Το 2016, η Mastercard έκανε ντόρο με την κυκλοφορία του πρώτου νέου της λογότυπου σε δύο δεκαετίες. Και φέτος, ανακοίνωσε ότι θα αφαιρέσει το όνομά της από το σύμβολο. Τώρα, η εταιρία πιστωτικών καρτών πιέζει ακόμη περισσότερο την μάρκα της στην νέα εποχή, καταγράφοντας μια ηχητική ταυτότητα μάρκας.
Πριν από λίγες μέρες, η εταιρεία ανακοίνωσε την κυκλοφορία του δικού της soundtrack, ένας “ήχος συναλλαγών” που θα διαδραματίσει σε μέσα και πλατφόρμες όταν οι χρήστες κάνουν check-out. Αναπτυγμένο από αυτό που περιγράφει η Mastercard ως μια ομάδα “μουσικών, καλλιτεχνών και πρακτορείων από όλο τον κόσμο”, συμπεριλαμβανομένου του Mike Shinoda των Linkin Park, είναι μια σύγχρονη απάντηση στα jingles μιας άλλης εποχής.
Είναι επίσης μια αντανάκλαση του τρόπου με τον οποίο το branding έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, οι μάρκες πρέπει να έχουν ξεχωριστή αναγνωρίσιμη ταυτότητα, όχι μόνο σε συσκευασίες, καταστήματα ή διαφημιστικές πινακίδες, αλλά σε ψηφιακές διαφημίσεις, εφαρμογές και podcasts – και στο πιο πρόσφατα από όλα, σε έναν αυξανόμενο αριθμό διεπαφών χωρίς οθόνη, όπως οι φωνητικοί βοηθοί Amazon και Google . Οι μάρκες, κάποτε καθαρά οπτικά εργαλεία, εισέρχονται στον κόσμο γύρω μας – συμπεριλαμβανομένων όσων ακούμε.
“Με τη φωνητικά ψώνια που θα φτάσουν τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2022, οι ηχητικές ταυτότητες όχι μόνο συνδέουν τις μάρκες με τους καταναλωτές σε μια νέα διάσταση, είναι εργαλεία που επιτρέπουν στους καταναλωτές να ψωνίζουν, να ζουν και να πληρώνουν σε έναν όλο και πιο ψηφιακό και κινητό κόσμο», αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας . Χωρίς οθόνη, δεν μπορείτε να δείτε τι μοιάζει η Mastercard – αλλά μπορείτε σίγουρα να καταλάβετε πως ακούγεται.
Η Mastercard δεν είναι μόνη στην επένδυση σε ηχητική επωνυμία. Η Visa, ένας από τους πιο άμεσους ανταγωνιστές της, προσπαθεί εξίσου να προωθήσει τον ήχο για να εμπλουτίσει την εμπιστοσύνη της μάρκας. Η Coca-Cola έχει διαχειριστεί από καιρό μια τεράστια βιβλιοθήκη ήχου με ηχητικές ταυτότητες για τις διάφορες μάρκες της, ήχους που μπορούν να ακουστούν σε διαφημίσεις και ακόμη και στο Billboard 100 hit.
Ο ήχος και η μουσική έχουν εκτιμηθεί εδώ και πολύ καιρό από τις εταιρείες τεχνολογίας. Και οι προγραμματιστές και οι μηχανικοί φαίνεται να δίνουν ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην ακουστική εμπειρία του λογισμικού τους. Για παράδειγμα, η Prototyper ξεκίνησε πρόσφατα μια βιβλιοθήκη ήχου UI για να φέρει περισσότερους ήχους στη διασύνδεση εύκολα, ακόμα κι αν δεν έχετε τους πόρους μιας εταιρείας όπως η Apple ή το Tinder.
Έτσι, πως ακριβώς ακούγεται από τη Mastercard; Για εμάς, το ηχητικό “λογότυπο” της εταιρείας είναι κάτι παρόμοιο με ένα πιο folk cover των Coldplay. Ξεκινά σαν χαλαρή αμερικάνικη διαφήμιση, αλλά γρήγορα ενσωματώνει μια αισιόδοξα, παγκόσμια στοιχεία στην υφή του, μέσω πιο synth ήχων.
Και καθώς το αμερικανικό πιστωτικό χρέος αυξάνεται ασταμάτητα, πιθανότατα δεν έχετε ακούσει καν την τελευταία λέξη από τη Mastercard.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.