Έρευνα κατατάσσει την Nike πρώτη μεταξύ των κορυφαίων brands ενδυμάτων

Η Nike κατατάσσεται πρώτη σε μια λίστα με τα πιο πολύτιμα εμπορικά σήματα ενδυμάτων παγκοσμίως, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση της Brand Finance, μιας παγκόσμιας επιχειρηματικής και συμβουλευτικής εταιρείας.

Ο γίγαντας του activewear έλαβε αξία αποτίμησης 32,4 δισ. δολαρίων, αύξηση 16% σε σχέση με πέρυσι, εν μέρει λόγω της αύξησης των πωλήσεων σε αγορές όπως η Κίνα, η Ευρώπη, η Αφρική και η Μέση Ανατολή.

“Το τολμηρό marketing της Nike την κάνει να ξεχωρίζει σε μια πολυσύχναστη αγορά αθλητικών ενδυμάτων,” εξηγεί ο Richard Haigh, διευθύνων σύμβουλος της Brand Finance. “Σε μια εποχή που οι πελάτες αναζητούν εμπειρίες και συναισθηματική σύνδεση, η προσφορά της Nike έρχεται με ξεκάθαρα μηνύματα και αξίες που οι άνθρωποι μπορούν να συσπειρωθούν τριγύρω τους”. Πράγματι, οι εκστρατείες της Nike είναι μερικές από τις πιο πολυσυζητημένες στο διαδίκτυο και συνήθως αποτελούνται από μεγάλα ονόματα και αθλητές σε όλα τα είδη των πεδίων.

Άλλες μάρκες στις κορυφαίες 10 περιλαμβάνουν τη Zara και την Adidas, οι οποίες ανέβηκαν στην κορυφή, ενώ η H&M έπεσε λίγες θέσεις. Η σουηδική εταιρεία γρήγορης μόδας έπεσε στο νούμερο 4 καθώς η αποτίμηση της επωνυμίας της μειώθηκε, μετά από ένα χρόνο κλεισίματος καταστημάτων και απούλητων αποθεμάτων. Η Uniqlo είχε το μεγαλύτερο άλμα στις κορυφαίες 10, που προσγειώθηκε στο νούμερο 7 χάρη σε μια αποτίμηση μάρκας που αυξήθηκε 48% ετησίως. Στην πραγματικότητα, η Uniqlo στοχεύει να είναι ο μεγαλύτερος έμπορος λιανικής πώλησης ενδυμάτων στον κόσμο μέχρι το 2020 και το έχει ήδη καταφέρει αυτό στην Ασία.

Η Brand Finance καθορίζει την κατάταξη και την αξία της μάρκας μέσω διαφόρων μετρήσεων, όπως τα έσοδα από το παρελθόν και τα προβλεπόμενα έσοδα, την αξία ενός εμπορικού σήματος και του σχετικού marketing IP.

Επιπρόσθετα στον κατάλογο αποτίμησης των brands, η έκθεση περιλαμβάνει επίσης μια λίστα με τα «Top 10 Strongest Brands». Αυτός ο κατάλογος μετρά άλλα στοιχεία, όπως οι επενδύσεις marketing, τα ίδια κεφάλαια των ενδιαφερομένων και τις επιδόσεις των επιχειρήσεων. Είναι ενδιαφέρον ότι τα εμπορικά σήματα πολυτελείας αποτελούν 7 από τις 10 πιο ισχυρές μάρκες, όπως οι Cartier (# 5), Louis Vuitton (# 6) και ο Hermes (# 8). Ενώ οι αναλυτές πολυτέλειας ήταν επιφυλακτικοί για ορισμένους οικονομικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη, οι περισσότερες μάρκες πολυτελείας ήταν πολύ καλές και είχαν ένα ισχυρό έτος συνολικά. Τόσο η Kering όσο και η LVMH ανέφεραν αριθμούς ρεκόρ για το 2018, και πολλές από τις μάρκες τους κατατάσσονται ως αποτέλεσμα σε αυτόν τον κατάλογο. Η Rolex, ωστόσο, αποδείχθηκε το ισχυρότερο εμπορικό σήμα στον τομέα (με σκορ 90 στα 100), καταγράφοντας τη μοναδική βαθμολογία της κατηγορίας AAA + της επωνυμίας.

Οι κορυφαίες μάρκες που περιλαμβάνονται στην κατάταξη έχουν πολλά κοινά, ένα από τα οποία είναι οι συνολικές προσπάθειές τους σε όλα τα κανάλια. Εκείνοι που κάνουν την εμπειρία αγορών απρόσκοπτη για τους πελάτες, τόσο online όσο και εκτός σύνδεσης, έχουν υψηλότερη εμπορική αξία από τους ανταγωνιστές τους, σύμφωνα με τον Haigh. “Η συνεργασία με τις διασημότητες, η ψηφιακή εποχή και η ικανότητα να τροφοδοτούν τις συνήθειες της γρήγορης μόδας, ενώ τηρούνται ηθικά πρότυπα, θα συνεχίσει να ωφελεί την αξία της μάρκας”.

Μπορείτε να κατεβάσετε εδώ την αναφορά “Brand Finance Apparel 50” για την πλήρη λίστα καθώς και περαιτέρω επεξηγήσεις σχετικά με τις μεθόδους κατάταξης.