25 Απρ 2024
READING

Το ιαπωνικό στυλ “Yama” φθάνει σε παγκόσμιο επίπεδο

4 MIN READ

Το ιαπωνικό στυλ “Yama” φθάνει σε παγκόσμιο επίπεδο

Το ιαπωνικό στυλ “Yama” φθάνει σε παγκόσμιο επίπεδο

Οι λέξεις “made in Japan” στην ετικέτα, για πολλούς ανθρώπους, αποτελούσαν πάντα εγγύηση υψηλής ποιότητας. Ακόμη και μετά την οικονομική ύφεση και τις φυσικές καταστροφές, οι Ιάπωνες εξακολουθούν να διατηρούν την ποιότητά τους και να προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τον εαυτό τους μέσα από την προσοχή στη λεπτομέρεια. Η επιμονή τους, η πίστη στη χώρα τους και ο σεβασμός του παραδοσιακού πολιτισμού τους, ήταν πάντα η δύναμή τους.

Δυστυχώς, η σημερινή βιομηχανία μόδας επιδιώκει ταχύτητα και υψηλή παραγωγικότητα. Έτσι, η επιμονή της Ιαπωνίας φαίνεται να παραβλέπεται εύκολα. Παρόλο που πρόκειται για μια μη αναστρέψιμη κατάσταση σε έναν κόσμο με χρήματα, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι που εκτιμούν το πνεύμα της χειροτεχνίας στην Ιαπωνία.

Παρά το γεγονός ότι η Ιαπωνία είναι μια σύγχρονη χώρα που επικεντρώνεται στην οικονομική ανάπτυξη, οι Ιάπωνες επικεντρώνονται επίσης στην επιδίωξη της πνευματικότητας. Υπάρχουν οπαδοί του Βούδα, αλλά και εκείνοι που πιστεύουν στους θεούς πίσω από τα φυσικά στοιχεία, όπως τα βουνά.

Όσον αφορά τη γεωγραφία της, το 70% της γης στην Ιαπωνία είναι λόφοι και βουνά. Από την αρχαιότητα, οι ψαράδες θεωρούσαν τους λόφους ως συντεταγμένες πλοήγησης. Και οι  άνθρωποι που ζούσαν στα βουνά, είδαν τα βουνά ως πόρους για τη ζωή τους, η συγκομιδή και το κυνήγι ήταν οι κύριες δραστηριότητες τους για να ζήσουν. Μέσω της λατρείας των θεών των βουνών, οι Ιάπωνες εκφράζουν τον φόβο τους για τη φύση καθώς και προσεύχονται για ειρηνική ζωή.

Σήμερα, η ιαπωνική κυβέρνηση εξακολουθεί να δείχνει σεβασμό προς τα βουνά. Το 2016, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Ημέρα των Βουνών, στις 11 Αυγούστου, ως δημόσια αργία, παρέχοντας την ευκαιρία στους ανθρώπους να πλησιάσουν στα βουνά μέσω της πεζοπορίας.

Λειτουργικό και πρακτικό με φωτεινά και μοναδικά χρώματα

Κάθε φορά που μια τρέλα σαρώνει τη χώρα, οι Γιαπωνέζοι πάντα θα δημιουργούν σχετικά περιφερειακά προϊόντα και αξεσουάρ. Ως αποτέλεσμα, αναπτύχθηκε η «ορεινή μόδα», η οποία είναι το επονομαζόμενο Yama Style (Yama σημαίνει βουνό στα ιαπωνικά), που αναφέρεται στα ρούχα που είναι κατάλληλα για πεζοπορία.

Το ύφος Yama δίνει έμφαση στην ενσωμάτωση στο φυσικό περιβάλλον, συνήθως σε γκρι μαύρο, σκούρο πράσινο, κίτρινο-καφέ και άλλα γήινα χρώματα. Επιπλέον, συνοδεύεται από ένα υπερμεγέθες παλτό ή σάλι σε σχετικά έντονο χρώμα, για να δημιουργήσει ένα μοναδικό ύφος.

Ενσωμάτωση της τέχνης και της τεχνολογίας

Από την άλλη πλευρά, ενώ η κορεατική ποπ κουλτούρα έχει έρθει στο προσκήνιο διεθνώς τα τελευταία χρόνια, η ιαπωνική μόδα εξακολουθεί να οδηγεί τον κόσμο εξαιτίας αρκετών ασιατών εκπροσώπων που κατέχουν κεντρική θέση στην υψηλή μόδα.

Από τη δεκαετία του 1980, οι Ιάπωνες έχουν καθιερώσει μια θέση στη διεθνείς τάσεις, έχουν ρίζες της αντίληψής τους στη μόδα και έχουν επηρεάσει βαθιά τη βιομηχανία της παγκοσμίως.

Λόγω των αξιών της βιομηχανίας της μόδας σχετικά με τα υλικά, το σχεδιασμό και τις λεπτομέρειες, το στιλ της ιαπωνικής μόδας έχει ακόμα τη γοητεία του, ακολουθούμενη από πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Έτσι, πολλές διεθνείς μάρκες μόδας εξακολουθούν να αγαπούν να δουλεύουν με ιαπωνικά εμπορικά σήματα και ξεκίνησαν μια σειρά συνεργασιών.

Τα τελευταία χρόνια, η Loewe, η οποία είναι γνωστή για την εξαιρετική της ποιότητα, φαίνεται να αποδίδει φόρο τιμής στον ιαπωνικό πολιτισμό και παράδοση. Η νέα σειρά ανδρών “Eye / Loewe / Nature” εμπνέεται από τη φύση, προσφέροντας μια ποικιλία ενδυμάτων σχεδιασμένων για υπαίθριες δραστηριότητες με πρακτικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά ως κύρια σημεία πώλησης.

Προφανώς, ο σχεδιασμός παίρνει σκόπιμα τις ιδέες από το στυλ Yama. Όχι μόνο αντικαθιστά το σκούρο χρώμα του παραδοσιακού εξωτερικού ενδύματος με φωτεινά χρώματα, αλλά και μια μεγάλη ποικιλία στυλ και διαφορετικών στρώσεων. Έτσι, ο πελάτης μπορεί εύκολα να ταιριάξει με το ντύσιμό του με διαφορετικά είδη ρούχων και να ασκεί διάφορες υπαίθριες δραστηριότητες.

Όσον αφορά τα αξεσουάρ, τα εμπορικό σήμα αλλάζει ακόμη και τον τόπο παραγωγής από την Ισπανία στην Ιαπωνία, προκειμένου να συνδυάσει την παραδοσιακή τεχνική με την προηγμένη τεχνολογία.

Αναμφισβήτητα, βλέπουν τα πλεονεκτήματα και την αγοραστική δύναμη πίσω από το στυλ της ιαπωνικής Yama για να τροφοδοτήσουν τη βιομηχανία της μόδας με μια νέα υφή.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.