Αναδομήστε το “Retail Experience” ως το κέντρο των πάντων

Τα εμπορικά κέντρα είναι αναμφισβήτητα σε μια απότομη καμπή και έχουν μεγάλη δουλειά μπροστά τους για να παραμείνουν σχετικά και ενδιαφέροντα. Είδαν λαμπρές μέρες τις οποίες δε διαχειρίστηκαν σωστά. Βασικά, το επιχειρηματικό μοντέλο που χτίστηκε γύρω τους δεν είναι πλέον βιώσιμο. Τα περισσότερα καταστήματα των εμπορικών κέντρων έχουν φτάσει σε τέλμα. Και οι αλυσίδες ειδικών καταστημάτων που σήκωναν το φορτίο, βυθίζονται σαν σε κινούμενη άμμο μέσα σε κλεψύδρα.

Offline πρωτοβουλίες

Οι πιο σκεπτόμενοι ιδιοκτήτες κάνουν βήματα για την ανανέωση. Τόσο η Macerich όσο και η Simon Properties έχουν αναπτύξει επιχειρηματικά προγράμματα τα οποία δίνουν στους πρώτα-ψηφιακούς, νέους εμπόρους λιανικής πώλησης, ένα Launchpad στο offline λιανικό εμπόριο. Η Macerich ξεκίνησε το BrandBox στα Tysons Corners και η Simon Properties ξεκίνησε το Fourpost στο Mall of America και το Field Edit @ Roossevelt Field. Ενώ ποικίλλουν κάπως, το καθένα περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμες μισθώσεις σε μικρούς χώρους plug and play. Οι περισσότεροι παρέχουν υπηρεσίες ενοικίασης, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας, της ανάλυσης της κυκλοφορίας και της περιορισμένης βοήθειας μάρκετινγκ. Αυτή είναι μια θετική προσπάθεια η οποία φαίνεται να έχει μεγάλο ενδιαφέρον.


Γίνεται ολοένα και πιο προφανές ότι οι φορείς εκμετάλλευσης εμπορικών κέντρων πρέπει να επανεξετάσουν κυριολεκτικά τις επιχειρήσεις τους. Δεν είναι πλέον παιχνίδι χρηματοδοτικής μίσθωσης και διαχείρισης. Έχει γίνει μια προσπάθεια επαναπροσδιορισμού που αποσκοπεί στην προσέλκυση νέων επιχειρήσεων και τη διατήρηση των ήδη υπαρχόντων. Δεν είναι πλέον ένα ζήτημα που μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κάποια ομάδα ιδιοκτητών εμπορικών κέντρων. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές, δεδομένης της αυξανόμενης πίεσης για τη δημιουργία νέου είδους αποκλειστικών εμπειριών υψηλού επιπέδου.

Ένα εντελώς νέο παιχνίδι

Ο χρόνος είναι κατάλληλος για μια νέα πρωτοβουλία , για να ασχοληθεί επιθετικά με τα “αχρησιμοποίητα περιουσιακά στοιχεία” του κλάδου. Η απάντηση είναι μια έννοια που ονομάζεται RaveRetail. Σχεδιάστηκε ως απάντηση στην αστραπιαία ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, σε συνδυασμό με τη βαθιά επίδραση της κοινωνικής δικτύωσης, σε μια εποχή που άρχισε να γίνεται αισθητή η πτώση της εμπορικής κίνησης στα εμπορικά κέντρα.

Αυτή η υπηρεσία θα δημιουργήσει, θα οργανώσει, θα διευκολύνει, θα συντονίζει και θα εμπορεύεται επώνυμα γεγονότα μεγάλης εμβέλειας που βρίσκονται μέσα και γύρω από εμπορικά κέντρα. Θα γινόταν ο συνομιλητής και ο ενδιάμεσος μεταξύ των κατόχων εμπορικών χώρων και των δυνητικών χρηστών του χώρου, όπως popup stores. Στόχος της είναι επίσης να δημιουργήσει ενδιαφέρον για τους καταναλωτές των γενεών Y και Z, που διψούν για νέες εμπειρίες στο κατάστημα.

Το RaveRetail θα μπορεί να οργανώσει εκδηλώσεις για μάρκες κάθε μεγέθους, κατηγορίας και ακροατηρίου. Θα μπορούν να διαρκούν ώρες, ημέρες ή εβδομάδες. Η προσέγγιση αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει ανάλυση θέσης, σχεδιασμό χώρου μάρκας και εξοπλισμό, δημιουργία ψυχαγωγίας, PR, ασφάλεια και τακτικό συντονισμό με όλα τα μέρη για να διασφαλιστεί η επιθυμητή επίδραση στην μάρκα και το buzz της εκδήλωσης. Η pop-up  φύση αυτών των εκδηλώσεων μπορεί να φέρει μαζί τους οπαδούς του like, τους υπερασπιστές εμπορικών σημάτων και ομάδες μαζικά, για να κατευθύνουν την κυκλοφορία και να επαναδημιουργήσουν χώρους ενός ή πολλαπλών μισθώσεων. Προσθέτει μια αίσθηση γαλήνης και αυθορμητισμού σε χώρους που έχουν γίνει πάρα πολύ στατικοί και προβλέψιμοι.

Συνεργάζεται καλά με τα κοινωνικά δίκτυα

Η ιδέα δένει απίστευτα καλά με τα κοινωνικά μέσα, σε μια εποχή όπου το influencer marketing επηρεάζει τη δύναμη και τη τροχιά των μαρκών και την αφοσίωση των υποστηρικτών μάρκας. Αυτό υπερβαίνει ακόμη και αυτό που θα μπορούσε να προβλεφθεί όταν αρχικά σχεδιάστηκε η ιδέα, πριν από οκτώ χρόνια.

Στον κόσμο του “New Retail”, θα χρειαστεί μια ισχυρή και ολιστική προσέγγιση για την αναζωογόνηση εκατοντάδων χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων των χώρων που υπολειτουργούν ή των κενών χώρων. Θα λάβει επίσης μια νέα και δυναμική προσέγγιση για τη συνεπή δημιουργία, την κλίμακα και τη διευκόλυνση των χώρων δέσμευσης καταναλωτών που εισέρχονται στη σφαίρα της νέας εμπειρίας. Αυτό θα απαιτήσει μια εντελώς διαφορετική εστίαση και σειρά πρωτοβουλιών από ό, τι ακόμη και οι καλύτεροι ιδιοκτήτες έχουν στη διάθεσή τους.