24 Απρ 2024
READING

Η Amazon και οι προθέσεις της για την εφοδιαστική αλυσίδα

3 MIN READ

Η Amazon και οι προθέσεις της για την εφοδιαστική αλυσίδα

Η Amazon και οι προθέσεις της για την εφοδιαστική αλυσίδα

Η Amazon δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση με τους σκοπούς της να ανταγωνιστεί με τρίτους φορείς logistics (3PL) όπως η UPS και η FedEx όταν ανέφερε “εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες εξυπηρέτησης και εφοδιαστικής για ιδίους ή τρίτους, είτε online είτε offline” σε ετήσια SEC που απαιτεί από τις εταιρείες να περιγράψουν τον ανταγωνισμό τους.

Ο κατάλογος των τομέων της Amazon ήταν φυσικά αρκετά μεγάλος και ποικίλος, αλλά συμπεριλαμβάνοντας και τις 3PLs στις περιγραφές της επιχείρησης εφοδιαστικής αλυσίδας της Amazon  όταν τα στελέχη περιγράφουν την Amazon Logistics ως την ανάγκη για πρόσθετη δυνατότητα μεταφορών όταν αυτό είναι απαραίτητο.
“Έχουμε μεγάλους συνεργάτες για τη δουλειά και την υποστήριξή μας σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό που κάνουμε είναι να προσθέσουμε δυνατότητες όπου πιστεύουμε ότι πρέπει να επιταχύνουμε την εξυπηρέτηση ή να εξασφαλίσουμε τη ζήτηση, ιδιαίτερα στην κορύφωση της ζήτησης”, δήλωσε ο Διευθυντής Επενδυτικών Σχέσεων της Amazon David Fildes.

Το Amazon έχει έναν δύσβατο δρόμο για να περάσει όταν πρόκειται για την εφοδιαστική του αλυσίδα. Η εταιρεία λαμβάνει ευνοϊκές τιμές και ειδικές υπηρεσίες από εταιρείες όπως η UPS και η FedEX, οι οποίες την βοηθούν να παραδίδει δωρεάν και πιο σύντομα, αλλά η αυξανόμενη εσωτερική εμπορευματική και εφοδιαστική ικανότητά της, η οποία περιλαμβάνει αερομεταφορές, φορτηγά, θαλάσσια ναυτιλία και εξυπηρέτηση τελευταίου μιλίου σε ποικίλους βαθμούς , μπορεί τελικά να αλλάξει τη δυναμική στις σχέσεις αυτές.

Τον Δεκέμβριο, ο Fred Smith, Διευθύνων Σύμβουλος της FedEx, απέρριψε την ιδέα ότι η Amazon είναι ένας από τους ανταγωνιστές με μια δήλωση: «Εξετάζουμε την Amazon ως μια εταιρεία με θαυμάσια λειτουργία και έναν καλό πελάτης μας. Δεν τη βλέπουμε ως ανταγωνιστή σε αυτή τη χρονική στιγμή για πολλούς λόγους », είπε.

Και η Amazon θεωρεί ότι το αναπτυσσόμενο δίκτυο των πόρων εφοδιαστικής αλυσίδας προορίζεται να προσθέσει ταχύτητα και χωρητικότητα όταν και όπου χρειάζεται.

«Γνωρίζουμε πού κινούμαστε μεταξύ αποθηκών και κέντρων διαλογής και δεν εμπλέκουμε συνεχώς τρίτα μέρη, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι μπορούμε να επεκτείνουμε τις παραγγελίες μας και το έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια. Αυτό είναι επίσης ένα άλλο βοηθητικό πλεονέκτημα για τους καταναλωτές, όταν κάνουμε τη δική μας τελική παράδοση των μεταφορών », δήλωσε ο CFO Brian Olsavsky.

Αλλά η Morgan Stanley δεν πείθεται. Σε ένα πρόσφατο ερευνητικό σημείωμα, οι αναλυτές έγραψαν: “Η κλίμακα της μέχρι στιγμής επιχείρησης (σε πορεία προς 100 αεροσκάφη, 20.000 φορτηγά, αρκετές χιλιάδες ρυμουλκούμενα φορτηγά και πλοία) δεν υπονοεί μια “απλή κορύφωση εργασιών”. Με τη συνέχιση της αύξησης του κόστους των Logistics της AMZN ( $ 6,7 δισ. που δαπανήθηκαν μόνο το 4ο τρίμηνο), πιστεύουμε ότι το εσωτερικό δίκτυο εφοδιαστικής μπορεί να αποτελέσει βασική πηγή εξοικονόμησης κόστους και βελτιωμένης εξυπηρέτησης των πελατών».

Είναι ένα πειστικό επιχείρημα, υπό το φως αυτού του σχολίου από τον Olsavsky στην ίδια πρόσκληση: “Αυτό που μας αρέσει σχετικά με την ικανότητά μας να συμμετέχουμε στη μεταφορά, είναι ότι πολλές φορές μπορούμε να το κάνουμε με το ίδιο κόστος ή και καλύτερα και μας ικανοποιεί το προφίλ κόστους και από τις δύο περιπτώσεις. “

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.