26 Απρ 2024
READING

Η Samsung και η Apple χάνουν έδαφος από τη Huawei

4 MIN READ

Η Samsung και η Apple χάνουν έδαφος από τη Huawei

Η Samsung και η Apple χάνουν έδαφος από τη Huawei

Η Samsung και η Apple χάνουν ολοένα και περισσότερο το μερίδιό τους στην αγορά smartphone από τη Huawei της Κίνας, σύμφωνα με νέα έρευνα, με τους καταναλωτές να απομακρύνονται από τις ετικέτες υψηλών τιμών που συνδέονται με τα premium μοντέλα τους. Δεδομένα της αγοράς που ανακοίνωσε η ερευνητική εταιρεία τεχνολογίας Gartner, έδειξαν ότι το μερίδιο της Huawei στην αγορά smartphone ανήλθε σε σχεδόν 15% το τρίμηνο που έληξε το Δεκέμβριο του 2018, αυξημένο κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Οι ανταγωνιστές Samsung και Apple εξακολουθούν να κατέχουν την πρώτη και τη δεύτερη θέση όσον αφορά το μερίδιο αγοράς, καλύπτοντας περίπου το 17 και 16 τοις εκατό του κλάδου, αντίστοιχα. Ωστόσο, και οι δύο έχασαν μερίδιο αγοράς το τέταρτο τρίμηνο από έτος σε έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία. Το μερίδιο της Apple στον κλάδο μειώθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η Samsung υποχώρησε περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα.

“Η Apple έχει πραγματικά χάσει έδαφος σε μερικά πράγματα, ειδικά όταν πρόκειται για αναδυόμενες αγορές όπως η Μεγάλη Κίνα”, δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC ο Anshul Gupta, ανώτερος ερευνητικός διευθυντής της Gartner. “Αυτό που βλέπουμε στην Κίνα είναι ότι οι κορυφαίοι Κινέζοι παίκτες έχουν αυξήσει σημαντικά την ποιότητα των smartphone τους.”

Η Apple πώλησε 64,5 εκατομμύρια μονάδες iPhone το τέταρτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Gartner. Αυτό μειώθηκε σχεδόν κατά 12% από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας τη χειρότερη τριμηνιαία πτώση αποστολών iPhone από το πρώτο τρίμηνο του 2016. Η εταιρεία δήλωσε ότι οι καθυστερημένες πωλήσεις συνολικά οφείλονται κυρίως στην υποτονική της απόδοση στην Κίνα. Ανέφερε στα πιο πρόσφατα αποτελέσματα ότι τα έσοδα από το iPhone μειώθηκαν κατά 15% το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κάτι που ο CEO, Tim Cook, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα  οφείλεται στο ότι οι πελάτες «κρατούσαν τα iPhones τους λίγο περισσότερο από ό, τι στο παρελθόν “και” λόγω μακροοικονομικών παραγόντων, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές “.

Ο Gupta δήλωσε: “Όταν κοιτάζετε τα smartphone από την Huawei ή από την Oppo και τη Vivo, έχουν χαρακτηριστικά που μπορούν να βρεθούν και στα smartphone της Samsung και της Apple, αλλά ταυτόχρονα οι τιμές είναι αρκετά χαμηλές.”

Είπε ότι το iPhone της Apple και το Galaxy της Samsung φαίνονται να έχουν μόνο “αυξητικές και οριακές βελτιώσεις” κατά τη διάρκεια κάθε κύκλου αναβάθμισης. Σε συνδυασμό με τη λιανική αξία των συσκευών high-end, περίπου στα 1.000 δολάρια, οι καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο σε φθηνότερες συσκευές από την Huawei και άλλες κινεζικές μάρκες που προσφέρουν παρόμοιες προδιαγραφές, είπε.

Μέσα σε μια μέρα, η Samsung πέρασε στο άλλο άκρο με την κυκλοφορία του πτυσσόμενου τηλεφώνου των 1.980 δολαρίων, του Galaxy Fold. Οι σχολιαστές έχουν ήδη αρχίσει να προειδοποιούν ότι το κόστος μπορεί να είναι πολύ ακριβό για να προσελκύσουν αγοραστές.

Οι άνθρωποι επίσης δείχνουν όλο και περισσότερο την ίδια “υπερηφάνεια” με την κατοχή ενός κινεζικού μοντέλου, όπως θα έκαναν με μια συσκευή της Apple ή της Samsung, δήλωσε ο Gupta, καθώς οι εγχώριοι παίκτες αυξάνουν την προβολή της επωνυμίας τους στις διεθνείς αγορές.

Η κακή διαφήμιση της Huawei

Η Huawei έχει τα δικά της προβλήματα, αλλά αυτά σχετίζονται περισσότερο με την πολιτική πίεση παρά με τις ανησυχίες για την τιμή και την καινοτομία. Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο η χρήση τηλεφώνων και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού της Huawei να χρησιμοποιηθεί για κατασκοπεία εκ μέρους της κινεζικής υπηρεσίας πληροφοριών. Οι σύμμαχοι εμποδίζουν την πρόσβαση του εξοπλισμού της επιχείρησης στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G της επόμενης γενιάς.

Επιπλέον, η γενική οικονομική διευθύντρια της Huawei, Meng Wanzhou, συνελήφθη στα τέλη του περασμένου έτους στον Καναδά και αντιμετωπίζει σήμερα την έκδοση στην Αμερική – η κόρη του ιδρυτή της Huawei, Ren Zhengfei – κατηγορείται ότι διαπράττει απάτη τραπεζών και καλωδίων για παραβίαση στο Ιράν. Η εταιρεία αρνήθηκε τις αξιώσεις της Ουάσιγκτον και ο Ren περιέγραψε πρόσφατα τη σύλληψη της κόρης του ως “πολιτικά παρακινημένη”.

Ωστόσο, ο Gupta δήλωσε ότι ο αρνητικός Τύπος είχε μικρή επίδραση στις παγκόσμιες πωλήσεις smartphones της Huawei. “Δεν έχουν πολλή δουλειά από τις ΗΠΑ, ειδικά όταν πρόκειται για συσκευές”, είπε. “Ο όγκος τους είναι σχεδόν αμελητέος στην αγορά αυτή”.

Πρόσθεσε ότι ο διεθνής έλεγχος της Huawei είναι απίθανο να έχει αντίκτυπο στην επιχείρηση smartphone, καθώς οι κυβερνήσεις που αμφισβητούν τις πρακτικές της εταιρείας ενδιαφέρονται περισσότερο για τα τηλεπικοινωνιακά εργαλεία της εταιρίας στην ανάπτυξη 5G.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.