20 Απρ 2024
READING

Η Ikea στρέφεται στα δεδομένα

3 MIN READ

Η Ikea στρέφεται στα δεδομένα

Η Ikea στρέφεται στα δεδομένα

Πώς αυξάνετε τις πωλήσεις σας, όταν όλοι όσοι θέλουν να αγοράσουν τα πράγματά σας, το έχουν ήδη κάνει; Πουλάτε τα πράγματα άλλων. Αυτό φαίνεται να είναι το σκεπτικό πίσω από την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας ότι η Ikea σκέφτεται να ξεκινήσει μια ηλεκτρονική αγορά για έπιπλα.

Ο Torbjorn Loof, διευθύνων σύμβουλος της Inter Ikea, δήλωσε στους Financial Times ότι ενώ η εταιρεία δεν είχε ακόμη συνομιλήσει με κανέναν από τους ανταγωνιστές της, θα επιθυμούσε να συμμετάσχει στη δημιουργία μιας πλατφόρμας πωλήσεων σε ολόκληρο τον κλάδο.

«Ποιες είναι οι ευκαιρίες μεταξύ των κυρίαρχων, μεγάλων, παγκόσμιων πλατφορμών και της ιστοσελίδας της εταιρείας; Νομίζω ότι υπάρχουν αμέτρητες ευκαιρίες. Νομίζω ότι είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περιοχή για να την εξερευνήσουμε », δήλωσε ο Loof.

Η Ikea με έδρα τη Σουηδία βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με άλλους δικτυακούς τόπους , μεταξύ των οποίων η Alibaba και η Amazon, για να πουλήσουν τη βασική σειρά επίπλων επίπεδης συσκευασίας και τα οικιακά προϊόντα μέσω των portal τους.

Η ευκαιρία στα data

Το επιχειρησιακό μοντέλο της Ikea – μια μεγάλη ποικιλία προσιτών οικιακών αγαθών, συσκευασμένα εργονομικά και μερικές φορές παραδομένα κατ’οίκον – βοήθησε την επιχείρηση να γίνει ο μεγαλύτερος retailer επίπλων στον κόσμο. Αλλά η αλυσίδα των 75 ετών βρίσκεται σε μια βιασύνη να εκσυγχρονιστεί, καθώς οι ψηφιακές επιχειρήσεις – κυρίως το Amazon και η Walmart – θέτουν τις βάσεις τους στον κλάδο.

Αν θέλει να διατηρήσει το θρόνο της, η Ikea πρέπει να κυνηγήσει την τάση του 21ου αιώνα, τα shopper data. H Ikea έχει ήδη ένα τεράστιο ψηφιακό πλεονέκτημα. Το 2016, είχε 2,1 δισεκατομμύρια επισκέψεις στις ιστοσελίδες της, σύμφωνα με δικές της εκθέσεις. Είτε κατέληξαν σε αγορές είτε όχι, κάθε μία από αυτές τις επισκέψεις παρείχε δεδομένα περιήγησης, επιτρέποντας στον έμπορο να τροποποιήσει τους αλγόριθμους και το προφίλ δεδομένων κάθε χρήστη, καθιστώντας τα πολύ πιο ακριβή.

Η δική της ψηφιακή αγορά θα ανοίξει μια εντελώς νέα διαδρομή δεδομένων για την Ikea, επιτρέποντάς της να δει, λεπτομερώς, πώς οι άνθρωποι αγοράζουν προϊόντα από τους ανταγωνιστές της. Αυτό είναι το είδος των στοιχείων που αξίζει να επενδύσουν και ο κύκλος εργασιών της Ikea το επιτρέπει αφού έφτασε τα 38,2 δισ. δολάρια σε έσοδα για το οικονομικό έτος 2018.

Η κίνηση θα επιτρέψει στην Ikea να ακολουθήσει τα βήματα του Amazon, του Alibaba και άλλων, να κινηθεί πέρα ​​από το λιανικό εμπόριο και να γίνει μια τεχνολογική εταιρεία.

Στους ώμους των γιγάντων

Το άνοιγμα των δεδομένων των χρηστών τους και ενδεχομένως η καταβολή τέλους για τη λειτουργία τους σε μια αγορά τρίτου μέρους, ενδέχεται να μην είναι η προφανής επιλογή για τους ανταγωνιστές της Ikea. Αλλά έχει τα πλεονεκτήματά της.

Με την πρώτη ματιά, θα προσφέρει αυξημένη προβολή και προσβασιμότητα σε μικρότερους πωλητές. Σκεφτείτε τα καταστήματα Amazon ή Alibaba (Tmall) – οι μικρότεροι έμποροι λιανικής πώλησης που πωλούν μέσω αυτών των πλατφορμών επωφελούνται από την καθιερωμένη τεχνολογική υποδομή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν ακόμη να χρησιμοποιήσουν το δίκτυο ολοκλήρωσης του διαχειριστή της αγοράς.

Επίσης, στο πνεύμα της Amazon και της Alibaba, ένας γίγαντας δεδομένων όπως το Ikea θα μπορούσε να προσφέρει στους μικρότερους παίκτες που λειτουργούν στην πλατφόρμα του με προηγμένες αναλύσεις, βοηθώντας τους να κατανοήσουν την πλημμύρα των δεδομένων των αγοραστών που θα συλλέγουν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.