Για τη Nike τα παπούτσια του Williamson ήταν μια πολύ δύσκολη στιγμή

Πριν από δεκατέσσερις Απρίληδες, η Nike επωφελήθηκε αναμφισβήτητα από την πιο περίεργη στιγμή της έκθεσης του εμπορικού σήματός της στην αθλητικής ιστορίας, χάριν του Tiger Woods. Ο μεγαλύτερος παίκτης του γκολφ στον κόσμο δημιούργησε ανυπολόγιστη αξία για τη Nike στους Masters του 2005, όταν το απίστευτο τελικό του χτύπημα στο No 16 αιωρήθηκε πριν πέσει στην τρύπα από την πλευρά του λογοτύπου της Nike Swoosh, οδηγώντας τον σε μια ιστορική νίκη. Ήταν μια αξέχαστη αθλητική στιγμή, και το συνεχώς παρόν Swoosh θα είναι πάντα συνδεδεμένο με αυτή.

Τώρα φανταστείτε ότι αντί να βλέπεις το λογότυπο της Nike να περιστρέφεται πριν τη σίγουρη νίκη, η μπάλα του Woods να γινόταν χίλια κομμάτια, στερώντας του την πρόκριση. Αυτό θα ισοδυναμούσε με τον εφιάλτη δημοσίων σχέσεων που σημειώθηκε για τη Nike στο παιχνίδι των Duke της Βόρειας Καρολίνας.

Περίπου 30 δευτερόλεπτα στο πιο δημοφιλές παιχνίδι μπάσκετ κανονικής περιόδου, ο αστέρας των Duke, Zion Williamson, προσπαθούσε να στηριχθεί στο αριστερό του πόδι, με αποτέλεσμα το Nike PG 2,5 να σχιστεί στις ραφές, με το πόδι του Williamson να συνθλίβεται. Ο Williamson, που θεωρήθηκε ευρέως ως η πρώτη επιλογή στο επερχόμενο NBA, έπεσε αδέξια στο πάτωμα. Και ξαφνικά όλα άλλαξαν.

Ο Williamson βγήκε από το γήπεδο μόνος του, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ στο παιχνίδι. Χωρίς τον Superman της, η Νο 1 ομάδα του έθνους φαινόταν απολύτως χαμένη και το πλήθος του Cameron Indoor Stadium έπεσε σε μια ασυνήθιστη ησυχία.Το No. 8 της North Carolina μπήκε στη θέση του Williamson και διατήρησε άνετα το δεύτερο μισό του αγώνα στα 88-72.

Όσο γιγαντιαία κι αν ήταν αυτή η νίκη στην κούρσα ACC του κολεγιακού μπάσκετ, η αξέχαστη εικόνα της βραδιάς θα είναι για πάντα ο Williamson να αποχωρεί από το γήπεδο ενώ κρατάει το τραυματισμένο γόνατό του, με το λογότυπο της Nike εμφανίζεται στο κάτω μέρος του ενός παπουτσιού που παρέμεινε άθικτο.

Ήταν η στιγμή αντι- Woods στιγμή και ήταν λογικό να κοστίσει ακριβά.

Με βάση την τιμή των 250.000 δολαρίων για διαφημιστικό σποτ των 30 δευτερολέπτων, στους Masters του 2005, η Nike exec εκτιμά ότι η αναλαμπή δύο δευτερολέπτων της μπάλας του Woods που γυρίζει στην τρύπα ήταν $ 16.666 κάθε φορά που παίχτηκε το θρυλικό κλιπ.

Ο ειδικός του αθλητικού μάρκετινγκ, Paul Swangard, δήλωσε στο Associated Press μετά από το ιστορικό μάστερ του Woods ότι το λεγόμενο μάρκετινγκ “Shangri-La είναι πάντα αξέχαστες στιγμές στον αθλητισμό που συνδέονται με ένα εμπορικό σήμα. Αυτή ήταν μια από αυτές τις στιγμές. ”

Λοιπόν, αν αυτό ήταν Shangri-La για τη Nike, το πρόσφατο γεγονός ήταν κάτι περισσότερο από κόλαση.

Αυτό θα έπρεπε να είναι μια εκδήλωση επίδειξης για τη μάρκα Nike. Δύο προγράμματα της Nike, τα οποία κατατάσσονται στο top 10, παίζουν στο ESPN σε έναν από τους πιο διακεκριμένους χώρους του μπάσκετ του έθνους. Ο κορυφαίος υποψήφιος για τον εθνικό παίκτη της χρονιάς τιμά την ομάδα του σε αυτό που ίσως θα ήταν το μόνο home game της, στον αγώνα Duke-UNC. Μέχρι και ο Πρόεδρος Οbama παρευρίσκεται.

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη, το φθηνότερο εισιτήριο στη δευτερογενή αγορά ήταν διαθέσιμο με χαμηλότερη τιμή 2.137,50 δολάρια – κοντά σε αυτό που θα κόστιζε για το φετινό Super Bowl. Αυτό οφειλόταν εξ ολοκλήρου στην παρουσία του Williamson, όπως εξήγησε στο ESPN νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο στρατηγός μάρκετινγκ TickPick Kyle Zorn.

“Όσον αφορά τους Duke φέτος, δεν έχω δει κάτι τέτοιο”, δήλωσε ο Ζorn, επισημαίνοντας ότι ο μόνος άλλος αθλητής που μπορεί να επηρεάσει τις τιμές των εισιτηρίων είναι ο σούπερ σταρ ΝΒΑ, LeBron James.

Μετά τον τραυματισμό του Williamson, η αναταραχή ήταν άμεση για τη Nike, ακόμη και το αστέρι των Oklahoma City Thunder, Paul George, του οποίου η υπογραφή βρισκόταν στο  παπούτσι στο πόδι του Williamson τη στιγμή του ατυχήματος.

Το εμπορικό σήμα της Nike εμφανίστηκε γρήγορα σε όλα τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, κατηγορώντας την για χαμηλή ποιότητα που στοίχισε την καριέρα σε έναν μεγάλο παίχτη.

Μέχρι και η Puma αντέδρασε, δημοσιεύοντας ένα tweet που πλέον έχει διαγραφεί, λέγοντας ότι ο τραυματισμός του Williamson “δεν θα είχε συμβεί με παπούτσια Puma.”

Τα καλά νέα για τη Nike, τουλάχιστον προς το παρόν, είναι ότι δεν φαίνεται να είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Ο προπονητής των Duke, Mike Krzyzewski, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου μετά το παιχνίδι ότι ο Williamson υπέφερε από ένα ήπιο διάστρεμμα στο γόνατο, αλλά πρόσθεσε ότι το γόνατο ήταν σταθερό. Ο Krzyzewski είπε ότι ο Williamson θα βρεθεί εκτός για αόριστο χρονικό διάστημα, αν και φάνηκε βέβαιος ότι το αστέρι θα είναι πίσω στο γήπεδο πριν τελειώσει η σεζόν.

Ακόμη και αν ο Williamson επιστρέψει τελικά, ο αντίκτυπος αυτής της αναταραχής φαίνεται σίγουρο ότι θα παραμείνει, τουλάχιστον για λίγο. Οι επόμενες μέρες, τουλάχιστον, θα είναι σίγουρα δυσάρεστες για την Nike.