για άλλους πωλητές, ενώ οι μάρκες ιδιωτικής ετικέτας παράγουν το 26% των εσόδων της.

Είναι απλώς μια καλή επιχείρηση για τους λιανοπωλητές, οι οποίοι μπορούν να ελέγξουν καλύτερα το κόστος και τη διανομή των προϊόντων που κατασκευάζονται από τους ίδιους. Τα περιθώρια κέρδους για τα προϊόντα με ιδιωτική ετικέτα εκτιμάται ότι είναι 25% έως 30% υψηλότερα από ό, τι για τις γνωστές και διεθνείς μάρκες.

Iδιωτικές ετικέτες σχεδόν σε κάθε σπίτι

Δεν είναι λοιπόν περίεργο το γεγονός ότι η αύξηση των πωλήσεων προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας ξεπέρασε τις πωλήσεις επώνυμων προϊόντων κατά τρεις φορές, σύμφωνα με την CBInsights. Οι πωλήσεις ιδιωτικών ετικετών αυξήθηκαν κατά 4,1% σε όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης των ΗΠΑ το 2017, στα 138 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση της FMI-IRI “Η δύναμη των ιδιωτικών μάρκων”.

Πράγματι, η έρευνα της FMI αποκαλύπτει ότι το 97% των νοικοκυριών των ΗΠΑ αγοράζουν εμπορικά σήματα των καταστημάτων. Σε μεγάλο βαθμό, επειδή όπως μπορούμε να υποθέσουμε, είναι διαθέσιμα. Δηλαδή:

– Σχεδόν το 85% των αγοραστών της Walmart αγοράζουν ιδιωτικές ετικέτες από τα καταστήματά της.
– Η Target έχει ξεκινήσει 20 ιδιωτικές ετικέτες από το 2016.
– Το Trader Joe’s, ο οποίος ουσιαστικά πωλεί μόνο ιδιωτικές ετικέτες, έχει αυξήσει τουλάχιστον 10% τα κέρδη του ετησίως από το 2008
– Και η Aldi, ένας άλλος εκπτωτικός έμπορος λιανικής πώλησης, ανήκει στις μεγαλύτερες αλυσίδες supermarket των ΗΠΑ, παρόλο που εδρεύει στη Γερμανία, με 1.600 τοποθεσίες και 800 ακόμα προγραμματισμένα να ανοίξουν στο εγγύς μέλλον.

Προσθέστε και τους διαδικτυακούς εμπόρους που ειδικεύονται στη δημιουργία των δικών τους εναλλακτικών επιλογών σε χαμηλότερες τιμές από τις διεθνείς μάρκες, όπως η Brandless και η Thrive, και η ιδιωτική ετικέτα δεν είναι απλά αποδεκτή, αλλά την αναζητούν και οι καταναλωτές. Οι δαπάνες στο Brandless, που ιδρύθηκε το 2017, αυξήθηκαν κατά 413% κατά το πρώτο έτος.

Επανα-δημιουργώντας το ταξίδι των αγορών

Καμία από αυτές τις εξελίξεις δεν προκαλεί έκπληξη στους δημιουργούς-εταιρείες μεγάλων εμπορικών σημάτων. Οι εταιρείες γνωρίζουν ότι οι επιδόσεις στο ράφι καθορίζουν τη μοίρα τους με τους ιδιοκτήτες των supermarket, επομένως έχουν προωθήσει τις μοναδικές ικανότητές τους, την εμπιστοσύνη και την καινοτομία εδώ και χρόνια, ακριβώς δίπλα στους ανταγωνιστές τους με ιδιωτική ετικέτα. Αλλά επίσης “κοιτάζουν και έξω από το κατάστημα”.

Εδώ είναι μερικές ευκαιρίες που οι αγοραστές θα μπορούσαν να κυνηγήσουν.

Δώρα επιβράβευσης

Από την Oreo στην L’Oréal, τα σήματα προσφέρουν περισσότερα κίνητρα στους αγοραστές να αναζητήσουν τα προϊόντα τους. Ο διαγωνισμός 2018 #MyOreoCreation έδωσε βραβεία, από cookies έως πακέτα κινηματογραφικών ταινιών, σε εκείνους που ψήφισαν τις γεύσεις που κατέθεσαν οι φίλοι του διάσημου μπισκότου και νικητής ήταν η Cherry Coke. Το πρόγραμμα Worth Rewards της L’Oréal προσφέρει στους πελάτες πέντε πόντους για κάθε δολάριο που ξοδεύουν, είτε φορτώνοντας αποδείξεις, συνδέοντας τα μέλη με την κάρτα πίστης του λιανοπωλητή ή / και συμμετέχοντας σε δραστηριότητες online της μάρκας. Και η εταιρία Hershey της γνωστής σοκολάτας προσφέρει στους αντιπροσώπους της τα Hershey Retailers Rewards, για να τους ενθαρρύνουν να φέρουν τη σειρά τους αποκλειστικές εκπτώσεις, δώρα και πληροφορίες για τα νέα προϊόντα.

Εξειδικευμένες υπηρεσίες

Οι μεγάλες μάρκες διαθέτουν την ειδική τεχνολογία, και πολλοί χρησιμοποιούν την τεχνογνωσία τους για να την τοποθετήσουν σε υπηρεσίες καθώς και σε προϊόντα. Η Procter & Gamble δοκιμάζει αυτό το μοντέλο εδώ και χρόνια με τον Mr. Clean Car Wash. Τώρα, η P&G επεκτείνει το πλυντήριο ρούχων Tide pickup και delivery σε 2.000 θέσεις σε εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των ήδη λειτουργούντων σημείων καθαρισμού Tide Dry Cleaners. Η σχολή μαγειρικής της Kraft, στο YouTube, προωθεί τα δικά της προϊόντα, ενώ μοιράζεται σύντομα βίντεο συνταγών που είναι έξυπνα και στοχευμένα στην πελατειακή της βάση με πολλούς στόχους όπως αποδεικνύεται από το Easy Unicorn Cake.

Πολλαπλές επιλογές προϊόντων

Σε μερικούς διαδρόμους, οι αγοραστές θα έχουν απλώς περισσότερες επιλογές, αλλά όχι απαραίτητα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι ιδιωτικές ετικέτες τείνουν σε ομοιόμορφες κατηγορίες πιστότητας, όπως τα απορρυπαντικά και τα δημητριακά, δίνοντας στους αγοραστές περισσότερες επιλογές για να συγκρίνουν και οι λιανοπωλητές περισσότερες επιλογές για αύξηση των κερδών. Ωστόσο, η προστιθέμενη επιλογή καθιστά δύσκολο για τους αγοραστές να βρουν τις προτιμώμενες ετικέτες τους και μπορεί να τους αναγκάσει να αντικαταστήσουν τα επώνυμα εμπορικά σήματα ή να ξοδέψουν περισσότερο χρόνο για να ψωνίσουν. Στο τέλος, οι έμποροι λιανικής πώλησης θα μειώσουν τις επιλογές χρησιμοποιώντας τις αναλύσεις δεδομένων τους για να ανταλλάξουν τα προϊόντα χαμηλής απόδοσης με καλύτερα.

 

Εναλλακτικά σημεία διανομής που δεν έχετε φανταστεί

Εκτός από τους λιανοπωλητές, οι κατασκευαστές προϊόντων πωλούν σε ιδρύματα και οργανισμούς, όπως κολέγια και ξενοδοχειακές αλυσίδες. Η Red Bull βρήκε την πηγή πλούτου στο πανεπιστήμιο, μετατρέποντας τους συναρπαστικούς νέους πελάτες σε πρεσβευτές μάρκας, προσφέροντας τα ποτά και τα ρούχα της Red Bull, ώστε το λογότυπό της να είναι ορατό όλο το εξάμηνο, όπου κινούνται οι πιθανοί αγοραστές. Αυτές οι συνεργασίες πιθανότατα θα αποδειχθούν πολύ δημιουργικές: Δεν είναι περίεργο να φανταστείτε για παράδειγμα κάποιο επώνυμο ξηρό απορρυπαντικό στις αίθουσες αεροδρομίων για να φρεσκάρετε τις βαλίτσες ή τις μπάρες δημητριακών της Nature Valley στα Happy Meals των McDonald’s.

Δίνοντας περισσότερες επιλογές χρήσης

Αναμείνατε τις μάρκες να πωλούν τα προϊόντα τους, προωθώντας ιδιότητες πολλαπλών χρήσεων, με βάση τις ειδικές  οδηγίες και την τεχνολογία τους. Το Cetaphil πωλεί καθημερινά ενυδατική κρέμα με αντηλιακή και καλλυντική απόχρωση με την αξιόπιστη υποστήριξη του εμπορικού σήματος. Το Garnier Fructis Triple Nutrition Marvelous Oil μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα μαλλιά με πέντε τρόπους – πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το σαμπουάν. Και τα προβιοτικά εμφανίζονται παντού. Εμπλουτίζοντας την λειτουργικότητα, τα εμπορικά σήματα προσφέρουν μεγαλύτερη επίλυση προβλημάτων και ευκολία ανά δολάριο, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν την αξιοπιστία τους.