26 Απρ 2024
READING

Η Pret a Manger προσθέτει πλήρη λίστα συστατικών στις ετικέτες των προϊόντων της

4 MIN READ

Η Pret a Manger προσθέτει πλήρη λίστα συστατικών στις ετικέτες των προϊόντων της

Η Pret a Manger προσθέτει πλήρη λίστα συστατικών στις ετικέτες των προϊόντων της

Η Pret a Manger σκοπεύει να εισαγάγει πλήρη κατάλογο συστατικών στα προϊόντα της μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, καθώς εκπληρώνει την υπόσχεση βελτίωσης της σήμανσης μετά το θάνατο ενός πελάτη που υπέστη αλλεργική αντίδραση σε μια από τις μπαγκέτες της.

Η εταιρεία επενδύει εκατομμύρια λίρες σε εκτυπώσεις ετικετών για κάθε κατάστημα και εκπαιδεύει χιλιάδες εργαζομένους, καθώς ανανεώνει τα συστήματά της, μέσα σε μια κυβερνητική διαβούλευση για την αυστηρότερη επισήμανση των αλλεργιογόνων.

Υπήρξε εκτεταμένη ανησυχία σχετικά με την επισήμανση αλλεργιογόνων, καθώς η 15χρονη Natasha Ednan-Laperouse πέθανε τον Ιούλιο του 2016 αφού έφαγε μια μπαγκέτα Pret a Manger που περιείχε σουσάμι, στην οποία ήταν σοβαρά αλλεργική. Το στοιχείο δεν είχε επισήμανση για πιθανές αλλεργίες στο περιτύλιγμά τους και δεν υπήρχε καμία νομική απαίτηση για αυτό.

Η ιατροδικαστής που διερεύνησε το θάνατό της πέρυσι επέκρινε την σήμανση της Pret a Manger και ολόκληρο το σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου ως “εξαιρετικά ανεπαρκές”.

Πολλές αλυσίδες, συμπεριλαμβανομένης της Pret a Manger, έχουν ήδη βάλει προειδοποιητικά σημάδια που προειδοποιούν ότι τα τρόφιμά τους ενδέχεται να περιέχουν αλλεργιογόνα.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση εξετάζει επιλογές που κυμαίνονται από μια δημόσια ενημερωτική εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση σε θέματα αλλεργιών, έως ταμπελάκια για τους υπαλλήλους με τη σήμανση «ρωτήστε το προσωπικό» για πληροφορίες σχετικά με τα αλλεργιογόνα σε συγκεκριμένα προϊόντα, είτε με μια λίστα με τα 14 πιο κοινά αλλεργιογόνα – συμπεριλαμβανομένων φιστικιών , ψαριών και αυγών – ή όλα τα συστατικά του προϊόντος.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, τα τρόφιμα που παρασκευάζονται εκεί όπου πωλούνται δεν χρειάζεται να φέρουν ετικέτα με πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα, αλλά τα τρόφιμα που συσκευάζονται και παράγονται εκτός τόπου πρέπει να φέρουν την πλήρη ετικέτα των συστατικών.

Ο Tim Smith, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Υπηρεσίας Τυποποίησης των Τροφίμων, ο οποίος προεδρεύει της νεοσυσταθείσας συμβουλευτικής επιτροπής για τα τρόφιμα της Pret a Manger, είπε ότι οι προειδοποιήσεις σχετικά με πιθανά αλλεργιογόνα βάζουν υπερβολική ευθύνη στα άτομα. Πρόσθεσε ότι ο κλάδος “δεν έχει κάνει ακόμα τίποτα ώστε να παρέχει στους καταναλωτές τις πλήρεις πληροφορίες που χρειάζονται για να κάνουν μια ασφαλή επιλογή”.

Η Pret a Manger έχει δοκιμάσει την πλήρη επισήμανση σε δύο καταστήματα κοντά στην έδρα της στη Victoria τους τελευταίους μήνες και θα επεκτείνει το πείραμα σε άλλα 20 έως το τέλος Μαρτίου. Θέλει να δοκιμάσει το σύστημά της σε διάφορες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων, των σταθμών και των περιφερειακών εμπορικών κέντρων, με στόχο να φτάσει σε εθνικό επίπεδο μέχρι το καλοκαίρι.

Επειδή το φαγητό της  Pret a Manger ετοιμάζεται στις κουζίνες της κάθε μέρα και όχι σε ένα εργοστάσιο, η εταιρεία δημιούργησε ένα σύστημα έτσι ώστε μόνο ο ακριβής αριθμός ετικετών που χρειάζονται για ένα στοιχείο να εκτυπώνονται στο χώρο. Το άτομο που φτιάχνει ένα συγκεκριμένο σάντουιτς ή μια σαλάτα χρησιμοποιεί μια κάρτα συνταγής και αυτή θα περιλαμβάνει ένα barcode, το οποίο σαρώνεται σε έναν εκτυπωτή για πρόσβαση στις ετικέτες. Οι κατάλογοι των συστατικών μπορούν στη συνέχεια να προσαρμοστούν για να αποφευχθεί η εσφαλμένη επισήμανση, εάν υπάρχει αλλαγή στη συνταγή σε μια συγκεκριμένη ημέρα.

Το σύστημα ετικετών υποστηρίζεται από οθόνες αφής σε καταστήματα όπου οι πελάτες μπορούν να αναζητήσουν προϊόντα και να φιλτράρουν τα 14 αλλεργιογόνα που πρέπει να επισημαίνονται από το νόμο στο σημείο πώλησης. Η Pret a Manger αναπτύσσει επίσης μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα μέσω της οποίας αποσκοπεί στην παροχή των ίδιων πληροφοριών το επόμενο έτος.

Ο Clive Schlee, διευθύνων σύμβουλος της Pret a Manger, δήλωσε: “Υπάρχουν τώρα 2 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο που ζουν με τροφική αλλεργία, με 10 τραγικούς θανάτους να συμβαίνουν κάθε χρόνο. Πρόκειται για τεράστιο ζήτημα δημόσιας υγείας και πρέπει απλώς να κάνουμε περισσότερα για να το αντιμετωπίσουμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, από την πλευρά μας, ξεκινήσαμε μια διαδρομή πλήρους επισήμανσης των συστατικών. Στόχος μας είναι να δώσουμε σε όλους τις πληροφορίες που χρειάζονται για να κάνουν τις διατροφικές επιλογές τους καλά ενημερωμένοι. ”

Ο Schlee είπε ότι η εταιρεία είχε προσκαλέσει τους αντίπαλους τους ίδιου κλάδου να κοιτάξουν το σχέδιό της και πιθανώς να εφαρμόσουν τα συστήματά της στις δικές τους επιχειρήσεις. “Κανείς δεν μπορεί ποτέ να υποσχεθεί ότι οι σοβαρές αντιδράσεις σε ένα αλλεργιογόνο δεν θα συμβούν ποτέ ξανά, αλλά η επισήμανση είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα”.

“Ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι να παρέχουμε τις καλύτερες πληροφορίες για την υγεία. Δεν πρόκειται για πρόγραμμα διάρκειας ενός ή δύο ετών. Τρέχουμε την Pret a Manger εδώ και 20 χρόνια. Υπάρχουν περισσότεροι αλλεργικοί άνθρωποι και ο πληθυσμός γερνάει και περισσότεροι άνθρωποι νοιάζονται για τρόφιμα που τους κρατούν υγιείς ».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.