24 Απρ 2024
READING

6 τρελές πληροφορίες για την έξυπνη πόλη της Google

5 MIN READ

6 τρελές πληροφορίες για την έξυπνη πόλη της Google

6 τρελές πληροφορίες για την έξυπνη πόλη της Google
Τα Sidewalk Labs είναι μια από τις πιο μυστηριώδεις πρωτοβουλίες στο εσωτερικό της Alphabet  (πρώην Google). Η εταιρεία λέει ότι «φαντάζεται, σχεδιάζει, δοκιμάζει και χτίζει αστικές καινοτομίες για να βοηθήσει τις πόλεις να αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις». Με άλλα λόγια, τα Sidewalk Labs θέλουν να δημιουργήσουν την έξυπνη πόλη του μέλλοντος. Το 2017, η εταιρεία κατέληξε σε συμφωνία για την κατασκευή της πρώτης “πόλης” στο Τορόντο: Μια νέα γειτονιά που ονομάζεται Quayside αναπτύχθηκε στην προκυμαία της πόλης.

Το πως η πόλη θα μοιάζει είναι σχεδόν εντελώς άγνωστο-μέχρι τώρα. Το Sidewalk Labs μοιράστηκε τις αρχικές του αποδόσεις και τα σχέδια έργων για το Quayside, τα οποία αναπτύχθηκαν παράλληλα με τα στούντιο αρχιτεκτονικής Snøhetta και Heatherwick Studio. Τα σχέδια δημοσιοποιούνται μήνες πριν από το χρονοδιάγραμμα. Όπως παραδέχεται ο εκπρόσωπος του Labs Sidewalk Labs, τα σχέδια διέρρευσαν πολύ νωρίτερα και δημοσιεύθηκαν από το Toronto Star την περασμένη εβδομάδα.

Ως αποτέλεσμα, αυτό που βλέπετε εδώ θα πρέπει ακόμα να θεωρηθεί ως έννοια. Δεν έχει καν εγκριθεί από την ίδια την Alphabet και όλα θα πρέπει να εγκριθούν και από την πόλη του Τορόντο και από διάφορες ρυθμιστικές αρχές. Ακόμη, παραμένει μια ματιά σε ένα από τα πιο αναμενόμενα σχέδια έξυπνων πόλεων που θυμόμαστε. Εδώ είναι οι πιο εκπληκτικές λεπτομέρειες από τα, πλέον δημόσια, σχέδια:

Είναι κατασκευασμένη από ξύλο

Τα Sidewalk Labs σχεδιάζουν να χτίσουν μια ντουζίνα πύργους στο Quayside, μερικοί μέχρι 30 ορόφους ψηλοί. Αυτό θα περιλαμβάνει 3.000 μονάδες στέγασης (περίπου το ένα τρίτο του οποίου χαρακτηρίζεται ως προσιτό) και αυτό που η εταιρεία αποκαλεί “χώρο για” 3.900 θέσεις εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, αυτά τα κτίρια δεν είναι κατασκευασμένα από σκυρόδεμα και χάλυβα, αλλά από ξυλεία. Έτσι, ενώ το Quayside θα είναι μια από τις πιο τεχνολογικά συνδεδεμένες αστικές περιοχές στον κόσμο, είναι κατασκευασμένο από υλικό που προκαλεί τα συναισθήματα των δασών, όχι των χώρων εξυπηρέτησης πελατών. Η ξυλεία, πρέπει να σημειωθεί, είναι στη μόδα ως οικοδομικό υλικό αυτή τη στιγμή, και ο Καναδάς γίνεται ο πρώτος που θα την υιοθετήσει. Τα Sidewalk Labs υποδεικνύουν ότι μια εταιρεία στο Τορόντο θα προμηθεύει το υλικό.

Είναι αρθρωτή

Είναι δύσκολο να διατηρηθεί ένα κτίριο, και ακόμη πιο δύσκολο να διατηρηθεί μια πόλη – ειδικά εκείνη που πρέπει να προσαρμόζεται συνεχώς στις εξελισσόμενες απαιτήσεις της τεχνολογίας, από τις καλωδιώσεις στο διαδίκτυο μέχρι την αστική υποδομή. Τα Sidewalk Labs υποδηλώνουν ότι αρχιτεκτονικά, όλα τα κτίρια του Quayside θα είναι αρθρωτά, φανταστείτε το μεγαλύτερο κιτ Lego που έχετε δει ποτέ. Αυτό περιλαμβάνει τις προωθούμενες δοκούς ξυλείας σε κτίρια και το εξάγωνο οδόστρωμα που μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα και γρήγορα όταν χρειαστεί

Είναι υψηλής τεχνολογίας και πράσινη

Ηλιακή ενέργεια. Γεωθερμική θερμότητα. Βύσματα οπτικών ινών. Ασύρματο Internet 5G για όλους. Έξυπνες πορείες που αισθάνονται την παρουσία οχημάτων και υπόσχονται να διευκολύνουν την κυκλοφορία. Η κομποστοποίηση και η ανακύκλωση επιτρέπονται μέσω μιας “διεπιφάνειας χρήσης έξυπνων αποβλήτων” για την εκτροπή του 80% των συνολικών αποβλήτων από τον χώρο υγειονομικής ταφής.

Έχει ένα υπόγειο επίπεδο που δουλεύει από ρομπότ

Αντί να γεμίσει τους δρόμους με τα απορριμματοφόρα και τους οδηγούς αποστολής, το Sidewalk Labs προτείνει ένα δίκτυο υπόγειων σηράγγων που να χειρίζεται τη μεταφορά όλων των υπηρεσιών “τελευταίου μιλίου”. Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία ρομπότ που θα συλλέγουν και θα διαχειρίζονται τις παραδόσεις αποβλήτων και εμπορευμάτων. Από αυτά που μπορούμε να πούμε, αυτές οι σήραγγες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν και την παράδοση πίτσας του μέλλοντος.

Η ταφή των υπόγειων υπηρεσιών δεν είναι μια εντελώς νέα ιδέα – το Disneyworld και το νησί Roosevelt διαθέτουν και υπόγεια συλλογή απορριμμάτων. Ο πολεοδόμος Georges-Eugène Haussmann πρότεινε για πρώτη φορά την ιδέα για το Παρίσι στη δεκαετία του 1800! Αλλά η αυτοματοποίηση με ρομπότ, και ανάμειξη σε άλλες υπηρεσίες παράδοσης, θα μπορούσε να μειώσει την κυκλοφορία πάνω από το έδαφος.

Σας πιέζει να βγείτε έξω – ακόμα και στο κρύο

Το Τορόντο δεν διαθέτει και το θερμότερο κλίμα. Οι χειμώνες χαρακτηρίζονται από υψηλά επίπεδα στις χαμηλές θερμοκρασίες. Όμως, τα Sidewalk Labs είναι αποφασισμένα να ωθήσουν το κοινό έξω όλο το χρόνο. Η πρόταση των αρχιτεκτόνων περιλαμβάνει θερμαινόμενες λωρίδες ποδηλάτων, όπως αυτές που δοκιμάστηκαν στην Ολλανδία, οι οποίες λιώνουν τον πάγο, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να μετακινούνται με ποδήλατο ακόμη και το χειμώνα. Επιπλέον, οι πύργοι διαθέτουν φυσαλίδες “σαν αδιάβροχα κτιρίων” που δημιουργούν μια τέντα πάνω από τους κοινόχρηστους χώρους. Η ιδέα αυτή εξακολουθεί να δοκιμάζεται, λέει η εταιρεία, αλλά θα μπορούσε να κρατήσει ανοιχτές με ευκολία υπαίθριες καφετέριες και αγορές αγροτικών προϊόντων όλο το χρόνο.

Τα Sidewalk Labs θα πληρώσουν για ένα μέρος του έργου  με δάνειο

Ίσως το πιο αξιοσημείωτο μέρος του έργου είναι το πώς τα Sidewalk Labs προτείνονται να συνεργαστούν με την πόλη για να οικοδομήσουν την συνδεδεμένη “Μέκκα”. Τα σχέδια της εταιρείας που βλέπετε αφορούν μόνο μια έκταση 12 στρεμμάτων στην ακτή. Ωστόσο, στο μέρος που διέρρευσε, τα Sidewalk Labs υποδεικνύουν ότι ολόκληρη η 350 εκταρίων της αχρησιμοποίητης ανατολικής προκυμαίας του Τορόντο πρέπει να αναπτυχθεί ως τμήμα της εκτεταμένης περιοχής καινοτομίας. Θεωρητικά, ολόκληρη αυτή η συνοικία θα έχει συνεχείς ανέσεις, όπως λωρίδες ποδηλασίας ή κτίρια ξυλείας, για να κλιμακώσει μερικές από τις ιδέες του Sidewalk Labs.

Τα Sidewalk Labs αποκαλύπτουν το λογαριασμό μόνο για τα πρώτα 12 στρέμματα στο Quayside – και όχι εξ ολοκλήρου. Η εταιρεία θα πληρώσει για την κατασκευή των κτιρίων της, όπως θα έκανε οποιοσδήποτε εργολάβος. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της ιδέας εξαρτάται από κάθε είδους αναβάθμιση υποδομών ανά περιοχή, επενδύοντας μόνοι τους 6 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα Sidewalk Labs προσφέρονται να καταβάλλουν αυτό το κόστος ως δάνειο, αλλά το Τορόντο θα πρέπει να ξεπληρώσει την εταιρεία. Η εταιρεία Sidewalk Labs υποστηρίζει ότι οι αυξημένοι φόροι ιδιοκτησίας που θα προκύψουν από αυτήν τη νέα ανάπτυξη θα ήταν νέα χρήματα για το Τορόντο και θα μπορούσαν επομένως να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του δανείου επί πολλά χρόνια χωρίς να αποτελούν πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση για την πόλη.

Υπάρχουν ακόμα πολλά στοιχεία που πρέπει να ξεκαθαρίσουν και όλα απαιτούν έγκριση. Αν όμως τα Sidewalk Labs πάρουν το πράσινο φως, εκτιμάται ότι η μίνι πόλη  θα μπορούσε να κατασκευαστεί μέσα σε πέντε ή έξι χρόνια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.