18 Απρ 2024
READING

Η Amazon κυκλοφορεί δωρεάν Analytics, κάτι που προηγουμένως οι εταιρείες έπρεπε να αγοράσουν προς $ 30.000

3 MIN READ

Η Amazon κυκλοφορεί δωρεάν Analytics, κάτι που προηγουμένως οι εταιρείες έπρεπε να αγοράσουν προς $ 30.000

Η Amazon κυκλοφορεί δωρεάν Analytics, κάτι που προηγουμένως οι εταιρείες έπρεπε να αγοράσουν προς $ 30.000

Η Amazon κυκλοφόρησε χωρίς να το κοινοποιήσει, ένα νέο analytics dashboard την περασμένη εβδομάδα στους πωλητές της, κάτι που πλήρωναν προηγουμένως με μια τεράστια ετήσια συνδρομή. Ο πίνακας, ο οποίος ονομάζεται Amazon Brand Analytics, είναι διαθέσιμος σε εμπόρους  που είναι καταχωρημένοι σε αυτή.

Η πλατφόρμα analytics επιτρέπει στους χρήστες να:

Αναζητήσουν keywords των πελατών της Amazon
Να δουν πόσο δημοφιλές είναι ένα keyword σε σχέση με ένα άλλο

Να δουν ποιά είναι τα # 1, # 2 και # 3 ” most clicked ” ASINs (αναγνωριστικό προϊόντων της Amazon) για μια δεδομένη λέξη αναζήτησης
Ποσοστό των κλικ που έλαβαν τα ” most clicked ” ASINs για τον συγκεκριμένο όρο αναζήτησης

Παρόμοια data points που είναι διαθέσιμα στους πωλητές που χρησιμοποιούν το Amazon Retail Analytics (ARA) στο Vendor Central είναι διαθέσιμα μέσω μιας ετήσιας συνδρομής ξεκινώντας από $ 30.000. Το πιο προηγμένο πακέτο Amazon Retail Analytics Premium (ARAP) τιμολογήθηκε στα 73.000 δολάρια ετησίως, ή το 1% της αξίας των παραδιδόμενων παραγγελιών. Εκτός από τα αναλυτικά στοιχεία λέξεων-κλειδιών που προσφέρονται τώρα δωρεάν στα καταχωρημένα εμπορικά σήματα , τα επί πληρωμή προγράμματα Analytics παρέχουν επίσης πρόσβαση σε άλλα data points, όπως είδη top-selling, στοιχεία πωλήσεων ανά κατηγορία και τοποθεσία και ευκαιρίες cross-sell.

Άλλοι έμποροι, όπως οι Walmart και Kroger, χρεώνουν επίσης τους προμηθευτές για πρόσβαση σε παρόμοια data points.

Γιατί λοιπόν η Amazon προσφέρει όλα αυτά τα δεδομένα δωρεάν;

Η Amazon είναι πασίγνωστη για τη διατήρηση των δεδομένων του αγοραστή για τον εαυτό της. Η αδιαφάνεια των data points, όπως οι πηγές επισκεψιμότητας στις σελίδες προϊόντων, τα ποσοστά εγκατάλειψης, η αξία της διάρκειας ζωής των πελατών και ακόμη και οι συγκεντρωτικές πληροφορίες για το προφίλ του πελάτη, απογοήτευε πολλές μάρκες.

Κάνοντας αυτά τα στοιχεία άμεσα διαθέσιμα σε μεγάλο αριθμό εμπόρων, η Amazon προσπαθεί εν μέρει να μαλακώσει την ανταγωνιστική της εικόνα. Εξάλλου, το εργαλείο Brand Analytics εμφανίζει τα δεδομένα μετατροπής και λέξεων-κλειδιών για τη δική της τρομερά δημοφιλή σειρά προϊόντων, Amazon Basics. Δεν υπάρχει τίποτα όπως το άνοιγμα μιας μικρής χαραμάδας, ειδικά όταν μερικοί έμποροι κατηγορούν την Amazon ότι χειραγωγεί τις κριτικές προϊόντων για να κερδίσει έλξη για τις δικές της ιδιωτικές ετικέτες.

Αλλά ο πιο επιτακτικός λόγος για να μοιραστεί αυτά τα σημαντικά δεδομένα με τα εμπορικά σήματα είναι να τους αναγκάσετε να αυξήσουν τις διαφημιστικές δαπάνες σε αυτήν.

Η Amazon λέει για το πρόγραμμα:

Το Brand Analytics είναι μια λειτουργία που περιέχει πολύτιμες πληροφορίες για να δώσει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των σημάτων να λάβουν ενημερωμένες, στρατηγικές αποφάσεις σχετικά με το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων τους και τις δραστηριότητες μάρκετινγκ / διαφήμισης.

Με το να μάθουν τα εμπορικά σημάτα με ακρίβεια ποιες λέξεις-κλειδιά αποδίδουν καλύτερα, προτρέπει τις μάρκες να αυξήσουν τις διαφημιστικές προσφορές και τους προϋπολογισμούς τους για αυτές τις λέξεις-κλειδιά. Και δείχνοντας στις μάρκες ποια ASINs καταγράφουν περισσότερα κλικ για μια συγκεκριμένη λέξη-κλειδί, τις προτρέπει να διαθέσουν μεγαλύτερο προϋπολογισμό για να στοχεύσουν τα συγκεκριμένα ASIN.

Με τη διαφήμιση να είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο και άκρως κερδοφόρο τμήμα της επιχείρησης της Amazon, αξίζει τον κόπο να δώσει στους διαφημιστές μια γεύση από τα δεδομένα που χρειάζονται για να δικαιολογήσουν την κατανομή περισσότερου προϋπολογισμού στην πλατφόρμα.

Αυτό συνέβη και με την εφαρμογή μετρήσεων “New To Brand”  πριν από μερικές εβδομάδες, καθώς και με μια μέτρηση που δείχνει το ποσοστό των παραγγελιών που πραγματοποίησαν πελάτες που δεν έχουν αγοράσει ένα συγκεκριμένο εμπορικό σήμα τους τελευταίους 12 μήνες. Αυτό έρχεται να αποδείξει την αντίληψη ότι η Amazon είναι περισσότερο ένα κανάλι διανομής από ένα κανάλι εξαγοράς πελατών. Με το να αποδείξει στα εμπορικά σήματα ότι μπορούν να αποκτήσουν νέους πελάτες μέσω του καναλιού της, τα σήματα είναι πιο πρόθυμα να πληρώσουν περισσότερα για διαφήμιση στην ίδια την πλατφόρμα για να ανέβουν στην προτίμηση των καταναλωτών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.