23 Απρ 2024
READING

Rental Economy | 5 Startups που προωθούν την νέα κατηγορία ενοικίασης αντικειμένων

5 MIN READ

Rental Economy | 5 Startups που προωθούν την νέα κατηγορία ενοικίασης αντικειμένων

Rental Economy | 5 Startups που προωθούν την νέα κατηγορία ενοικίασης αντικειμένων

Καλώς ήλθατε στο λιανικό εμπόριο του 2019, όπου καμία πώληση δεν είναι ποτέ οριστική.
Από τα μηνιαία ενοίκια έως την χρήση προϊόντων κυκλικά, περισσότεροι λιανοπωλητές τροφοδοτούν τις ιδιοτροπίες αγοραστών που τείνουν να επενδύουν σε αυτό που φαντάζονται ότι θα ήθελαν να είναι τα σπίτια τους και οι ζωές τους ανά περιστάσεις, αλλά όχι για πάντα.

Το Rent The Runway επεσήμανε αυτή την αγοραστική συμπεριφορά με την πρόσφατη επέκτασή του σε επαναχρησιμοποιούμενα έπιπλα σπιτιού μέσω μιας συνεργασίας με το West Elm. Το Rent The Runway ακολουθεί τη Fernish, της οποίων οι συνδρομητές του Σιάτλ και του Λος Άντζελες μπορούν να νοικιάσουν, να ανταλλάξουν και να αγοράσουν μεμονωμένα έπιπλα ή επιμελημένες συλλογές. Και εταιρείες όπως η Joymode πωλούν συνδρομές ενοικίασης για αντικείμενα που κυμαίνονται από κιτ για μαρτίνι έως φούρνους πίτσας.

Άλλες μεγάλες μάρκες ακολουθούν την ιδέα: η Ikea σχεδιάζει ένα πρόγραμμα εκμίσθωσης επίπλων στην Ελβετία.

Ωστόσο, τα έπιπλα είναι απλά ένας δείκτης. Ο δανεισμός δεν είναι φθηνός. Αφορά σε υψηλό στυλ, ανεξάρτητα από τα αντικείμενα που αλλάζουν τα χέρια. Είναι ανταλλαγή – ένας όρος πολύ ευχάριστος στην ευρέως αποδεκτή κοινή οικονομία. Οι προσωρινές αγορές μοιράζονται πολλά χαρακτηριστικά της οικονομίας κατανομής, γεγονός που υποδεικνύει ότι περισσότερες κατηγορίες προϊόντων θα απορροφηθούν σε αυτό το μοντέλο καταναλωτισμού.

Προσωρινή ματαιοδοξία: Η ψυχολογία πίσω από την προσωρινή ιδιοκτησία

Εκτεινόμενη από την ένδυση στο σπίτι και πιο πέρα, οι έμποροι λιανικής προτείνουν ότι η πρόγνωση για τη μακροβιότητα της οικονομίας δανεισμού είναι καλύτερη από αυτή των σχετικών προϊόντων. Το ότι επιδιώκει να επεκτείνει τον κύκλο ζωής των προϊόντων που εμπορεύονται είναι κατάλληλο, δεδομένου ότι η προέλευσή τους βασίζεται, εν μέρει, στη γρήγορη τρέλα που κατέστη δυνατή από μοντέρνες αλυσίδες χαμηλού κόστους, όπως το Forever 21. Είκοσι χρόνια αργότερα, οι καταναλωτές με συνείδηση είναι λιγότερο άνετοι να συμβάλλουν στο αυξανόμενο πρόβλημα των αποβλήτων στον κόσμο. Οι έμποροι είδαν την ευκαιρία και η ενοικίαση των τάσεων έγινε μόδα – μια καλή αισθητική και εφικτή εναλλακτική λύση για έναν πληθυσμό μετά την οικονομική ύφεση.

Ψυχολογικά, η προσωρινή ιδιοκτησία φαίνεται θελκτική, επειδή μοιάζει σαν να επενδύει κανείς στις εμπειρίες, όχι στην ιδιοκτησία. Ο υλισμός θεωρείται όλο και περισσότερο ως ζυγός – θα μπορούσε ακόμη και να καταστείλει τη χαρά. Αλλά μια συνεχιζόμενη σχέση ανταλλαγής με έναν έμπιστο άνθρωπο ή μάρκα, αποτελεί κοινοτική οικοδόμηση. Είναι υγιεινλη. Το αναλώσιμο γίνεται απαραίτητο. Και είναι κερδοφόρο. Η αγορά μεταπώλησης από μόνη της αναμένεται να παράγει 41 δισ. δολάρια μέχρι το 2020, ενώ η κοινή οικονομία προβλέπεται να φθάσει τα 335 δισ. δολάρια μέχρι το 2025.

Η ανταλλαγή στο επίκεντρο

Αυτές οι προβλέψεις δανείζονται από την πεποίθηση ότι η κατανομή, η μίσθωση και η ανταλλαγή θα επεκταθεί σε διάφορες κατηγορίες, όπως ο τομέας των μεγάλων κατοικιών.

Η συνεργασία της Rent The Runway με την West Elm δίνει τη δυνατότητα στους αγοραστές να ενοικιάσουν “πακέτα” μαξιλαριών, ριχταριών και άλλων διακοσμητικών αντικειμένων για το υπνοδωμάτιο και το καθιστικό και στη συνέχεια να τα επιστρέψουν ή να τα αγοράσουν μετά από 30 ημέρες. Και η δοκιμή χρηματοδοτικής μίσθωσης που βασίζεται στην ελβετική Ikea, η οποία θα ξεκινά με τα έπιπλα γραφείου, είναι υποκινούμενη από μια στρατηγική που μπορεί εύκολα να περάσει τα σύνορα: Απλά θέλει να παρατείνει τη ζωή για τα έπιπλα της.

Μεταξύ των εμπόρων που κάνουν το άλμα στην αγορά αυτή από τα έπιπλα έως τα ενδύματα, βρίσκονται οι παρακάτω:

Green Piñata

 Αυτό το εκπαιδευτικό κέντρο παιχνιδιών αποστέλει κουτιά παιχνιδιών που επιλέγονται από έναν κατάλογο που οργανώνεται από ένα μηνιαίο πρόγραμμα. Για $ 25 το μήνα, οι γονείς μπορούν να επιλέξουν τέσσερα παιχνίδια ανά ηλικιακή ομάδα (έξι μηνών έως πέντε χρονών) καθώς και παιχνίδια δεξιοτήτων, όπως γνωστικά ή κοινωνικά. Το παιδί μπορεί να παίξει με τα παιχνίδια για όσο χρονικό διάστημα θέλει πριν τα επιστρέψει για ένα νέο κουτί (η αποστολή είναι δωρεάν) και οι γονείς έχουν την επιλογή να αγοράσουν τα παιχνίδια.

Getaround

Αυτή η υπηρεσία δωρεάν συνδρομής συνδέει τους οδηγούς με μια σειρά αυτοκινήτων, από Toyotas έως Tesla, που τα μοιράζονται με ενοικιαστές για μόλις 5 δολάρια την ώρα. Όλα τα ενοίκια περιλαμβάνουν ασφάλιση και οδική βοήθεια. Εκείνοι που νοικιάζουν τα αυτοκίνητά τους μέσω του Getaround, παίρνουν ειδικές θέσεις στάθμευσης και $ 50 μηνιαίες πιστώσεις οδήγησης για τα δικά τους ενοικιαζόμενα.

 

 

 

 

Parachut

Σχεδιασμένο για δημιουργικούς ανθρώπους που μπορεί να μην είναι σε θέση ή να μην είναι πρόθυμοι να επενδύσουν σε ακριβά εργαλεία κάμερας, το Parachut ενοικιάζει εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας από ιδιώτες, κατασκευαστές και εμπορικά σήματα. Οι συνδρομητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία όσο χρειάζεται, καταβάλλοντας ημερήσιες χρεώσεις. Για παράδειγμα, ένα Mavic Pro drone, ενοικιάζεται προς $ 7 την ημέρα.

Rocksbox 

Τα αστέρια του κινηματογράφου δανείζονται διαμάντια για το κόκκινο χαλί, οπότε γιατί όχι και οι καθημερινοί; Για $ 21 το μήνα, οι συνδρομητές δημιουργούν καταλόγους προιόντων από κατάλογο χιλιάδων κομματιών. Ένας προσωπικός στιλίστας επιλέγει έπειτα τρία κομμάτια για να μισθώσει το μέλος για όσο διάστημα επιθυμεί. Εάν το μέλος συμφωνεί, καταβάλει το τέλος των $ 21 για την ενοικίασή του.


Antlos

Η Antlos δίνει τη δυνατότητα σε όσους θέλουν να κάνουν διακοπές με γιοτ, να τις κάνουν χωρίς να ξοδέψουν εκατομμύρια. Οι Skippers λειτουργούν από την Καραϊβική έως την Κροατία και κάθε βάρκα είναι εφοδιασμένη με πλοίαρχο ή κυβερνήτη. Ο ενοικιαστής δεν χρειάζεται καν να ξέρει πώς να πλεύσει μόνος του. Δεν είναι όλα τα σκάφη γιοτ – μία πρόσφατη αναζήτηση έδειξε ένα καταμαράν, διαθέσιμο στην Ελλάδα, για $ 403 την ημέρα ανά επισκέπτη.
Αυτό που είναι συνεπές σε όλες αυτές τις υπηρεσίες είναι ότι οι χρήστες έχουν την επιλογή να κατέχουν ό,τι μισθώνουν. Αλλά ακόμα και τότε, οι αγοραστές πρέπει να σκεφτούν την επόμενη ζωή του προϊόντος τους. Επειδή κάπου, θα υπάρχει πιθανώς μια υπηρεσία ή έμπορος έτοιμος να επανεισάγει το στοιχείο αυτό στην οικονομία, να το ανακαινίσει, να το πουλήσει ή να το μοιραστεί χωρίς δέσμευση ιδιοκτησίας. Καμία πώληση ή η εμπειρία δεν είναι οριστική.
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.