18 Απρ 2024
READING

Η Barbie συνεργάζεται με το National Geographic για τη δημιουργία νέων παιχνιδιών

3 MIN READ

Η Barbie συνεργάζεται με το National Geographic για τη δημιουργία νέων παιχνιδιών

Η Barbie συνεργάζεται με το National Geographic για τη δημιουργία νέων παιχνιδιών

Ανάλογα με το πώς το βλέπει κανείς, η πανταχού παρούσα κούκλα Barbie μπορεί να θεωρηθεί ότι βρίσκεται κάπου μεταξύ του πιο αγαπημένου παιδικού παιχνιδιού και του πιο μισητού. Το παιχνίδι έχει αντιμετωπιστεί ως στοιχείο συλλογής που κοστίζει χιλιάδες δολάρια ,η έκδοση Marie Antoinette με κόστος $1250 είναι μια εξαιρετική άσκηση ειρωνίας και επίσης δημιούργησε τις Barbie Backlash Days- ένα ετήσιο γεγονός όπου οι γονείς μπορούν να απαρνηθούν την ύπαρξη της κούκλας εντελώς.

Η πρόσφατη συνεργασία της Mattel με το National Geographic είναι μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια στον κόσμο των ταξιδιών, προσθέτοντας στη σειρά την συντηρήτρια άγριας ζωής, την αστροφυσικό, την πολική θαλάσσια βιολόγο, τη φωτορεπόρτερ άγριας ζωής και την εντομολόγο στα βιογραφικά της Barbie. Παρόλο που η μάρκα έχει μπει στον κόσμο της εξερεύνησης από τα προηγούμενα χρόνια ,η Barbie αστροναύτης ταξίδευε το διάστημα τη δεκαετία του 1960 με το λαμπερό ασημένιο κοστούμι της, αυτή η συνεργασία με μια ταξιδιωτική οπτική ελπίζει να προσδώσει αυθεντικότητα στις κούκλες, με αξεσουάρ που ελέγχονται από την συμβούλο γυναικών εξερευνητών και επικεφαλής εκδόσεων των περιοδικών του National Geographic, Susan Goldberg.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που κρύβονται εδώ. Το 2013, το εμπορικό σήμα πέρασε κάποιες δύσκολες στιγμές, που ξεπεράστηκαν από τις αυξανόμενες πωλήσεις του American Girl ,την άλλη κούκλα της Mattel. “Η απίθανη φιγούρα της Μπάρμπι, τα διαπεραστικά γαλάζια μάτια της και το νεανικό, ξανθό πρόσωπό της κρύβουν το γεγονός ότι η πραγματική της ηλικία έχει φανεί στις οικονομικές καταστάσεις της Mattel για περισσότερο από μια δεκαετία”. “Πέρυσι, οι παγκόσμιες πωλήσεις της Barbie μειώθηκαν κατά 3% σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Στις ΗΠΑ πηγαίνει ακόμα χειρότερα. Οι εγχώριες πωλήσεις της Barbie έχουν μειωθεί κατά 50% από το 2000, φθάνοντας στα 460 εκατομμύρια δολάρια. Η Barbie αντιπροσωπεύει σήμερα το 20% των εσόδων της Mattel στα 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι 30% πριν από δέκα χρόνια.

Μέχρι το 2018, οι πωλήσεις ανέκαμψαν και οι πωλήσεις των American Girl μειώθηκαν, οδηγούμενες εν μέρει από την πρόσφατα προωθημένη προοπτική της μάρκας Barbie στη θετική στάση του σώματος. Παρ ‘όλα αυτά, οι επικρίσεις αφθονούν. «Στην καρδιά της, είναι απλώς ένα σώμα, όχι ένας χαρακτήρας, ένας καμβάς στον οποίο η κοινωνία μπορεί να προβάλλει τις ανησυχίες της για την εικόνα του σώματος», έγραψε η Eliana Dockterman στην Time, λέγοντας επίσης ότι «η Barbie έχει όλο το πακέτο. Το στάτους της ως γυναίκας κύρους όμως έχει χαθεί ».

Υπάρχει ένα ενδιαφέρον σημείο για να εξετάσουμε επίσης, όταν μιλάμε για την Barbie ως travel icon. Καθώς τα μέσα ενημέρωσης ταξιδεύουν ολοένα και περισσότερο με τους επιταχυνόμενους instagram influencers, η ιδέα του ταξιδιού αλλάζει και βασίζεται σε εικόνα και ένα σύντομο story – τόσο που οι ξενοδόχοι και άλλα καταστήματα φιλοξενίας αναγκάζονται να επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται αυτά τα αιτήματα. Αυτή η μετάβαση είναι ιδανική για μια μάρκα που βασίζεται στην εικόνα, όπως η Barbie, καθώς οι άνθρωποι ποζάρουν κυριολεκτικά, με ρούχα και αξεσουάρ, σε προσεκτικά σχεδιασμένα σκηνικά για να συγκεντρώσουν οπαδούς.

Είναι επίσης ενδιαφέρον να σκεφτεί κανείς ότι σε πολλές από τις ιστορίες που διατίθενται στην αγορά, η Barbie ταξιδεύει μόνη της – μια προσπάθεια που κανείς θα σκεφτόταν ότι είναι αμφιλεγόμενη, αν λάβετε υπόψη το ποσό που ξοδεύεται κάθε χρόνο για τις γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες και πώς φαινομενικά φοβούνται να το κάνουν.  Ίσως οι περιπέτειες της Barbie και η εικόνα που απεικονίζει στους οπαδούς της θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστούν μερικές από αυτές τις ξεπερασμένες αντιλήψεις για την επόμενη γενιά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.