10 καινοτόμες επιχειρήσεις του 2019

01 Meituan Dianping


Για πρωτοποριακές υπερ-εφαρμογές συναλλαγών

Το πρώτο εξάμηνο του 2018, η Meituan Dianping – μια κινεζική τεχνολογική πλατφόρμα που επιταχύνει την κράτηση και την παράδοση υπηρεσιών όπως φαγητό, διαμονή σε ξενοδοχεία και εισιτήρια κινηματογράφου – διευκόλυνε 27,7 δισεκατομμύρια συναλλαγές (αξίας 33,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για περισσότερους από 350 εκατομμύρια ανθρώπους σε 2.800 πόλεις. Αυτές είναι 1.783 υπηρεσίες εκτελεσμένες από την Meituan κάθε δευτερόλεπτο κάθε μέρα, με κάθε πελάτη να το χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο τρεις φορές την εβδομάδα.

02 Grab


Για τη μόχλευση της μεταφοράς ως πλατφόρμα για τη δημιουργία μιας εξαιρετικής εφαρμογής για τη Νοτιοανατολική Ασία

Στη Νοτιοανατολική Ασία, η Grab, η εταιρεία με έδρα τη Σιγκαπούρη, ανάγκασε το Uber να απομακρυνθεί από την περιοχή το 2018 και κατέκτησε τις τοπικές δραστηριότητες. Λίγους μήνες αργότερα, επέκτεινε την εφαρμογή της για να προσφέρει στους 130 εκατομμύρια χρήστες της όχι μόνο την παράδοση τροφίμων και την κράτηση ταξιδιών, αλλά και οικονομικές και άλλες υπηρεσίες. Αυτές οι προσπάθειες βοήθησαν την Grab να επιτύχει έσοδα ύψους 1 δισ. δολαρίων το 2018 και να προσελκύσει περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα χρηματοδότηση για επέκταση. Αργότερα φέτος, θα προσθέσει υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης από την Ping An, την κινεζικό ψηφιακό γίγαντα της υγείας.

03 ΝΒΑ


Γιατί έδωσε σε κάθε οπαδό, μια θέση στο γήπεδο

Σε μια εποχή απόσπασης της προσοχής, το NBA κρατά την προσοχή των ανθρώπων. Πέρυσι, το πρωτάθλημα έσπασε τα ρεκόρ συμμετοχής για την τέταρτη σεζόν. Η υπηρεσία streaming αύξησε τους συνδρομητές της κατά 63% και τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 25%. Ο λόγος: η ενός έτους NBA 2K League, η πρώτη επέκταση του υπέρ αθλητισμού σε esports, η οποία έχει 21 ομάδες και παιχνίδια που παίζουν στο Twitch. “Εκδημοκρατίζει το άθλημά μας”, λέει ο επίτροπος NBA Adam Silver.

04 Walt Disney


Γιατί μπήκε βαθειά στις τάσεις της εποχής

Πολλές αυτοκρατορίες των μέσων μαζικής ενημέρωσης φιλοδοξούν να γίνουν παίκτες στους πολέμους streaming. Κανένας δεν βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τη Disney, η οποία ανακατασκεύασε την οργάνωση της για να παραδώσει τις δικές της υπηρεσίες βίντεο αντί για την άδεια χρήσης της στο Netflix. «Θα κάνουμε καλύτερη δουλειά από άλλους», λέει ο Kevin Mayer, επικεφαλής direct-to-consumer. “Γνωρίζουμε τα σήματα μας βαθύτερα από όλους.”

05 Fix Stitch


Για τον καθορισμό της λιανικής με ένα σημείο δεδομένων κάθε φορά

Ενώ εργαζόταν σε διδακτορικό στην αστροφυσική, ο Chris Moody χρησιμοποίησε υπερυπολογιστές για να προσομοιώσει πώς οι γαλαξίες συντρίβονται ο ένας στον άλλο. Για την πρώτη του μη-ακαδημαϊκή δουλειά, προσχώρησε στην Square ως ερευνητής δεδομένων το 2013. Περίπου ένα χρόνο αργότερα, άρχισε να μιλάει με κάποιους φίλους του επίσης ερευνητές δεδομένων που εργάζονταν σε μια startup που ονομαζόταν Stitch Fix, μια υπηρεσία ηλεκτρονικού εμπορίου που παρέδιδε κουτιά γυναικείας μόδας, γνωστή ως ” Fixes “, χρησιμοποιώντας ένα μείγμα αλγοριθμικών και ανθρώπινων δεδομένων. Ο Moody παραξενεύτηκε. “Τι στο καλό κάνετε σε αυτή την εταιρία ειδών ένδυσης;” θυμάται να αναρωτιέται. Η ανταπόκρισή τους όμως του έκαψε τον εγκέφαλο. Πώς μπορείς να στείλεις  στους πελάτες τα ρούχα που αγαπούν και τους ταιριάζουν τέλεια, χωρίς ο πελάτης να μετρηθεί ποτέ ή να δει τα είδη σου; Σύντομα ζήτησε δουλειά. «Όταν ήμουν συνέντευξη, σκεφτόμουν ότι αυτό είναι ένα μέρος όπου θα το σκέφτομαι συνεχώς, στο ντους, πριν τον ύπνο, όταν ξυπνάω το πρωί».

06 Sweetgreen


Για να αφηγείται τις ρίζες του

Με 91 εστιατόρια σε οκτώ πολιτείες και δίκτυο 150 αγροτών σε ολόκληρη τη χώρα, η Sweetgreen δημιούργησε μια γρήγορη αυτοκρατορία “από το αγρόκτημα στο τραπέζι σας”  που είναι έτοιμη να επεκταθεί (τουλάχιστον) σε άλλα 15 σημεία φέτος. Εδώ είναι ένα παράδειγμα για το πώς μια εταιρεία έχει αγκαλιάσει την καινοτομία για να επεκτείνει το ήθος της.

07 Apeel Sciences


Γιατί καταφέρνουν να διατηρούν τη φρεσκάδα

Είναι βρώσιμο, άγευστο και μπορεί να διπλασιάσει (ή να τριπλασιάσει) τη διάρκεια ζωής των φρούτων και των λαχανικών. Μετά από έξι χρόνια έρευνας και ανάπτυξης, τον περασμένο Μάιο, η Apeel Sciences έκανε το ντεμπούτο της φυτικής βάσης επάνω σε αβοκάντο σε περισσότερες από 250 αλυσίδες super markets, συμπεριλαμβανομένων των Kroger και Costco. Η τεχνολογία, η οποία επιβραδύνει την απώλεια ύδατος και την οξείδωση, έχει ήδη οδηγήσει σε εξοικονόμηση: η Harvest Midwest Grosters μείωσε τα απόβλητα αβοκάντο κατά 60%.

08 Square


Για την παροχή ενός πιο κομψού τρόπου πληρωμής

Εννέα χρόνια μετά την εκκίνηση του μηχανήματος ανάγνωσης πιστωτικών καρτών για smartphones, η Square εξακολουθεί να βρίσκει τρόπους για να κάνει τις πληρωμές λιγότερο οδυνηρές. Τον Οκτώβριο, η Square εισήγαγε το Square Terminal: μια συσκευή ανάγνωσης καρτών μίας που προσφέρει ασύρματη συνδεσιμότητα, οθόνη αφής και ικανότητα εκτύπωσης απόδειξης. Εξίσου σημαντικό είναι ότι η κομψή συσκευή δεν μοιάζει με “αριθμομηχανή από το 1985, όπως και τα περισσότερα τερματικά,” λέει ο Jesse Dorogusker, επικεφαλής hardware της πλατφόρμας.

09  Oatly


Για την άνοδό της στην κορυφή

Ένα από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα του 2018; Μια εναλλακτική λύση γάλακτος από κονσέρβες βρώμης. Η Σουηδική εταιρεία Oatly, που ιδρύθηκε το 1994, ήταν ο πρώτος κατασκευαστής που εμπορεύεται το γάλα βρώμης, αλλά μόνο μετά την κυκλοφορία του στις ΗΠΑ το 2016 το προϊόν έκανεε αίσθηση, σε ένα σημείο πέρυσι να πουλήσει $ 200 ένα κουτί online.

10  Twitch


Γιατί έκανε επανάσταση σε live-streaming

“Όπου οι gamers πάνε, όλοι οι άλλοι ακολουθούν”, λέει η Sara Clemens, COO της Twitch, η υπηρεσία βίντεο που ανήκει στην Amazon. Κάποτε στον τομεά των βίντεο-παιχνιδιών, η Twitch απευθύνεται τώρα στους απλούς τηλεθεατές με το όραμά της για το μέλλον της ζωντανής τηλεόρασης. Το περασμένο φθινόπωρο, επαναλειτούργησε το κανάλι της IRL για να προωθήσει υποκατηγορίες για μαγειρική, γυμναστική και talk shows.