26 Απρ 2024
READING

Το travel retail έχει μακρύ δρόμο για τις μάρκες που κινούνται σωστά

6 MIN READ

Το travel retail έχει μακρύ δρόμο για τις μάρκες που κινούνται σωστά

Το travel retail έχει μακρύ δρόμο για τις μάρκες που κινούνται σωστά

Εάν το λιανικό εμπόριο στα αεροδρόμια συνεχίζει να αναπτύσσεται με το σημερινό ρυθμό, οι διάδρομοι αγορών των αεροδρομίων μπορεί να γίνουν αυτοτελείς τουριστικοί προορισμοί.

Σύμφωνα με το The Washington Post και το περιοδικό News Experience Book News, οι ταξιδιώτες των ΗΠΑ το 2017 δαπάνησαν πάνω από 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια στα μαγαζιά και στα ταξιδιωτικά καταστήματα των αεροδρομίων. Και μια έκθεση που κυκλοφόρησε το 2017 από την GlobalData εκτιμά ότι οι δαπάνες στα αεροδρόμια θα μπορούσαν να φθάσουν συνολικά 49 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2021, αντιπροσωπεύοντας αύξηση κατά 27% έναντι των αριθμών του 2016.

Δεν είναι μόνο για τα χρήματα. Ένα πρόσφατο άρθρο του Supply Chain Dive ανέφερε ότι οι Βορειοαμερικανοί ταξιδιώτες περιμένουν κατά μέσο όρο 90 λεπτά μεταξύ της ασφάλειας του αεροδρομίου και της επιβίβασης. Επιπλέον, “Μεταξύ 76% και 90% του χώρου αναμονής, είναι μετά τις γραμμές ασφαλείας, στο τμήμα “airside” του αεροδρομίου (έναντι του “landside ” πριν από την ασφάλεια).”

Έπειτα, υπάρχει η αύξηση των επιβατών, οι οποίοι είναι δυνητικοί πελάτες λιανικής. Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) ανέφερε ότι το 2016 ταξίδεψαν 3.8 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί σε περίπου 7,2 δισεκατομμύρια επιβάτες μέχρι το 2035. Δεν προκαλεί έκπληξη λοιπόν ότι η λιανική αγορά θα βρεθεί μπροστά σε αυτήν την διψασμένη για εμπειρία αγορών πιο έντονα από ποτέ.

Πώς αλλάζει το λιανικό εμπόριο στο αεροδρόμιο

Την περασμένη δεκαετία, ο αριθμός των εταιρειών που αγωνίζονταν για μια θέση στην αρένα λιανικής στο αεροδρόμιο αυξήθηκε εκθετικά, γεγονός που με τη σειρά του κατέστησε τον χώρο εξαιρετικά ανταγωνιστικό, σύμφωνα με τον Brian Levin, VP πωλήσεων και συνιδρυτή της Swyft, μιας εταιρείας τεχνολογίας αυτοματισμού που συνεργάζεται με μάρκες όπως η Benefit, το Dollar Shave Club, η Best Buy και η Uniqlo.

Οι διάδρομοι αγορών έχουν επίσης επαναδιαμορφωθεί, γεγονός που έχει επηρεάσει το χώρο. Ο Levin δήλωσε ότι ενώ τα τρόφιμα, το λιανικό εμπόριο και τα ποτά ήταν πάντα στο επίκεντρο, τα αεροδρόμια έχουν αναδιαμορφωθεί ώστε να υποχρεώνουν τους καταναλωτές να περπατούν κατευθείαν διαμέσου αυτών στο δρόμο τους προς τις θύρες επιβίβασης.

Μια άλλη τεράστια αλλαγή που άλλαξε το λιανικό εμπόριο στο αεροδρόμιο ήταν η αργή υποχώρηση των έντυπων μέσων. “Ξεκίνησε λίγο πριν τα τελευταία δέκα χρόνια, όπου το πλήθος των περιοδικών που κυκλοφορούσαν άλλαζαν επειδή οι άνθρωποι διάβαζαν στα κινητά τηλέφωνά τους”, δήλωσε ο Ramon Lo, εκδότης του Airport Experience News. “Τα περιοδικά εξακολουθούν να είναι οι κορυφαίοι πωλητές, αλλά ο χώρος έχει συρρικνωθεί. Και η εστίαση στο λιανικό εμπόριο άλλαξε σε βασικά στοιχεία ταξιδιού, όπως μικρά ηλεκτρονικά είδη, προϊόντα μπάνιου και σνακ.”

Τι δουλεύει καλά;

Το λιανικό εμπόριο του αεροδρομίου μπορεί να είναι μια ελκυστική ιδέα, αλλά δεν είναι σωστή για κάθε εταιρεία. “Εξαρτάται πραγματικά από τη στρατηγική της μάρκας για ένα συγκεκριμένο κατάστημα λιανικής “, δήλωσε ο Deb Gabor, Διευθύνων Σύμβουλος της Sol Marketing, σύμβουλος στρατηγικής μάρκας και συγγραφέας του βιβλίου “Irrational Loyalty”. Εξήγησε ότι πολλά εμπορικά σήματα θέλουν να επωφεληθούν από το “αιχμαλωτισμένο” κοινό των αεροδρομίων και να τους δώσουν κάτι εντυπωσιακό. “Είναι σχεδόν μια ζωντανή διαφήμιση για το εμπορικό σήμα και ένα σημείο εισόδου, αλλά δεν νομίζω ότι είναι αυτό που όλα τα εμπορικά σήματα θέλουν να κάνουν”.

Ο Levin συμφώνησε και είπε ότι ακόμη και για έναν σίγουρο, “αιχμάλωτο” καταναλωτή, δεν θα τρέξουν όλες οι μάρκες στο χώρο για να τον κερδίσουν. “Είχαμε μάρκες που απλά δεν λειτούργησαν”, είπε. “Βάλαμε την εταιρεία θεραπείας ακμής, Proactiv, στα αεροδρόμια, και δεν λειτούργησε καλά επειδή είναι μια κατηγορία που θεωρείται πολύ προσωπική, ίσως και ντροπιαστική.”

Το ζήτημα του Αmazon

Τώρα υπάρχουν φήμες που περιστρέφονται γύρω από μια πιθανή είσοδο του Amazon Go στο παιχνίδι. Ένας εκπρόσωπος του Amazon δήλωσε, “Δεν σχολιάζουμε φήμες και εικασίες”. Ωστόσο, οι φήμες έχουν βάσιμους λόγους.

“Η Amazon αλλάζει κάθε είδους πώληση”, δήλωσε ο Gabor. “Το Amazon θα μπορούσε να αναλάβει ένα ολόκληρο τερματικό σταθμό. Είναι μια αναγνωρίσιμη μάρκα με την οποία συνδέονται οι άνθρωποι.” Ο Gabor είπε ότι οι επιλογές αυτοεξυπηρέτησης του Amazon Go δεν θα λειτουργήσουν σε σήματα υψηλότερου επιπέδου, αλλά η τεχνολογία του είναι κατάλληλη για αγορές ευκολιών χαμηλού κόστους, όπως αγορά ενός βιβλίου ή αγορά ενός σάντουιτς από ένα ράφι.

Άλλοι εμπειρογνώμονες λιανικού εμπορίου αερολιμένων έχουν διαφορετική πρόθεση. “Μόνο ο Jeff Bezos ξέρει τι θα κάνει η Amazon “, δήλωσε ο Levin. “Αλλά δεν μπορούν να αναλάβουν τα αεροδρόμια, επειδή υπάρχει μια διαδικασία υποβολής προσφορών, νομίζω ότι δεν θα είναι τόσο εύκολο όσο σκέφτεται το Amazon. Οι περίπλοκες πραγματικότητες της προσφοράς λιανικής από το αεροδρόμιο σημαίνουν ότι η Amazon θα πρέπει να ανταγωνιστεί τους καθιερωμένους παίκτες για περιορισμένο χώρο. Αυτό μπορεί να είναι περισσότερο πρόβλημα από ό, τι αξίζει.

Έκθεση επωνυμίας

Υπάρχει η πιθανότητα η επέκταση της Amazon να είναι κάτι άλλο από τις πωλήσεις. «Όταν μιλάμε για την Amazon, δεν είναι μόνο το επιχειρηματικό μοντέλο», δήλωσε ο Lo. “Είναι το όνομα, η μεγάλης αξίας μάρκα και οι άνθρωποι που το εμπιστεύονται”. Ο Lo δήλωσε ότι η είσοδος του Amazon στον χώρο, θα είναι θέμα δικό του, για το αν αξίζει το κόστος  να βρίσκεται στο αεροδρόμιο. “Και αν δεν πρόκειται να κερδίσουν χρήματα, τότε θα κερδίσουν διαφήμιση”.

Η Driscoll πρότεινε ότι μπορεί να αφορά την ανάπτυξη σε διεθνές επίπεδο. “Ίσως τα δεδομένα είναι το παιχνίδι τους”, είπε. “Ή ίσως η Amazon θέλει να φέρει περισσότερη θετική έκθεση στο εμπορικό της σήμα. Είναι πολύ γνωστή στις ΗΠΑ, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και σε άλλα μέρη του κόσμου. Βέβαια, δεν ξέρουμε σίγουρα αν το κοινό θα θέλει να ανακαλύψει τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας της Amazon, όπως η Alexa, σε ένα χώρο όπως το αεροδρόμιο “.

Το μέλλον της λιανικής των αεροδρομίων

Ακόμα κι αν η Amazon αποφασίσει να μην ασχοληθεί, θα υπάρξει περαιτέρω αλλαγή στον τομέα του ταξιδιωτικού λιανικού εμπορίου. “Οι αερολιμένες θα συνεχίσουν να εξελίσσονται για να είναι πιο επικεντρωμένοι στον πελάτη”, δήλωσε ο Levin. “Οι αεροπορικές εταιρείες αγωνίζονται για τους ταξιδιώτες και νομίζω ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα μπουν σε μια επιχείρηση λιανικής πώλησης με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο και θα υπάρξει περισσότερη εμπλοκή με τους πελάτες και περισσότερη εστίαση στους πελάτες”.

Θα υπάρχουν επίσης λιγότεροι παίκτες. “Καθώς η ενοποίηση συνεχίζεται, θα δείτε όλο  και λιγότερους φορείς να ελέγχουν την ακίνητη περιουσία”, γράφει ο Moore. “Επίσης, τα ενοίκια έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 3 έως 5 χρόνια και δεν δείχνουν κανένα ίχνος εξισορρόπησης. Οι φορείς εκμετάλλευσης  θα είναι αυτοί που θα αποφασίζουν ποιες μάρκες κάνουν και σε ποια αεροδρόμια”.

Στο τέλος, μπορεί να μην είναι οι καταναλωτές, ή ακόμα και τα αεροδρόμια, που παίρνουν το μεγαλύτερο κομμάτι σε αυτό έρχεται. Όπως εξήγησε ο Moore, “Οι φορείς εκμετάλλευσης είναι το κλειδί των ακινήτων στα αεροδρόμια.” Υπό το πρίσμα αυτό, ένας γίγαντας όπως το Amazon μπορεί να βρει ότι οι περιορισμοί του χώρου του αεροδρομίου είναι πολύ περιορισμένοι για το μεγάλο εύρος του.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.