25 Απρ 2024
READING

Ρομπότ, φωτογραφικές μηχανές υψηλής ταχύτητας και κλιματιζόμενοι θάλαμοι: πώς σχεδιάζει η Adidas τα high-tech αθλητικά παπούτσια της

2 MIN READ

Ρομπότ, φωτογραφικές μηχανές υψηλής ταχύτητας και κλιματιζόμενοι θάλαμοι: πώς σχεδιάζει η Adidas τα high-tech αθλητικά παπούτσια της

Ρομπότ, φωτογραφικές μηχανές υψηλής ταχύτητας και κλιματιζόμενοι θάλαμοι: πώς σχεδιάζει η Adidas τα high-tech αθλητικά παπούτσια της

Ίσως γνωρίζετε ότι τα αθλητικά παπούτσια σας περνούν από κάποιες σοβαρές δοκιμές προτού φτάσουν στα πόδια σας, ίσως όμως να μην γνωρίζετε πόσο υψηλής τεχνολογίας είναι η διαδικασία.

Η Adidas άνοιξε το Futurelab το 2010. Βρίσκεται στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Herzogenaurach της Γερμανίας, στο εργαστήριο όπου ο γίγαντας των αθλητικών ειδών παρακολουθεί την απόδοση των σημερινών και των αναπτυσσόμενων προϊόντων, χρησιμοποιώντας εξελιγμένο λογισμικό, ρομποτική και άλλες φουτουριστικές τεχνολογίες.

“Είναι η ραχοκοκαλιά για όλη μας την καινοτομία”, λέει ο James Carnes, αντιπρόεδρος της εταιρείας στρατηγικής της μάρκας. “Θα δείτε πράγματα που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο”.

Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία αθλητικών ενδυμάτων στον κόσμο μετά τη Nike επέτρεψε πρόσφατα στα μέσα να δουν εργαστήριο, όπου ελέγχει τα υποδήματα καθώς και τα είδη ένδυσης και αθλητικού εξοπλισμού.
????????????????????????????????????

Σε πολλές περιπτώσεις, ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια Adidas είναι προϊόν χιλιάδων σημείων δεδομένων που παράγονται από το υλικό και το λογισμικό. Για να βελτιστοποιηθεί ο σχεδιασμός, η εταιρεία διαθέτει έναν ανθρώπινο ελεγκτή που τρέχει πάνω από μια πλάκα δύναμης, η οποία μετρά πόση δύναμη δημιουργούν τα μέρη του ποδιού σε αυτό. Τα δεδομένα στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για να προγραμματίσουν ένα ρομποτικό σύστημα για να αναπαράγουν με ακρίβεια την τρέχουσα κίνηση ενός ατόμου και να το μιμούνται επανειλημμένα. Αυτό επιτρέπει στο σύστημα να εντοπίζει πιθανή φθορά στο παπούτσι – και στο άτομο που θα τα φορούσε.

Ένα ξεχωριστό σύστημα καταγραφής κινήσεων που ονομάζεται Aramis χρησιμοποιεί κάμερες υψηλής ταχύτητας που καταγράφουν έως και 500 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Αυτό το βίντεο μπορεί να αναλυθεί για να ενημερώσει πώς τα διαφορετικά μέρη ενός εξοπλισμού ή των ενδυμάτων ανταποκρίνονται υπό αντίξοες συνθήκες. Μπορεί επίσης να παρακολουθεί πώς κινείται το δέρμα και οι μύες, βοηθώντας την εταιρεία να βελτιστοποιήσει τόσο την απόδοση όσο και την άνεση.

Φυσικά, ο αθλητισμός σπάνια συμβαίνει κάτω από το ιδανικό περιβάλλον του εσωτερικού χώρου ενός εργαστηρίου. Στην αίθουσα κλιματισμού, η Adidas μπορεί να δημιουργήσει άνεμο, βροχοπτώσεις και ιδρώτα για να δει πώς ορισμένα υλικά και κατασκευές προϊόντων – όπως μια μπάλα ποδοσφαίρου ή αυτός που την κλωτσάει – συμπεριφέρονται σε πραγματικές συνθήκες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.