Η Amazon σχεδιάζει να ξεκινήσει νέα αλυσίδα σούπερ μάρκετ

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την εξαγορά της Whole Foods από την Amazon για 13,7 δισεκατομμύρια δολάρια, η μάρκα σούπερ μάρκετ που μπορεί να δημιουργήσει η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου θα μπορούσε να πουλήσει περισσότερα είδη σε περισσότερους ανθρώπους, να συγκεντρώσει πολύτιμα δεδομένα και να συνεχίσει να τροφοδοτεί τον κύκλο των Prime μελών του.

Μετά την απόκτηση της Whole Foods η Amazon έχει μειώσει τις τιμές προς τα κάτω στα καταστήματα Whole Foods σε μια προσπάθεια να κερδίσει περισσότερους πελάτες. Αλλά η ανανέωση ενός καταστήματος γνωστού με το λογοπαίγνιο ως “Whole Paycheck” (“Ολόκληρος μισθός”), στο οποίο οι αναλυτές σημείωσαν ότι οι τιμές ήταν συνήθως 15% υψηλότερες από τον ανταγωνισμό, αποδείχθηκε δύσκολη. Παρόλο που τα Prime μέλη αποκομίζουν κάποιες ειδικές εκτώσεις και εμφανίστηκαν πιο παραδοσιακά εμπορικά σήματα στους διαδρόμους, οι έρευνες έχουν διαπιστώσει ελάχιστη ή μηδενική μεταβολή στις μέσες τιμές καλαθιού του εμπόρου. Τον περασμένο μήνα, το περιοδικό The Wall Street Journal ανέφερε ότι οι τιμές του Whole Foods αρχίζουν να ανεβαίνουν, καθώς οι προμηθευτές μάχονται τον πληθωρισμό και άλλα εμπόδια.

Παρόλο που η ακριβής τοποθέτησή του είναι ασαφής σε αυτό το σημείο, η νέα αλυσίδα της Amazon θα είναι πιθανότατα πιο σύμφωνη με ένα παραδοσιακό σούπερ μάρκετ. Μπορεί να κλίνει προς κάποιο εκπτωτικό κατάστημα, όπως τα Aldi και Lidl, που θα επιτρέψουν στην Whole Foods να διατηρήσει τη θέση της στο υψηλότερο σημείο της αγοράς και το νέο εμπορικό σήμα θα μπορέσει να αγγίξει το ευρύ κοινό.

“Αν ήμουν η Amazon, θα άνοιγα ένα κατάστημα πιο συμβατικό, πιο προσανατολισμένο στις τιμές από ότι το Whole Foods”, δήλωσε ο Neil Stern, ανώτερος συνεργάτης του McMillanDoolittle, σε συνέντευξη στο Grocery Dive της Παρασκευής.

Η Amazon απέκτησε το Whole Foods αφού αγωνίστηκε να αναπτύξει τις online επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, συμπεριλαμβανομένης της μάρκας Amazon Fresh. Τα νέα για μια νέα αλυσίδα αποδεικνύουν περαιτέρω ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει ανάγκη από φυσικά καταστήματα προκειμένου να επιτύχει στο χώρο του σούπερ μάρκετ.

“Το σούπερ μάρκετ εξακολουθεί να είναι μια επιχείρηση που βασίζεται στο φυσικό κατάστημα. Η Amazon δεν αναρριχήθηκε εύκολα στη βιομηχανία σούπερ μάρκετ με το Whole Foods, οπότε τώρα παίρνει την κατάσταση στα χέρια της “, δήλωσε ο Matt Lindner, ανώτερος αναλυτής ηλεκτρονικού εμπορίου της Mintel, στο Grocery Dive.

Η Amazon θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα νέα της καταστήματα ως σημεία διανομής για την αυξανόμενη επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου σούπερ μάρκετ. Η παράδοση της ίδιας ημέρας μέσω της Whole Foods έχει φτάσει σε περισσότερες από 60 αγορές, ενώ η παραλαβή στο κατάστημα αγγίζει περισσότερες από 20. Και οι δύο υπηρεσίες προσφέρουν μια επιλογή για τα μέλη της Prime που κερδίζουν το τέλος εκπλήρωσης – μια κίνηση που μιλάει στην ευαισθησία τιμής πολλών αγοραστών για online shopping φρέσκων ειδών.

Επιπλέον από την παράδοση από την νέα αλυσίδα και τα καταστήματα Whole Foods, το φυσικό αποτύπωμα της Amazon θα της  επέτρεπε να χτίσει το AmazonFresh – το οποίο έκλεισε σε διάφορες αγορές το 2017 – και γενικά να παραδίδει παραγγελίες τροφίμων και ποτών σε αγοραστές γρηγορότερα και φθηνότερα από πριν. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η ιδιωτική ετικέτα Hapο Bellο της Amazon ξεκίνησε το πρώτο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, διαθέσιμα μόνο μέσω του AmazonFresh.

Ίσως το πιο σημαντικό, μια συμβατική αλυσίδα σούπερ μάρκετ θα προσφέρει μια άλλη δυνατότητα για την Amazon να συλλέξει δεδομένα των καταναλωτών και να μάθει πώς να πουλάει περισσότερους δημητριακά, γαλακτοκομικά, κρέας και άλλα είδη στους καταναλωτές. Η ικανότητα της εταιρείας να προσαρμόζεται και να μαθαίνει – για να μην αναφέρουμε το ανώτατο όριο της αγοράς των 850 δισεκατομμυρίων δολαρίων – τη θέτει ως μια κατηγορία εντελώς δική της στη βιομηχανία των σούπερ μάρκετ.

“Τα “μπακάλικα” του Amazon σίγουρα θα χρησιμοποιήσουν τα εκτεταμένα στοιχεία των αγοραστών τους για να συγχωνεύσουν την εμπειρία των καταστημάτων και των ηλεκτρονικών ειδών σουπερ μάρκετ”, ανέφερε ο Sylvain Perrier, διευθύνων σύμβουλος της Mercatus στο Mercatus.

Ένα μεγάλο ερώτημα σε όλα αυτά είναι πώς η Amazon θα ενσωματώσει την κορυφαία  τεχνολογία της στα νέα καταστήματα. Οι τοποθεσίες Whole Foods δεν θα δουν την τεχνολογία Amazon Go χωρίς μετρητά, δήλωσαν αξιωματούχοι της εταιρείας, αλλά τα καταστήματα της νέας αλυσίδας, με μέγεθος μέχρι 4.000 τετραγωνικά μέτρα, θα ήταν ιδανικά.

Για τα συμβατικά σούπερ μάρκετ, όπως τα Kroger και Albertsons, τα οποία δεν έχουν δει ακόμα τα αποτελσματά τους να επηρεάζονται από το Whole Foods, αυτά τα νέα σηματοδοτούν μια νέα ανταγωνιστική πρόκληση. Αυτές οι αλυσίδες επιτάχυναν την ανάπτυξη της τεχνολογίας των καταστημάτων και των ηλεκτρονικών αγορών, υπερασπιζόμενες την κερδοφορία τους καθώς αγωνίζονται να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους.

Μια νέα αλυσίδα σούπερ μάρκετ από τη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια ακόμα ταχύτερη ανάπτυξη της online και in-store καινοτομίας. Αν η Amazon φέρει την ίδια στρατηγική χαμηλών τιμών που χρησιμοποιεί στο διαδίκτυο στα νέα καταστήματα, θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ακόμα πιο ισχυρούς πολέμους τιμών στις αγορές στις ΗΠΑ.

“Εάν η Amazon μπορεί να φέρει αυτό το μοντέλο χαμηλών τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ειδικά online, θα μπορέσει να δώσει τη χαμηλότερη τιμή από οπουδήποτε”, δήλωσε ο Lindner. “Αν καταφέρει αυτή τη χαμηλή τιμή, ειδικά σε έναν τομέα που το περιθώριο κέρδους είναι τόσο χαμηλό, τότε θα μπορούσε να αλλάξει εντελώς το παιχνίδι”.