25 Απρ 2024
READING

Η Nike αφιερώνει το έτος 2019 στις γυναίκες

6 MIN READ

Η Nike αφιερώνει το έτος 2019 στις γυναίκες

Η Nike αφιερώνει το έτος 2019 στις γυναίκες

Η Brand Finance, με βάση το Λονδίνο, συμβουλευτική αποτίμησης και στρατηγικής, κυκλοφορεί την πρώτη της λίστα με τις 50 από τις πιο πολύτιμες μάρκες παγκοσμίως. Ενώ οι μάρκες πολυτελείας, συμπεριλαμβανομένων ρολογιών, κοσμημάτων και αξεσουάρ μόδας, οδηγούν τον κατάλογο σε αριθμούς, κρατώντας 27 από τις 50 πρώτες θέσεις, η Nike παραμένει ο ηγέτης της μόδας στην αξία μάρκας.

Ο γίγαντας των αθλητικών ειδών, αξίας 32,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αφήνει δεύτερο το Zara (18,4 δισεκατομμύρια δολάρια) και τρίτη την Adidas (16,7 δισεκατομμύρια δολάρια). Ο Richard Haigh, διευθύνων σύμβουλος της Brand Finance, αποδίδει το “έντονο μάρκετινγκ” της Nike και τα μηνύματά της με βάση τις συναισθηματικές αξίες ως το κλειδί για τη συνέχιση της κατάκτησης της Νο1 θέσης της ένδυσης.

Η Nike πρεσβεύει κάτι και ως εκ τούτου ξεχωρίζει. Με το εικονικό λογότυπο Swoosh και τη συνεργασία της με αθλητές παγκόσμιας κλάσης, όπως ο Michael Jordan, η Nike μετατράπηκε από ένα φιλόδοξο εμπορικό σήμα – «θέλω να είμαι αθλητής όπως τον MJ» – σε μια εμπνευσμένη μάρκα – «θέλω να είμαι ο καλύτερος αθλητής που μπορώ να γίνω.”

Πέρυσι, η Nike πήρε μια τολμηρή απόφαση να υποστηρίξει τον Colin Kaepernick στην καμπάνια της “Dream Crazy”, η οποία δίχασε μερικούς αλλά ενέπνευσε πολλούς άλλους. Ανεξαρτήτως από αυτό, οι πωλήσεις της αναφέρθηκε ότι αυξήθηκαν το Σαββατοκύριακο μετά την κυκλοφορία των διαφημίσεων.

Συνέχισε αυτό το θέμα με την εκστρατεία “Dream Crazier” που προβάλλει την εξαιρετική αθλητική απόδοση των γυναικών. Κυκλοφόρησε για τα Βραβεία Όσκαρ και για να συνεχιστεί με τα τουρνουά ποδοσφαίρου γυναικών στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας το καλοκαίρι. Το διαφημιστικό είχε ως αφηγήτρια τη Serena Williams και εμπεριείχε αθλήτριες παγκόσμιας κλάσης που πέτυχαν ενάντια στις χαμηλές πιθανότητες όπως οι Williams, Simone Biles, Ibtihaj Muhammad, Chloe Kim και μέλη της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου των γυναικών των ΗΠΑ.

Επικαλούμενη το διπλό πρότυπο για τις γυναίκες στον αθλητισμό, η Williams λέει: “Αν δείξουμε συγκίνηση, μας λένε δραματικές. Αν θέλουμε να παίξουμε εναντίον ανδρών, είμαστε τρελές. Και αν ονειρευόμαστε ίσες ευκαιρίες, έχουμε παραισθήσεις. ” Πίσω από την αφήγησή της, η διαφήμιση προβάλει στιγμιότυπα  από γυναίκες αθλήτριες σε στιγμές που θα ήταν περισσότερο αναμενόμενες από άνδρες αθλητές. Η Williams τελειώνει προκαλώντας τις γυναίκες να “δείξουν τι τρελό μπορούν να κάνουν”.

Το 2019 σηματοδοτεί μια καμπή για τις γυναίκες αθλήτριες και τη Nike

Μετά από 50 χρόνια υποστήριξης των γυναικών στον αθλητισμό  η Rosemary St. Clair  VP/GM της Nike Women, εξηγεί ότι η εταιρία χαρακτήρισε τους αθλητές και τον αθλητισμό σε ένα στενότερο πλαίσιο γύρω από ομαδικά αθλήματα και ατομικά σπορ όπως γυμναστική , τένις και τρέξιμο. Αλλά τώρα η εταιρεία βλέπει το ρόλο της ως έμπνευση για τη γυναίκα σε όλες τις αθλητικές επιδόσεις που είναι κρίσιμες για την ταυτότητα και την αυτοεκτίμησή τους.

«Σήμερα, βρισκόμαστε σε μια καμπή για τις γυναίκες στον αθλητισμό», έγραψε η St. Clair σε μια δήλωση. “Ο ορισμός του αθλητισμού έχει διευρυνθεί συνολικά. Αναγνωρίζουμε ότι τα ίδια μαθήματα αυτοεκτίμησης και εμπιστοσύνης που προέρχονται από τη συμμετοχή σε παραδοσιακά αθλήματα προέρχονται επίσης από τη γιόγκα, τα μικρά γυμναστήρια, την functional  γυμναστική και πολλά άλλα. Βλέπουμε υπεράνθρωπη ικανότητα όχι μόνο σε ελίτ αθλητές, αλλά στις προσπάθειες των συνανθρώπων μας ».

Η Nike βοηθά τις γυναίκες να Just Do It

Η ενδυνάμωση των γυναικών αθλητριών χρειάζεται όμως κάτι περισσότερο από το εμπνευσμένο marketing. Χρειάζεται προιόντα και η Nike ανασυντάσσεται για να δώσει περισσότερα από όσα χρειάζεται για να αποδώσει στην κορύφωση των προσπαθειών της.

Η ανάπτυξη νέων προϊόντων αρχίζει με την έρευνα, και όχι μόνο με την έρευνα αγοράς, αλλά με την επιστημονική έρευνα. Το Ερευνητικό Εργαστήριο Nike Explore Team Sport Research Lab συνδυάζει επιστημονικά θέματα όπως η βιομηχανική, η φυσιολογία, η βιοϊατρική μηχανική, η μηχανολογία, η φυσική, τα μαθηματικά, η κινησιολογία και η επιστήμη των συστημάτων, για να κατανοήσουν την επιστήμη πίσω από τις αθλητικές επιδόσεις. Με τα σώματα των γυναικών διαρθρωτικά διαφορετικά από τους άνδρες, η Nike έχει πλέον πλήρη γνώση για να κατανοήσει αυτές τις διαφορετικές δυναμικές και να σχεδιάσει τα προϊόντα που αναπτύσσει για τις γυναίκες.

Μια σημαντική καινοτομία για το παγκόσμιο αποτύπωμα της Nike σε αυτόν τον όλο και πιο ποικίλο κόσμο είναι η εισαγωγή του πρώτου Pro Hijab στον κόσμο για τις μουσουλμάνες αθλήτριες. Αναπτύχθηκε και δοκιμάστηκε τόσο με τις ελίτ όσο και με τις καθημερινές αθλήτριες που φορούν hijab, η πρωταθλήτρια Ιππασίας, Ibtihaj Muhammad είπε: “Το Nike Pro Hijab θα βοηθήσει στην προώθηση της συνομιλίας γύρω από τα hijabs και τις μουσουλμάνες γυναίκες στον αθλητισμό και να κάνει τον αθλητισμό έναν χώρο χωρίς αποκλεισμούς.”

Τα αθλητικά σουτιέν είναι μια άλλη ειδική ανάγκη για γυναίκες αθλήτριες και η Nike έχει καλύψει και αυτή. Δημιούργησε ένα σουτιέν Motion Adapt που περιγράφεται ως “υπερ-προσαρμοστικό” και “εξαιρετικά άνετο”. Έχει τεχνολογία σχεδιασμένη στον πυρήνα του, με ειδικό ύφασμα που είναι μαλακό και εύκαμπτο κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας χαμηλής πρόσκρουσης, αλλά γίνεται πιο υποστηρικτικό καθώς η δραστηριότητα γίνεται πιο έντονη. Η Nicole Rendone, διευθυντής σχεδίασης για τα σουτιέν και την καινοτομία της Nike το περιγράφει ως παρόμοιο με το πώς λειτουργεί μια ζώνη ασφαλείας.

“Εάν τραβήξετε πολύ αργά το μπροστινό μέρος του σουτιέν, θα αισθανθείτε το προσαρμοστικό ύφασμα να κινείται στα χέρια σας” εξηγεί ο Rendone. “Αλλά αν το τραβάτε πολύ γρήγορα και με δύναμη, το ύφασμα θα αντισταθεί στην κίνηση κλείνοντας, γίνοντας σχεδόν σκληρό. Και αυτή η ποιότητα – που δεν κινείται κατά τη διάρκεια της υψηλής ταχύτητας κίνησης – είναι το σημαντικότερο όφελος όταν πρόκειται για υποστήριξη ».

Η Nike αγκαλιάζει επίσης τις active γυναίκες όλων των μεγεθών, προσφέροντας μια συλλογή Plus Size, από 1X έως 3X και σουτιέν μέχρι 44G.

Η Nike απλά ξύνει την επιφάνεια του γυναικείου activewear

Στην τελευταία αναφορά της Nike για τα κέρδη του 2019, ο Mark Parker, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, δήλωσε ότι το 2019 θα είναι ένα έτος αφιερωμένο στις γυναίκες. “Πιστεύουμε ότι το 2019 θα είναι ένα πραγματικό σημείο ανατροπής για τις γυναίκες στον αθλητισμό, με περισσότερη συμμετοχή, περισσότερη κάλυψη και συνολικά περισσότερη ενέργεια”.

Αναγνωρίζοντας ότι τα γυναικεία υποδήματα και ενδύματα παγκοσμίως είναι μιάμιση φορές περισσότερα από τα αντρικά, σύμφωνα με τον Andy Champion EVP/CFO της Nike, η εταιρεία ανέφερε ότι βγάζει μόνο το ένα τέταρτο των εσόδων της από τη γυναικεία αγορά. Η ομάδα της Nike σχεδιάζει να το αλλάξει αυτό.

“Στόχος μας είναι να επαναπροσδιορίσουμε και να επεκτείνουμε τον ορισμό του αθλητισμού, με μια έντονη εστίαση στις γυναίκες. Παρόμοια με τις ισχυρές αποδόσεις που βλέπουμε από το γεγονός ότι διπλασιάσαμε την επένδυσή μας στην καινοτομία, βλέπουμε τις δυνατότητες για υψηλές αποδόσεις, με την επιμέλεια και την πιο επιθετική μετατόπιση των πόρων προς την γυναικεία επιχείρησή μας “, δήλωσε ο Champion.

Η εστίαση της Nike στις γυναίκες παράγει ισχυρά αποτελέσματα. «Οι πωλήσεις των γυναικείων προιόντων αυξήθηκαν σε διψήφια νούμερα , αλλά βλέπουμε τις ευκαιρίες ανάπτυξης αναρίθμητες, εξυπηρετώντας τις γυναίκες πιο ουσιαστικά, προσφέροντας περισσότερες επιλογές για εκείνη», συνεχίζει ο Champion.

Χάρη στην αφύπνιση της Nike στο τεράστιο δυναμικό της γυναικείας αθλητικής ενδυσης και υπόδησης και στην επένδυσή της στην εκμάθηση των περισσότερο ειδικών αναγκών της, η Nike μπορεί να ξεπεράσει την κερδοφορία του 16% του περασμένου έτους στην αξία της μάρκας σύμφωνα με τον υπολογισμό της Brand Finance και να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη απόσταση από τον δεύτερο στη λίστα.

“Υπάρχει μια απίστευτη δυναμική για τις γυναίκες στον αθλητισμό τώρα που αθλητές και καθημερινοί άνθρωποι στηρίζουν ένα κίνημα υγείας και ευεξίας, ενώ κατέχουν μια ισχυρή όρεξη για αθλητικά υποδήματα και ενδύματα”, αναφώνησε ο Parker.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.