Η Prada “αγκαλιάζει” την διαφορετικότητα

Η Prada ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο καλλιτέχνης από το Chicago και ακτιβιστής, Theaster Gates και η βραβευμένη συγγραφέας, σκηνοθέτης και παραγωγός του Hollywwod, Ava DuVernay θα είναι επικεφαλής του νέου συμβουλίου της Prada για τη διαφοροποίηση και την ενσωμάτωση, σύμφωνα με δελτίο τύπου της εταιρείας.

Το συμβούλιο θα συμβουλεύει τον ιταλικό οίκο μόδας και τη βιομηχανία μόδας γενικά, για το πώς θα επεκτείνει τις ευκαιρίες για τους ανθρώπους του χρώματος, μεταξύ άλλων, μέσω της ανάπτυξης πρακτικών, μαθητείας, υποτροφιών και προγραμμάτων κατάρτισης στις Η.Π.Α. και παγκοσμίως.

Ο στόχος θα είναι η μεταρρύθμιση της Prada εσωτερικά καθώς και της βιομηχανίας της μόδας ευρύτερα. Η ίδρυση του ομίλου ακολουθεί μια σειρά από προβληματικές κυκλοφορίες μόδας τα τελευταία χρόνια από εταιρείες τόσο διαφορετικές όπως οι HM, Gucci, Dolce & Gabbana, Adidas και Prada, οι οποίοι παρουσίασαν πέρσι προϊόντα στις βιτρίνες ενός καταστήματος της Νέας Υόρκης που η κριτικός της Washington Post, Robin Givhan, χαρακτήρισε “κατηγορηματικά ρατσιστικές”.

Ένα κοινό ερώτημα που τίθεται κάθε φορά που ένας λιανοπωλητής εμπορευματοποιεί στοιχεία τα οποία ένα μεγάλο μέρος του κόσμου αναγνωρίζει ως ρατσιστικά ή αλλιώς απαράδεκτα είναι το πώς τέτοιες κατάφωρα προβληματικές μορφές κατάφεραν να περάσουν μέσω μιας διαδικασίας που πιθανώς συνεπάγεται πολλαπλούς γύρους έγκρισης.

Η απάντηση είναι ότι τόσο ότι ο φανατισμός τρέχει βαθιά, και ότι δεν υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι χρώματος που εμπλέκονται σε τέτοιες διαδικασίες. “Οι εικόνες που αφηγούνται οι μάρκες σχεδιασμού μόδας όπως η Prada και η Gucci υπογραμμίζουν τις βαθιά ριζωμένες ρατσιστικές εικόνες που εμφανίζονται ως« δημιουργική μόδα » και που αντικατοπτρίζουν την άγνοια, την αδιαφορία και / ή τη φανατισμό των ομάδων σχεδιασμού και merchandising και της έλλειψης ουσιαστικής φυλετικής ποικιλότητας εντός των εκτελεστικών τάξεων “, δήλωσε ο Shawn Grain Carter, καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων Μόδας στο The Fashion Institute of Technology, ο οποίος ανέπτυξε ένα μάθημα που επικεντρώνεται στην “τριπλή κατεύθυνση των ανθρώπων, του πλανήτη και των κερδών” που αντιμετωπίζει τέτοια ζητήματα.

Η πρωτοβουλία της Prada για την ανάπτυξη του νέου Συμβουλίου για τη Διαφορετικότητα και την Ενσωμάτωση είναι μια αναγνώριση αυτού του προβλήματος, είπε ο Carter.

“Κατέχοντας όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτών, των στυλιστών, των σχεδιαστών, των εμπόρων, των αγοραστών και των κατασκευαστών στην κοινότητα της μόδας για να προσλάβει, να προωθήσει και να διατηρήσει έγχρωμα στελέχη σε αυτές τις ομάδες, ελπίζει ότι θα εξαλείψει αυτό το λυπηρό σχόλιο των φυλετικών διακρίσεων στην αλυσίδα της μόδας” είπε.

Τα εμπορικά σήματα τείνουν να υποφέρουν από τις κυκλοφορίες τους, όπως το blackface turtleneck του οίκου Gucci και τις βιτρίνες της Prada, παρόλο που τα σχέδια συνεχίζουν διατίθενται στο εμπόριο και να πωλούνται. Τις τελευταίες ημέρες ο σκηνοθέτης Spike Lee και ο rapper T.I. δήλωσαν ότι μποϊκοτάρουν και τα δύο εμπορικά σήματα μέχρι να κάνουν μια ουσιαστική αλλαγή. Ο Lee δημοσίευσε στο Instagram ότι “Είναι προφανές  ότι δεν έχουν ιδέα όταν πρόκειται για ρατσισμό, ξυπνήστε!”

Ο νέος όμιλος Prada έχει προσλάβει δύο δυνάμεις στην τέχνη που έχουν ήδη αναλάβει το είδος της συστημικής αλλαγής που φαίνεται να ακολουθεί ο οίκος μόδας. Ο Gates είναι καλλιτέχνης του Σικάγου και ακτιβιστής με ιστορικό δημιουργικού και οργανωτικού έργου – αυτό που αποκάλεσε, σε συνέντευξη στο περιοδικό New York Times, τη δημιουργία ενός «είδους οικολογικής ευκαιρίας». Η DuVernay, στο μεταξύ, είναι η σκηνοθέτης του βραβευμένου με Όσκαρ ντοκιμαντέρ «Selma», του προτεινόμενου για βραβείο Όσκαρ ντοκιμαντέρ για την ποινική δικαιοσύνη «13» και το «A Wrinkle in Time» της Disney, το οποίο την έκανε την υψηλότερα αμοιβόμενη Αφροαμερικανή γυναίκα σκηνοθέτη στην εγχώρια ιστορία του box office.

Είναι ένα βήμα προς τα μπροστά σίγουρα, αλλά η βιομηχανία έχει ακόμα πολλά να αποδείξει, λέει ο Carter. “Το Συμβούλιο για τη Διαφορετικότητα είναι ένα ξεκίνημα. Ωστόσο, η βιώσιμη αλλαγή απαιτεί μια ισχυρή δέσμευση για την πρόσληψη και προώθηση των μαύρων σε κάθε εκτελεστικό επίπεδο της βιομηχανίας της μόδας”, ανέφερε.