McDonald’s, Starbucks, Nestlé, Coca Cola, Wendy’s, είναι μερικές από τις πιο ισχυρές εταιρείες τροφίμων και ποτών παγκοσμίως και όλοι ρίχνουν το βάρος τους πίσω από μια συλλογική προσπάθεια αντιμετώπισης ενός μεγάλου προβλήματος: τα 250 δισεκατομμύρια πλαστικά ποτήρια από ίνες που συσσωρεύονται σε χωματερές κάθε χρόνο, τα περισσότερα από τα οποία θα χρειαστούν 1.000 χρόνια για να βιοαποικοδομηθούν επειδή είναι στην πραγματικότητα επικαλυμμένα με πολυαιθυλένιο. Ο στόχος; Να δημιουργήσουν το απόλυτο κύπελλο μιας χρήσης, το οποίο να μπορεί να κομποστοποιηθεί και να ανακυκλωθεί οπουδήποτε στον κόσμο.
Το Next Gen Cup Challenge ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούλιο. Σε αυτό το σημείο, οι Closed Loop Partners – μια επιχείρηση επενδύσεων που επικεντρώνεται στην αειφορία και διεξάγει τον διαγωνισμό – προσκαλούσε νεοσύστατες επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο να παρουσιάσουν τα σχέδια και τα νέα υλικά τους.
Το Closed Loop, με τη βοήθεια της πλατφόρμας συνεργατικής σχεδίασης OpenIdeo, έχει συγκεντρώσει 500 υποβολές από 50 χώρες και εκπρόσωποι από τις εμπλεκόμενες εταιρείες τροφίμων έχουν επιλέξει τις πιο ελπιδοφόρες 12 ιδέες για να προχωρήσουν.
Αυτοί οι νικητές θα μοιραστούν επιχορήγηση ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων και θα εισέλθουν σε έναν ψηφιακό επιταχυντή, που θα συνεργάζεται με εργοστάσια και εταίρους της βιομηχανίας για να δοκιμάσουν και να παράγουν μαζικά τα κύπελλα τους. Στη συνέχεια, θα ξεκινήσουν πραγματικές δοκιμές beta στον Σεπτέμβριο. Μπορεί να υπάρξει ένας νικητής, αλλά είναι πολύ πιθανό ότι μερικοί από αυτούς τουςς φιναλίστ θα συνδυάσουν τις τεχνολογίες τους για να παράγουν το τελικό κύπελλο.
Όλες οι τεχνολογίες που έχουν επιλεγεί από τη λίστα, έχουν μία από τις τρεις βασικές προσεγγίσεις. Μερικοί προτείνουν αντικαταστάσεις στην προαναφερθείσα επένδυση πολυαιθυλενίου σε χάρτινα κύπελλα. Ενώ το πολυαιθυλένιο διατηρεί το χαρτί αδιάβροχο, μονώνει για να το κρατήσει ζεστό ή κρύο ρόφημα και μπορεί να αποτρέψει την ιδανική συμπύκνωση από την κατασκευή έξω από το κύπελλο, είναι επίσης το κύριο συστατικό που αποτρέπει τα περισσότερα χάρτινα κύπελλα να ανακυκλωθούν ή να λιπασματοποιηθούν.
Μια δεύτερη ομάδα φιναλίστ προτείνει ριζοσπαστικά νέα σύνθετα χαρτιά που δεν χρειάζονται καθόλου επενδύσεις, επιτρέποντάς τους να βιο-αποικοδομηθούν ή να ανακυκλωθούν εύκολα. Και μια τρίτη, προτείνει μια άλλη κατεύθυνση εξ ολοκλήρου: επαναχρησιμοποιήσιμα κύπελλα που μπορούν να συλλεχθούν μετά από τη χρήση τους, είτε μέσω συνδρομής είτε μέσω συστήματος τιμολόγησης στο τοπικό Starbucks. Μια startup φτάνει μέχρι το σημείο να αναλύει ένα κύπελλο υψηλής τεχνολογίας με ένα καπάκι RFID για τη διαχείριση του αποθέματός του μέσα σε ένα περίπλοκο χώρο όπως ένα στάδιο (που είναι μια ιδέα που έχει πειραματιστεί και στο παρελθόν).
“Η ευκαιρία για την πιο άμεση λύση είναι η επιτακτική”, παραδέχεται ο Bridget Croke, αντιπρόεδρος εξωτερικών υποθέσεων στο Closed Loop Partners. “Δεν απαγορεύει πλήρως την ανακύκλωση σε ορισμένες αγορές, αλλά είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ανακύκλωση. Αν μπορούμε να αφαιρέσουμε αυτό το εμπόδιο θα είναι η πιο γρήγορη λύση για να ανακυκλώσουμε. Και αν το υλικό του φλυτζανιού είναι λιπασματοποιήσιμο, δίνει επίσης ευελιξία από αγορά σε αγορά. “
Τους επόμενους μήνες, οι φιναλίστ θα διαπιστώσουν εάν τα φλιτζάνια τους μπορούν να κατασκευαστούν από την παραδοσιακή αλυσίδα εφοδιασμού, συνεργαζόμενοι απευθείας με εργοστάσια που συνεργάζονται οι εταιρείες όπως η McDonald’s για να παράγουν τα κύπελλα τους. Αυτό είναι κρίσιμο. Τα σχέδιά τους πρέπει να είναι σε θέση να ενσωματωθούν εντός της τρέχουσας κατασκευαστικής υποδομής και όχι να απαιτούν μεθόδους παραγωγής αποκλειστικά προσαρμοσμένες. Κατά μήκος των ίδιων γραμμών, τα κύπελλα θα πρέπει επίσης να προσαρμοστούν στο υφιστάμενο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων – ιδανικά, θα πρέπει να είναι κάτι που κάθε ένας που ανακυκλώνει είναι στην ευχάριστη θέση να αναλάβει, επειδή η ανακύκλωση είναι οικολογικά προτιμότερη από την κομποστοποίηση.
“Η κομποστοποίηση δεν αποτελεί καλή περιβαλλοντική λύση”, λέει η Rebecca Zimmer, παγκόσμα διευθύντρια περιβάλλοντος της Starbucks. “Δεν θέλουμε όλοι να πετάξουν τη συσκευασία τους στον κήπο τους. Θα υπάρχει πάντα ένα μεγαλύτερο περιβαλλοντικό όφελος για την ανάκτηση του υλικού και τη χρήση του για την ανάπτυξη περισσότερων συσκευασιών, διότι είναι αντιστάθμιση των πόρων. Δεν υπάρχει τόσο μεγάλη αξία στο έδαφος. ”
Και τότε έρχεται η πιο πιεστική πρόκληση που θα αντιμετωπίσουν τα σχέδια των διαγωνιζομένων στην beta δοκιμή τους το Σεπτέμβριο πιλοτικά σε εστιατόρια, πανεπιστήμια και στάδια: Λειτουργούν πραγματικά;
“Σε πρώτη φάση, μπορεί το κύπελλο να κρατήσει τα ζεστά τα υγρά χωρίς να διαλυθεί;” αναρωτιέται ο Zimmer. “Αυτό είναι κάτι από τα πράγματα που θα συμβούν αν μια επένδυση χαρτιού δεν είναι σε θέση να χειριστεί τη θερμοκρασία των υγρών.”
Η επικύρωση του υλικού θα πραγματοποιηθεί μέσω ενός συνδυασμού εταίρων του εργοστασίου και μέσω τυποποιημένων εσωτερικών δοκιμών σε εταιρείες που αποτελούν μέρος της Next Gen Cup Challenge. Ένα σημαντικό πρόβλημα που οι εταιρείες θα αναζητήσουν είναι εάν τα κύπελλα αλλάζουν τη γεύση ενός προϊόντος.
“Στην Coca-Cola, θα βγάζαμε ένα ποτήρι από τον διαγωνισμό και θα κάναμε δοκιμές ώστε να σιγουρευτούμε ότι δεν θα αλλάξει τη γεύση. Το κάνουμε αυτό με κάθε κουτί ή δοχείο », λέει ο Bruce Karas, ο οποίος ηγείται της βιωσιμότητας και το περιβάλλοντος για την Coca-Cola North America. “Σκεφτείτε την περίπτωση του καφέ. Αν τον ανακατέψετε με ξύλινο ραβδί ανάδευσης, οι άνθρωποι θα το καταλάβουν στη γεύση. Η αισθητηριακή αντίληψη με το ξύλο είναι διαφορετική από το πλαστικό ή το μέταλλο. Είναι χαρακτηριστικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο στο φαγητό. Έχουμε επιστήμονες που το μόνο με το οποίο ασχολούνται είναι το R&D στις συσκευασίες. ”
Η Coca-Cola δεν ασχολείται πραγματικά με την πώληση ποτηριών μίας χρήσης και πιθανότατα θα υπαναχωρήσει στη δοκιμή Next Gen Cup, αλλά η McDonald’s αγοράζει κύπελλα. Πολλά κύπελλα. Παράλληλα με την Starbucks, διανέμει το 4% όλων των κύπελλων παγκοσμίως κάθε χρόνο και η εμπειρία χρήσης αυτών είναι το κλειδί για κάθε μάρκα. Θα δρομολογήσει τα Next Gen cups το επόμενο έτος.
“Υπάρχει μια σειρά από πράγματα που θα εξετάζαμε από την άποψη της απόδοσης και θα χρησιμοποιούσαμε τα υπάρχοντα πρότυπα και κύπελλα ως βάση για να καταλάβουμε αν κάποια από αυτές τις καινοτομίες πληροί το ισχύον πρότυπο που έχουμε ή έρχεται σε αντίθεση με τα πρότυπα αυτά “λέει ο Marion Gross, υπεύθυνος της αλυσίδας εφοδιασμού της McDonald για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Gross εξηγεί ότι πέρα από τις δοκιμές γευσιγνωσίας, “θα ψάχναμε επίσης πράγματα όπως, αν το κύπελλο έχει την κατάλληλη ακαμψία; Είναι αρκετά ισχυρό ώστε να αντέχει μια χρονική περίοδο που μένει στην ποτηροθήκη του αυτοκινήτου του πελάτη το καλοκαίρι ή το χειμώνα, όταν κάνει κρύο; Διατηρεί το ρόφημα ζεστό για ένα λογικό χρονικό διάστημα ή διατηρεί το ποτό κρύο; Πώς λιώνει ο πάγος; Μειώνει το ποτό νωρίτερα από ό, τι θα περίμενε ο πελάτης; ”
Ο Gross λέει ότι είναι πολύ νωρίς για να μάθουμε αν ένας σχεδιασμός κύπελλου θα είναι σε θέση να χειριστεί τόσο τα κρύα αναψυκτικά, όσο και τους καυτούς καφέδες του McDonald’s ή εάν θα απαιτήσει στην πραγματικότητα δύο κύπελλα του μέλλοντος για να χειριστεί όλα τα προϊόντα του.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ακόμη και το τέλειο χάρτινο κύπελλο δεν θα διορθώσει τα πάντα για όλες αυτές τις εταιρείες ή τον πλανήτη. Η Starbucks παραδέχεται ότι πιθανόν θα πρέπει να βρει μια εναλλακτική λύση για τα παγωμένα ροφήματά της, τα οποία χαρακτηρίζονται από πλούσιες αποχρώσεις που μπορείτε να δείτε μόνο μέσα από διαφανές πλαστικό. Ωστόσο, είναι πιθανό οι τεχνολογίες Next Gen Cup, οι οποίες κυμαίνονται από νέα υλικά έως νέα πρότυπα ανακύκλωσης, θα μπορούσαν να παράσχουν κάποιο μέρος λύσης για τα παγωμένα ροφήματα για την Starbucks. Πράγματι, ένας φιναλίστ διαθέτει στην πραγματικότητα μια διάφανη λύση με εναλλακτικό πλαστικό που αναπτύσσεται από φυτά που θα μπορούσαν θεωρητικά να χρησιμοποιηθούν σε καλαμάκια ή κύπελλα.
Προς το παρόν, η ανάπτυξη του τέλειου χάρτινου κυπέλλου είναι ένα δύσκολο έργο. Υποθέτοντας ότι οι νικητές του κυπέλλου της επόμενης γενιάς μπορούν να καταλάβουν πώς να επιτύχουν τις σωστές επιδόσεις, να προμηθευτούν τα σωστά υλικά, να φτιάξουν κύπελλα σε κλίμακα και να τα καταστήσουν ανακυκλώσιμα, το τελικό μεγάλο ερώτημα που αντιμετωπίζει η πρόκληση – και οι εταιρείες πίσω από αυτό – είναι: οι καταναλωτές θα προτιμούν να χρησιμοποιούν το νέο κύπελλο;
“Η πρώτη μου αντίδραση είναι, τι σκέφτεται ο πελάτης; Και τι θέλει ο πελάτης; Έχουμε εμμονή με αυτό που ο πελάτης θέλει και αναμένει από την McDonald’s “, λέει ο Gross. “Ανεξάρτητα από το από τι είναι το υπόστρωμα, αν δεν είναι ελκυστικό για τον πελάτη, ή του φαίνεται πολύ παράξενο, πιθανότατα δεν πρόκειται να πάει πολύ μακριά”.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.