25 Απρ 2024
READING

Η Amazon θέλει τις μάρκες να καταπολεμούν τα ψεύτικα προϊόντα μόνες τους

5 MIN READ

Η Amazon θέλει τις μάρκες να καταπολεμούν τα ψεύτικα προϊόντα μόνες τους

Η Amazon θέλει τις μάρκες να καταπολεμούν τα ψεύτικα προϊόντα μόνες τους

Το 2016, η Apple μήνυσε μια εταιρεία στη Νέα Υόρκη για πώληση πλαστών εκδόσεων των αξεσουάρ της στο Amazon, όπως καλώδια φόρτισης. Και τον Απρίλιο, ένας δημοσιογράφος του The Atlantic αγόρασε με επιτυχία ψεύτικα Apple Airpods στον ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου. Δεν είναι μόνο η Apple: Οι πλαστογραφίες του Amazon αποτελούν ζήτημα για κάθε είδους εταιρείες, μερικές από τις οποίες την έχουν καταγγείλει δημόσια. Τώρα, η Amazon θέλει να διευκολύνει τις μάρκες να καταπολεμήσουν αυτά τα fake προιόντα μόνες τους.

Την Πέμπτη, η εταιρεία ανακοίνωσε το Project Zero, ένα πρόγραμμα που αποσκοπεί στη μείωση του αριθμού των πλαστών προϊόντων προς πώληση στην Amazon. Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει ένα νέο εργαλείο που θα επιτρέψει σε ορισμένους retailers να καταργήσουν αυτόματα τις καταχωρίσεις fake προιόντων, χωρίς να απαιτείται παρέμβαση της Amazon. Προηγουμένως, τα εμπορικά σήματα έπρεπε πρώτα να αναφέρουν τα πλαστά αντικείμενα στην Amazon, προκειμένου η εταιρεία να τα διερευνήσει και να αναλάβει δράση. Προς το παρόν, το Project Zero είναι μόνο πρόσκληση, αν και οι μάρκες μπορούν να εγγραφούν για την λίστα συμμετοχής.

Υπάρχουν πάνω από 2,5 εκατομμύρια ανεξάρτητοι έμποροι με αγαθά προς πώληση στο Amazon’s Marketplace. Πληρώνουν για να μπουν τα προϊόντα τους στη λίστα του Amazon και μπορούν επίσης να αγοράσουν πρόσθετες υπηρεσίες όπως η διαφήμιση, υπηρεσίες αποστολής και αποθήκευσης. Η Amazon επίσης πωλεί τα δικά της προϊόντα, αλλά το 2017, περισσότερα από τα μισά από τα στοιχεία που αγόρασαν οι πελάτες αγοράστηκαν από αυτούς τους ανεξάρτητους retailers. Αγωνίζονται έντονα μεταξύ τους για να κατατάσσονται σε υψηλά επίπεδα στα αποτελέσματα αναζήτησης της Amazon και να κερδίζουν τις πολυπόθητες ετικέτες της όπως το “Amazon’s Choice”. Πρέπει επίσης να παλέψουν με μεταπωλητές και παραχαράκτες που ενδέχεται να υποτιμούν τις τιμές τους ή που προσπαθούν να διαβάλλουν τις λίστες προϊόντων τους.

Όταν κάποιο brand παρατηρεί ψεύτικες εκδόσεις των προϊόντων του στο Amazon, πρέπει να αρχίσει να “ταξιδεύει” μέσω του λαβυρίνθου των κανόνων και πολιτικών της εταιρείας. Συχνά απαιτούνται οι εμπορικές επωνυμίες, για παράδειγμα, να αγοράσουν ένα προιόν δοκιμής για να διαπιστωθεί εάν τα εν λόγω προϊόντα είναι πραγματικά παραποιημένα. Το σύστημα της Amazon μπορεί να είναι τόσο περίπλοκο, ώστε μια ολόκληρη βιομηχανία συμβουλευτικής έχει ξεκινήσει να εργάζεται για να βοηθήσει τα brands να πλοηγηθούν. Με το Project Zero, η Amazon θέλει να εξορθολογίσει τη διαδικασία αυτή, παίρνοντας μικρότερο ρόλο σε αυτήν.

“Αυτό που κάνουν τα εμπορικά σήματα αυτή τη στιγμή είναι πολύ εντατικό και αυξάνει την ευθύνη του Amazon”, λέει ο Chris McCabe, πρώην υπάλληλος του Amazon που τώρα διαχειρίζεται συμβουλευτικές υπηρεσίες για πωλητές του Amazon. “Αυτή είναι μια κίνηση για τη σύζευξη των μεταπωλητών και των εμπορικών σημάτων στη δική τους αρένα, με την Amazon να εμπλέκεται πολύ λιγότερο.”

Πολλοί ανεξάρτητοι πωλητές  δεν εμπορεύονται τα δικά τους αγαθά στο Amazon – μεταπωλούν αντικείμενα χονδρικής που αγοράζουν από άλλους retailers ή προμηθευτές. Ένας μεταπωλητής μπορεί πρώτα να αγοράσει προϊόντα σε ένα φυσικό κατάστημα, για παράδειγμα, και στη συνέχεια να τα θέσει προς πώληση στην Amazon με ένα markup. Αυτοί οι έμποροι εκμεταλλεύονται αυτό που είναι γνωστό ως “δόγμα πρώτης πώλησης”, λέει ο CJ Rosenbaum, δικηγόρος που φροντίζει τους πωλητές του Amazon. Είναι το μέρος του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων το οποίο καθιστά νόμιμο να μεταπωλούν πράγματα, όπως CD και βιβλία.

Αλλά το Project Zero θα μπορούσε να διευκολύνει τις μάρκες να ψάξουν τους μεταπωλητές αυτούς και να μάθουν ποιος εφοδιάζει τα προϊόντα τους. Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι μια μάρκα ρούχων καταργεί την καταχώρηση ενός μεταπωλητή για τα μπλουζάκια της. Για να επιστρέψει στο Amazon, ο μεταπωλητής μπορεί να χρειαστεί να αποδείξει στην μάρκα του ρουχισμού ότι τα προϊόντα του αγοράστηκαν προέρχονται από έναν νόμιμο προμηθευτή. «Οι προμηθευτές πρόκειται να βρεθούν στη μέση των εμπορικών σημάτων και των πωλητών της Amazon με έναν πολύ ενδιαφέροντα τρόπο που δεν υπήρχε πριν», λέει ο McCabe.

Το Project Zero αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της Amazon να περιορίσει την πώληση πλαστών προϊόντων στην πλατφόρμα της. Το 2016, η εταιρεία μήνυσε ορισμένους πωλητές που φέρεται ότι καταχωρούσαν πλαστά προϊόντα. Ορισμένες εταιρείες, όπως η Apple, έχουν επίσης συνάψει συμφωνίες με την Amazon για να επιτρέψουν σε εξουσιοδοτημένους μεταπωλητές να πουλήσουν στην πλατφόρμα της.

Στο πλαίσιο του Project Zero, η Amazon θα επιτρέψει τώρα στα σήματα να εισάγουν έναν μοναδικό αριθμό κατασκευαστή σε κάθε προιόν που καταχωρούν. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε φορά που η Amazon πωλεί ένα από τα προϊόντα του, μπορεί να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητά του, ελέγχοντας ότι φέρει έναν νόμιμο κώδικα. Το πρόγραμμα “σειριοποίηση προϊόντων”, όπως το αποκαλεί το Amazon, είναι αντίθετο με τους αριθμούς αναγνώρισης που συχνά συνοδεύουν τσάντες πολυτελών οίκων.

Τα νέα εργαλεία καταπολέμησης της παραποίησης / απομίμησης της Amazon πιθανότατα θα αγκαλιαστούν από τα εμπορικά σήματα, τα οποία θα έχουν τώρα έναν πιο γρήγορο τρόπο να καταπολεμήσουν τους πωλητές που μιμούνται τα προϊόντα τους. Αλλά το Project Zero θα ωφελήσει επίσης σημαντικά την Amazon, η οποία μπορεί πλέον να απελευθερωθεί από το έργο της αστυνόμευσης της πλατφόρμας της, μεταφέροντάς το στις μάρκες.

Η μάχη μεταξύ των μαρκών και των παραχαρακτών στην Amazon θα συνεχίσει πιθανώς, παρά τις μεγάλες προσπάθειες της εταιρείας. Το κίνητρο για τη δημιουργία ψεύτικων προϊόντων σε μία από τις μεγαλύτερες αγορές στον κόσμο παραμένει γοητευτικό, ειδικά όταν διακυβεύονται δισεκατομμύρια δολάρια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.