27 Απρ 2024
READING

Τι σημαίνει να προσφέρουν οι εταιρείες τα προϊόντα τους σε όποια τιμή επιθυμούν στην Amazon

4 MIN READ

Τι σημαίνει να προσφέρουν οι εταιρείες τα προϊόντα τους σε όποια τιμή επιθυμούν στην Amazon

Τι σημαίνει να προσφέρουν οι εταιρείες τα προϊόντα τους σε όποια τιμή επιθυμούν στην Amazon

Τη Δευτέρα, το CNBC ανέφερε ότι μια ανώνυμη πηγή στην Amazon επιβεβαίωσε το τέλος της τιμολογιακής πολιτικής του «ευνοούμενου έθνους» της Amazon. Σύμφωνα με αυτή την πολιτική, τα εμπορικά σήματα που πωλούν στην Amazon έπρεπε να προσφέρουν την πιο ανταγωνιστική τιμή τους σε όλα τα κανάλια του site. Το δικό τους κατάστημα ηλεκτρονικού εμπορίου, για παράδειγμα, δεν μπορούσε να προσφέρει χαμηλότερη τιμή από την τιμή που καθοριζόταν στην αγορά της Amazon.

Οι πωλητές επιβεβαίωσαν ότι, η εφαρμογή αυτής της πολιτικής συμβαίνει και οι συνέπειες είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τις πωλήσεις τους.

Ο άλλος τρόπος με τον οποίο η Amazon τιμωρούσε τα εμπορικά σήματα επειδή δεν προσέφεραν την καλύτερη τιμή τους σε εκείνη, ήταν να θέσει έκπτωση στο προϊόν. Για παράδειγμα, αν ένα προϊόν ήταν διαθέσιμο σε ανταγωνιστικό κανάλι για $15, αλλά το εμπορικό σήμα παρείχε το προϊόν στην Amazon στα $20, η Amazon θα μπορούσε να προσφέρει ένα εκπτωτικό κουπόνι στον αγοραστή στην τιμή των $ 5. Αυτή η έκπτωση, που θεσπίστηκε από την Amazon, ήταν κάτι που οι retailers  μπορούσαν να ζητήσουν να απενεργοποιηθούν, αλλά ήταν ενεργοποιημένη σε όλους τους λογαριασμούς πωλητών από προεπιλογή.

Αν η Amazon πραγματικά αποκαταστήσει αυτήν την μακρόχρονη απαίτηση, θα έχει μεγάλες και εν γένει θετικές συνέπειες για τους κατασκευαστές επώνυμων προϊόντων που πωλούν στην πλατφόρμα. Αυτοί καταλήγουν σε τρεις κύριες κατηγορίες: κερδοφορία, ιδιοκτησία και έλεγχος των πελατών.

Κερδοφορία

Τα εμπορικά σήματα θα είναι σε θέση να προσφέρουν ανταγωνιστικότερες τιμές στα κανάλια με βάση την κερδοφορία κάθε καναλιού, αντί να απαιτείται πάντα από την Amazon η καλύτερη προσφορά. Αυτός ο κανόνας μπορεί να έχει προκαλέσει σε ορισμένες μάρκες να περιορίσουν την ποικιλία τους στην Amazon, επειδή ορισμένα SKU ήταν ασύμφορα να πουλήσουν σε μια πλατφόρμα που παίρνει 15% τέλη στην τιμή λιανικής πώλησης, $ 5+ για την εκπλήρωση κάθε παραγγελίας και μια ποικιλία άλλων φόρων πληρωμής και εμπορίας.

A box

Ιδιοκτησία του πελάτη

Πολλά εμπορικά σήματα θέλουν να μεταφέρουν τις αγορές από την Amazon στο δικό τους κανάλι ηλεκτρονικού εμπορίου, όχι μόνο για καλύτερα περιθώρια, αλλά και για να αποκτήσουν μια άμεση σχέση με τον αγοραστή. Εάν μια αγορά κατευθύνεται μέσω της Amazon, ένα εμπορικό σήμα λαμβάνει πολύ λίγα στοιχεία σχετικά με την αγορά αυτή που διαφορετικά θα ήταν σε θέση να περάσουν από τον δικό τους δικτυακό τόπο ηλεκτρονικού εμπορίου.

Όταν οι αγοραστές πραγματοποιούν απευθείας συναλλαγές μέσω του ιστότοπου ηλεκτρονικού εμπορίου μιας μάρκας, το εμπορικό σήμα κατέχει τα δεδομένα του πελάτη και έχει τη δυνατότητα να το ξανα-προωθήσουν τα προϊόντα τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διαφήμισης προβολής και διαφήμισης μέσω κοινωνικών μέσων.

Έλεγχος

Τα εμπορικά σήματα που πωλούν μέσω διαφόρων καναλιών – ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπως η Amazon και η Walmart, το δικό τους site ηλεκτρονικού εμπορίου και φυσικούς λιανοπωλητές – βρήκαν ότι ήταν σχεδόν αδύνατο να συμβαδίζουν με τον έλεγχο των τιμών και να διασφαλίζουν ότι η Amazon θα έχει την καλύτερη προσφορά.

Οι αγοραστές μπορούν επίσης να επωφεληθούν, ενώ ορισμένοι ισχυρίζονται ότι οι ευρύτερες ανησυχίες σχετικά με την εμπιστοσύνη αποτελούν τον λόγο πίσω από τη μετατόπιση της πολιτικής. Για παράδειγμα, αν οι δαπάνες απόκτησης πελατών από μια εταιρεία και τα τέλη  παραγγελιών είναι χαμηλότερα από τον ιστότοπο της εταιρείας, αυτοί θα μπορούσαν να περάσουν την εξοικονόμηση αυτή στον πελάτη.

Ακόμα, μερικοί είναι σκεπτικοί ότι ακόμη και μια αλλαγή στην πολιτική δεν μεταφράζεται απαραιτήτως στο πώς η Amazon θα μεταχειριστεί πραγματικά τους προμηθευτές. Πολλοί σύμβουλοι της Amazon πιστεύουν ότι η αλλαγή πολιτικής δεν θα επηρεάσει απαραίτητα τον τρόπο με τον οποίο η Amazon εμφανίζει προϊόντα στα αποτελέσματα αναζήτησης αν πιστεύουν ότι προσφέρουν μη ανταγωνιστικές τιμές.

“Το να λένε στις μάρκες ότι μπορούν να πουλήσουν σε οποιαδήποτε τιμή θέλουν είναι ωραίο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν διακλαδώσεις στις σελίδες αναζήτησης της Amazon ή στις λεπτομέρειες εάν το εμπορικό σήμα επιλέξει να το κάνει”, λέει ο Justin Boggs του Marketplace Valet, παροχέα υπηρεσιών της Amazon. “Δεν χρειάζονται γραπτή πολιτική για να έχουν αλγοριθμικές αλλαγές που θα επηρεάσουν τις πωλήσεις και τελικά θα στρέψουν την ζήτηση της μάρκας για να προσαρμόσουν την τιμή αναλόγως”.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.