19 Απρ 2024
READING

Η Nike σχεδίασε 14 εμφανίσεις γυναικών για το παγκόσμιο πρωτάθλημα

8 MIN READ

Η Nike σχεδίασε 14 εμφανίσεις γυναικών για το παγκόσμιο πρωτάθλημα

Η Nike σχεδίασε 14 εμφανίσεις γυναικών για το παγκόσμιο πρωτάθλημα

Η Nike παρουσίασε τις εμφανίσεις ποδοσφαίρου που σχεδίασε για 14 από τις 24 χώρες που θα συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών στη Γαλλία αργότερα αυτό το καλοκαίρι, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Νιγηρίας, της Γαλλίας, της Χιλής και της Νέας Ζηλανδίας. Τα σχέδια παρουσιάζουν μια έκρηξη χρωμάτων και μοτίβων. Η ομάδα της Αυστραλίας, οι Matildas, έχει μακριές φανέλες που καλύπτονται με ζωηρές γραμμές κίτρινου και πράσινου, που θυμίζουν γκράφιτι. Η γραφική παράσταση ήταν εμπνευσμένη από το καταπράσινο τοπίο της Αυστραλίας, καθώς και το Hosier Lane, έναν πολύ γνωστό δρόμο στη Μελβούρνη που φημίζεται για τα τείχη που καλύπτονται με λαμπερά, πολύχρωμα γκράφιτι.

“Είναι πολύ συγκεκριμένα graffiti τύπου 90s”, λέει ο Cassie Looker, ανώτερος διευθυντής προϊόντων για το παγκόσμιο τμήμα ποδοσφαίρου, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την καθοδήγηση της ομάδας στα κεντρικά γραφεία της Nike που σχεδίασε αυτά τα σετ. “Πολλές από τις παίκτριες της Αυστραλιανής ομάδας γεννήθηκαν στη δεκαετία του ’90 και αυτή η φανέλα έχει σχεδιαστεί για να αναδείξει την τέχνη του δρόμου και τον πολιτισμό της εποχής”.

Κάθε ομάδα παίρνει δύο σύνολα σετ με φανελάκια, σορτς, κάλτσες και παπούτσια, ένα για τα εγχώρια παιχνίδια και το άλλο για παιχνίδια εκτός έδρας. Στην πράξη, έχοντας δύο επιλογές σημαίνει ότι οι ομάδες μπορούν να επιλέξουν το σετ που έρχεται σε αντίθεση με τους αντιπάλους τους, έτσι ώστε οι θεατές να διακρίνουν καλύτερα τους παίκτες. Μπορεί να φανεί σαν μια ακατόρθωρη δουλειά να “συλλάβει” κανείς ολόκληρη τη γεύση μιας χώρας στον περιορισμό δύο κομμάτων υφάσματος, αλλά ο Looker λέει ότι μπορείτε να κάνετε πολλά με ένα σετ ποδοσφαίρου. “Υπάρχουν περισσότερα πάνω στα οποία μπορείτε να εργαστείτε από ό, τι μπορεί να σκεφτείτε”, λέει ο Looker. “Είναι πραγματικά ένα υπέροχο μέσο αφήγησης όπου μπορείτε να παίξετε με το χρώμα και τα γραφικά”.

Για παράδειγμα, η αγγλική ομάδα, γνωστή ως Lionnesses, έχει πολύ πιο κλασική εμφάνιση από ό, τι οι ομολόγοι της από την Αυστραλία. Οι εμφανίσεις για εκτός έδρας είναι σε βαθύ κόκκινο και έχουν ένα ελαφρύ floral μοτίβο πάνω τους. Παίρνοντας μια πιο προσεκτική ματιά, βλέπετε τις παπαρούνες και τα τριαντάφυλλα στο μοτίβο, αντανακλώντας τη χλωρίδα του Ηνωμένου Βασιλείου. Η κινεζική ομάδα ονομάζεται Steel Roses. Οι εκτός έδρας μπλούζες είναι γκρίζες και διαθέτουν το παραδοσιακό κινέζικο ζωγραφικό μοτίβο του Φοίνικα, για να ενδυναμώσουν την ομάδα να “αναγεννήσει” το πνεύμα των αρχών της δεκαετίας του 2000, όταν κέρδισε επτά συναπτά ασιατικά τρόπαια.

Ο Looker λέει ότι ομάδες εργαζομένων της Nike συνεργάστηκαν με την ομάδα γυναικών από κάθε χώρα ή ομοσπονδία για να δουν πως αντιλαμβάνονται τη σημασία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, για να καθορίσουν τον καλύτερο τρόπο που θα πρέπει να μεταφράσουν το πνεύμα της χώρας και της συγκεκριμένης ομάδας στα ενδύματα. “Αυτό σημαίνει συνάντηση με υποστηρικτές της ομάδας, να λάβουμε υπόψη το τοπίο των χωρών, ενσωματώνοντας τέχνη και μουσική”, λέει ο Looker. “Αλλά το πιο σημαντικό, είναι να έχουμε κάτι πολύ ξεχωριστό και δυνατό για τους ίδιους τους αθλητές. Γι ‘αυτό κάθεστε με κάθε ομάδα για να τους ρωτήσετε τι θέλουν και επίσης για να έχετε μια αίσθηση πως λειτουργούν σαν ομάδα “.

Αποτίνοντας φόρο τιμής στους παίκτες του παρελθόντος

Δείτε την αμερικανική ομάδα, για παράδειγμα. Αυτή τη χρονιά σηματοδοτείται η 20η επέτειος της ποδοσφαιρικής ομάδας γυναικών των ΗΠΑ που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Πολλές γυναίκες στην ομάδα σήμερα παρακολουθούσαν πραγματικά τα παιχνίδια του 1999 ως preteens, και πίστευαν ότι η νίκη τους τις ενέπνευσε να μπουν στο ποδόσφαιρο. Λένε επίσης ότι ήταν η χρονιά που το ποδόσφαιρο προωθήθηκε από το περιθώριο στο προσκήνιο των αμερικανικών αθλημάτων. Η Alex Morgan, η οποία είναι στη φετινή ομάδα, ήταν μόλις 10 ετών εκείνη την εποχή, αλλά θυμάται καλά εκείνη την ημέρα.

“Αυτή η ομάδα ήταν κάτι απίστευτο”, λέει, σε μια δήλωση της στην Nike. «Ήθελα να τους μοιάσω όταν μεγαλώσω».

Και η επιθυμία της βγήκε αληθινή. Φέτος, η Morgan και οι συμπαίκτριές της κατεβαίνουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο ως πρωταθλητές. Ήθελαν να αποτίσουν φόρο τιμής στην ομάδα του 1999 μέσω των εντός παιχνιδιών τους. Τα ρούχα φαίνονται καθαρά ρετρό, με τα λευκά σορτς και τις φανέλες που φέρουν μανσέτες που έχουν κόκκινες και μπλε λωρίδες πάνω τους. Υπάρχουν επίσης τρία αστέρια πάνω τους, για να συμβολίσουν τις τρεις φορές που η ομάδα ποδοσφαίρου των αμερικανών γυναικών κέρδισε το πρωτάθλημα: το 1991, το 1999 και το 2015.

Κάθε ομάδα έχει επίσης διαλέξει μια φράση, η οποία είναι διακοσμημένη στο εσωτερικό πίσω τμήμα της φανέλας. Η γυναικεία ομάδα των ΗΠΑ διάλεξε το “Climb Again” για την εντός έδρας φανέλα της, για να εμπνεύσει τους παίκτες να φτάσουν στη νίκη πάλι φέτος.

Ο Looker επισημαίνει ότι το σετ εντός έδρας έχει ένα κόκκινο swoosh της Nike σε μπλε χρώμα, το οποίο είναι ένα στοιχείο σχεδιασμού το οποίο η μάρκα συμπεριελάμβανε συχνά στη δεκαετία του 1990. Πιστεύει ότι οι οπαδοί θα εκτιμήσουν όλη τη νοσταλγία που περιέχεται σε αυτά τα σετ. Οι εκδόσεις σε στάδια αυτών των σετ είναι διαθέσιμες για τους οπαδούς, αν και έχουν ελαφρώς πιο χαλαρή εμφάνιση. “Αυτές οι στιγμές της ιστορίας του ποδοσφαίρου είναι πάντα αποτυπωμένες στο μυαλό των καταναλωτών”, λέει. “Δεν νομίζω ότι κάποιος μπορεί να σκεφτεί τη Mia Hamm χωρίς να τη φανταστεί σε εκείνο το σετ ’99”.

Το σετ εκτός έδρας της ομάδας των ΗΠΑ είναι τελείως διαφορετικό. Έχει ένα λαμπερό κόκκινο, με αφηρημένη εκτύπωση αμερικανικής σημαίας, μαζί με μια αναπαράσταση των 50 κρατών, και συνδυάζεται με μπλε κάλτσες. Φαίνεται εντελώς μοντέρνο, ειδικά σε σχέση με τα σετ εντός έδρας. “Είναι ένας τρόπος για όλους τους Αμερικανούς να είναι μαζί τους καθώς κατευθύνονται προς τη Γαλλία”, λέει ο Looker.


Η πρόκληση του σχεδιασμού των κόκκινων, λευκών και μπλε

Ένα πράγμα που πρέπει να σκεφτεί η ομάδα της Nike είναι πώς να σιγουρευτεί ότι τα σετ από χώρες που έχουν παρόμοια σχέδια χρωμάτων στις σημαίες τους να φαίνονται διαφορετικά μεταξύ τους. Υπάρχουν πολλές ομοσπονδίες, για παράδειγμα, με κόκκινες, λευκές και μπλε σημαίες.
“Νομίζω ότι είναι μια μεγάλη πρόκληση στο σχεδιασμό”, λέει ο Looker. «Νομίζω ότι είμαστε στο καλύτερο δυνατό σημείο να επιλύσουμε το πρόβλημα. Εδώ είναι που βρισκόμαστε σε κλίσεις, χρώματα και υφές. “

Η γαλλική ομάδα, για παράδειγμα, έχει μια μπλε φανέλα για τα εντός παιχνίδια, αντί για κόκκινη, όπως η αμερικανική. Το ψευδώνυμό τους είναι Les Bleues, που σημαίνει The Blues. Και ενώ η αμερικανική ομάδα πήρε ένα λαμπερό μπλε χρώμα, η γαλλική ομάδα είναι σε πιο σκούρο μπλε. Στα τυπώματα και το swoosh, έχει ένα ροζ χρυσό χρώμα που κάνει αντίθεση.

Για τη φανέλα της, η Γαλλία έχει ένα παιχνιδιάρικο εξάγωνο μοτίβο που μοιάζει σαν πουά από απόσταση. Είναι λίγο πατριωτικό, αφού η Γαλλία είναι διαμορφωμένη λίγο σαν εξάγωνο, αλλά με ένα τρόπο πολύ fashion-forward. “Για τη Γαλλία, σκεφτήκαμε την πολυπλοκότητα”, λέει ο Looker. «Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται τη Γαλλία, σκέφτονται τη μόδα και την υψηλή ραπτική. Έτσι, το γαλλικό σετ είναι και αυτό κόκκινο, λευκό και μπλε, αλλά δεν θα μπορούσε να γίνει πιο διαφορετικό (από το αμερικανικό σετ). “

Χρησιμοποιώντας data για να δημιουργηθούν τα “ Goldilocks of jerseys”

Ενώ η ομάδα σχεδιασμού της Nike ξόδεψε πολύ χρόνο για την αισθητική κάθε σετ, ο Looker λέει ότι κατέβαλαν ίσες προσπάθειες στην τεχνολογία μέσα στα ενδύματα, τα οποία κατασκευάζονται με ανακυκλωμένο πολυεστέρα που προέρχεται από φιάλες νερού. Η Nike έφερε πολλές από τις ποδοσφαιρίστριες να σαρωθούν σε ένα εργαστήριο χαρτογράφησης σώματος στο Beaverton του Όρεγκον για να μάθουν περισσότερα για το πώς κινείται το γυναικείο σώμα ενώ παίζει ποδόσφαιρο. Ενώ τα πακέτα δεν είναι προσαρμοσμένα σε κάθε μεμονωμένη παίκτρια, οι σχεδιαστές της Nike χρησιμοποίησαν όλες αυτές τις πληροφορίες για να δημιουργήσουν τα σετ που θα χρησιμοποιηθούν σε όλες τις 14 ομοσπονδίες.

Ο Looker λέει ότι η Nike έμαθε ότι οι γυναίκες είχαν πολύ εφίδρωση και τριβή στη ζώνη της μέσης των σορτς τους. Στο παρελθόν τα γυναικεία σορτσάκια είχαν ένα κορδόνι περίσφιξης, αλλά φέτος, η Nike το έχει πάει μακριά, αντικαθιστώντας το κορδόνι περίσφιξης με μια ελαφριά ελαστική ζώνη μέσης που αναπνέει ιδιαίτερα, για να ενθαρρύνει τον αερισμό εκεί. Η Nike επίσης προσδιόρισε ότι οι γυναίκες ποδοσφαιρίστριες διαφέρουν από τους ελίτ αθλητές σε άλλα αθλήματα επειδή οι τετρακέφαλοι, οι γλουτοί και οι δικέφαλοι είναι συχνά πιο μυώδεις. Η Nike έχει προσαρμόσει την εφαρμογή των σορτς για να εξασφαλίσει ότι δεν είναι πολύ σφιχτά σε αυτές τις περιοχές. “Το κατώτερο σώμα τους είναι η πηγή της ενέργειας τους”, λέει ο Looker. “Εκεί προέρχεται όλη η δυναμική τους”.

Όμως, μιλώντας με αυτές τις ποδοσφαιρίστριες, ανακάλυψαν ότι όλοι ήθελαν ενδύματα που ήταν σεμνά. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτό ήταν συνεπές ανεξάρτητα από το ποιο μέρος του κόσμου ήταν οι αθλήτριες. Αυτό είναι διαφορετικό από τις ομάδες των ανδρών, οι οποίες έδειξαν όλες τις προτιμήσεις για πιο στενά και εφαρμοστά ενδύματα. Ως αποτέλεσμα, η Nike έχει κάνει όλα τα γυναικεία πακέτα με ψηλό neckline, παρά για V-neck. Όσο για τα σορτς, η ομάδα φρόντισε να βεβαιωθεί ότι ήταν αρκετά μακριά για να προσφέρουν κάλυψη, αλλά όχι τόσο χαλαρά που να δημιουργούν τριβές.

“Είναι σαν τα Goldilocks of jerseys: Όχι πολύ μακρυά, όχι πολύ κοντά”, λέει ο Looker. “Οι γυναίκες θέλησαν να σιγουρευτούν ότι ήταν καλυμμένες και ότι φαίνονταν επαγγελματίες. Στο παρελθόν, πολλοί αθλητές έπρεπε να προσαρμόζουν τα ενδύματά τους ώστε να ταιριάζουν με τον τρόπο που ήθελαν να φαίνονται οι ίδιοι, γι ‘αυτό ήταν μια ευκαιρία για μας να καθίσουμε πραγματικά μαζί τους και να τα προσαρμόσουμε στις προδιαγραφές τους ».

Θα υπάρχουν μερικές παίκτριες στο γήπεδο που απαιτούν ακόμα περισσότερη σεμνότητα για θρησκευτικούς λόγους. Ο Looker λέει ότι οι γυναίκες αυτού του είδους θα έχουν πρόσβαση σε άλλα ενδύματα που δημιουργεί η Nike, συμπεριλαμβανομένου του pro hijab, αν χρειάζονται περαιτέρω κάλυψη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.