25 Απρ 2024
READING

Τα πιο πολύτιμα σύνολα Lego που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ

5 MIN READ

Τα πιο πολύτιμα σύνολα Lego που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ

Τα πιο πολύτιμα σύνολα Lego που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ

Την επόμενη φορά που πατήσετε ένα τούβλο LEGO στη μέση της νύχτας, σκεφτείτε δύο φορές προτού να το πετάξετε στα σκουπίδια. Εάν είναι μέρος ενός σπάνιου ή πολυπόθητου σετ, θα μπορούσε να αξίζει τον κόπο να σας γεμίζει με πόνο. Στην πραγματικότητα, η αγορά των συλλεκτικών LEGO έχει γίνει μια ανεξάρτητη οικονομία, με ορισμένα σύνολα να κοστίζουν χιλιάδες δολάρια.

“Πολλοί παράγοντες παίζουν στην αξία του aftermarket μιας σειράς, αλλά η ζήτηση είναι ο πρωταρχικός παράγοντας”, εξηγεί ο Chris Malloy, διευθυντής επεξεργασίας για το Brothers Brick και συν-συγγραφέας του Ultimate LEGO Star Wars. “Στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της εταιρείας, τα LEGO θεωρήθηκαν αποκλειστικά παιδικό παιχνίδι. Έτσι, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν η LEGO άρχισε να εξερευνά σοβαρά την αγορά των ενηλίκων, εμφανίστηκαν πολλά τεράστια σύνολα με υψηλές τιμές. ”

Ο Gerben van IJken, εμπειρογνώμονας LEGO πλήρους απασχόλησης με την πλατφόρμα δημοπρασιών Catawiki που εδρεύει στην ΕΕ, καθώς και επενδυτής και εκτιμητής LEGO, αναφέρει επίσης τη σπανιότητα, τη λεπτομέρεια και τη ζήτηση ως λόγους αύξησης της αξίας των συλλεκτικών αντικειμένων LEGO.

“Τα περισσότερα σετ υψηλών τιμών είναι πρόσφατα, αλλά όχι τόσο. Σειρές όπως το Star Wars, για παράδειγμα, επωφελήθηκαν από την επανεκκίνηση του κινηματογραφικού franchise και το γεγονός ότι οι άνθρωποι που αγαπούσαν τα Star Wars ως παιδιά – αλλά δεν είχαν τα χρήματα για να αγοράσουν σύνολα που κόστιζαν εκατοντάδες δολάρια – τα αγοράζουν τώρα. ”

Ποια είναι λοιπόν τα πιο πολύτιμα σύνολα LEGO; Αυτό θέλαμε να βρούμε. Ενώ η LEGO θα ανέφερε αποκλειστικότητες, όπως ένα συμπαγές χρυσό τούβλο 14K αξίας 9.000 έως 14.000 δολάρια, διατηρήσαμε αυτή τη λίστα σε μοντέλα, σύνολα και μίνι-φιγούρες που είναι διαθέσιμες στο ευρύ κοινό. Ρίξτε μια ματιά σε αυτά τα σύνολα και δείτε αν έχετε κάποιο από αυτά να κάθεται στη σοφίτα.

#10179 LEGO Ultimate Collector’s Series Millennium Falcon
Υψηλότερη τιμή πώλησης: $ 15.000Η εξωφρενική τιμή πώλησης για αυτό το σύνολο Star Wars είναι λίγο παραπλανητική, διότι ήταν μια εφάπαξ πράξη που επηρεάστηκε από ορισμένους εξαιρετικούς παράγοντες. “Η πώληση αυτή περιελάμβανε ένα πρώτο σετ εκδόσεων, το οποίο πωλούνταν σε αεροστεγή συσκευασία”, λέει ο van IJken. “Πωλήθηκε επίσης στο Λας Βέγκας, το οποίο επηρέασε την τιμή”.Η πρώτη έκδοση του Millennium Falcon είναι ένα από τα πιο – αν όχι το πιο αξιόλογο σύνολο Lego που παρήχθησαν ποτέ. “Έχουμε πουλήσει αυτά τα σετ για τιμές που κυμαίνονται από $ 3.400 έως $ 5.700”, λέει. Ωστόσο, μια εκ νέου έκδοση που κυκλοφόρησε το 2017 έχει υποτιμήσει το σετ, σύμφωνα με τον Malloy. “Από τότε που κυκλοφόρησε το νέο Millennium Falcon, η πιο πρόσφατη αξία είναι περίπου $ 1.679, με μόνο ένα να πωλείται τους τελευταίους 6 μήνες.” Με μια αρχική τιμή περίπου $ 450, ακόμη και η πιο μέτρια τιμή πώλησης εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει σχεδόν 300% αύξηση, καθιστώντας έτσι αυτό το κομμάτι, πραγματικό θησαυρό λαθρεμπορίου.

# 10189 LEGO Taj Mahal, Πρώτη έκδοση
Υψηλότερη τιμή πώλησης: $ 3.864″Αυτό το σετ συνήθιζε να κονταροχτυπιέται με το Millennium Falcon για την πρώτη θέση”, εξηγεί ο Malloy. “Αλλά είναι ένα τέλειο παράδειγμα γιατί το να στοιχηματίζει κανείς για μια τιμή LEGO είναι μια πολύ, πολύ δύσκολη επιχείρηση.” Η LEGO επανέκδοσε το μοντέλο Taj Mahal πριν από λίγα χρόνια ως μέρος μιας διαφορετικής συλλογής, η οποία έπεσε από 3,000 σε μόλις 450 δολάρια. Παρά την υποτίμηση, ωστόσο, αυτό το σετ εξακολουθεί να είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα και οι πρώτες εκδόσεις του πωλούνται για περίπου το 10% της υψηλότερης τιμής τους.

#6080 LEGO King’s Castle
Υψηλότερη τιμή πώλησης: $ 2.600Εάν διαθέτετε το Κάστρο του Βασιλιά του 1984 σε άριστη κατάσταση και στο κουτί του, μπορείτε να χτυπήσετε μια δυνατή τιμή. Μέρος του λόγου που συμβαίνει αυτό είναι ότι, σε γενικές γραμμές, ένα σφραγισμένο σύνολο LEGO αξίζει δέκα φορές περισσότερο από ένα ανοιχτό. Ένα άλλο κομμάτι είναι ότι, για τη δεκαετία του ’80, αυτό ήταν ένα τεράστιο σύνολο. “Το μεγαλύτερο σύνολο σε ένα δεδομένο θέμα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 και του ’90 ήταν τυπικά στην περιοχή 600 τεμαχίων”, εξηγεί ο Malloy. “Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, τα περισσότερα θέματα περιλαμβάνουν σύνολα με περισσότερα από 1.000 τεμάχια. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένας μεγαλύτερος αριθμός πρόσφατων σετ με μια υψηλή αρχική τιμή από ό, τι είχε δεκαετίες πριν. “Είναι αξιοσημείωτο ότι η τιμή των LEGO με βάση το κομμάτι έχει παραμείνει σχετικά η ίδια – περίπου $ 0,10 ανά κομμάτι – από τη δεκαετία του ’80 , σύμφωνα με τον Malloy. Έτσι, όσο μεγαλύτερη είναι η σειρά, ανεξάρτητα από την ημερομηνία κυκλοφορίας της, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανή τιμή.

#10030 LEGO Ultimate Collector’s Series Imperial Star Destroyer
Υψηλότερη τιμή πώλησης: $ 2.300Σύμφωνα με τον Malloy και τον van IJken, οι υψηλές τιμές για τα σύνολα Star Wars έχουν λιγότερη σχέση με τη σπανιότητα και περισσότερο για την τεράστια ζήτηση για όλα τα πράγματα της Light or Dark Side. “Αμέτρητοι οπαδοί συλλέγουν αυτά τα σετ για να προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν την πλήρη σειρά Ultimate Collector ή να βρουν κάθε έκδοση του αγαπημένου τους σκάφους”, λέει ο Malloy. Όταν συναρμολογηθεί πλήρως, αυτός ο πολύ λεπτομερής Star Destroyer έχει μήκος περισσότερο από 3 πόδια και αποτελείται από περισσότερα από 3.000 τεμάχια. Άλλες εκδοχές του ιδίου σκάφους, που δεν αποτελούν μέρος της σειράς Ultimate Collector, μπορούν ακόμα να χτυπήσουν τιμή σχεδόν στο χιλιάρικο στην δευτερογενή αγορά.

# 6399 LEGO Airport Shuttle
Υψηλότερη τιμή πώλησης: $ 2,484Ως μέρος της σειράς “Classic Town”, αυτό το σύνολο αναζητήθηκε πολύ από τα παιδιά της δεκαετίας του ’90. Γιατί; Επειδή ήταν ένα από τα σπάνια σετ τραίνου που περιείχαν ράγες και κινούμενο τρένο με μπαταρία. Με αρχική τιμή πώλησης στα 140 δολάρια, αυτό το μοντέλο 730 τεμαχίων βρίσκεται δίπλα σε άλλα σετ τρένων, όπως το Futuron Monorail Transport System (1987, set #6990) και το Monorail Transport Base (1994, set #6991). “Το σετ αναζητείται επειδή ήταν περιορισμένη η παραγωγή του”, λέει ο van IJken. “Στην πραγματικότητα, η μυθολογία γύρω από την  LEGO μας λέει ότι η LEGO ανέθεσε την παραγωγή των τρένων – μόνο τα κομμάτια, όχι τα τρένα – σε μια εταιρεία που χρεοκόπησε. Εξαιτίας αυτού, τα κομμάτια εργαλείων για τις πίστες χάθηκαν και τα σετ τρένων εγκαταλείφθηκαν. ”

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.