26 Απρ 2024
READING

Τι πρέπει να σκέφτονται οι έμποροι για αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα

3 MIN READ

Τι πρέπει να σκέφτονται οι έμποροι για αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα

Τι πρέπει να σκέφτονται οι έμποροι για αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα

Η εταιρεία ενοικίασης οχημάτων με δυνατότητα ταυτόχρονης χρήσης από πολλαπλούς πελάτες, Lyft πραγματοποιεί πείραμα με την τεχνολογική εταιρία Aptiv, στο οποίο πραγματικοί πελάτες κάνουν τις βόλτες τους με αυτοκίνητα που οδηγούνται μόνα τους. Οι δοκιμές των δύο εταιρειών διεξάγονται στο Las Vegas.

Η ίδια η διαδρομή δεν καλύπτει κάποιο πραγματικό σκοπό, αλλά την εμπειρία της μετακίνησης χωρίς οδηγό. Το αυτοκίνητο πηγαίνει, σταματά στην κυκλοφορία και στα κόκκινα φώτα και αλλάζει λωρίδες χρησιμοποιώντας τη δική του αυτόνομη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Δεν νιώθεις περίεργα μέχρι να σκεφτείς τι συμβαίνει. Στις δοκιμές, δύο άτομα από την Lyft και την Aptiv καθόται μπροστά και παρακολουθούσαν το αυτοκίνητο, έτοιμοι να πάρουν τον έλεγχο αν χρειαστεί. Δεν φαίνεται τρομακτικό.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους τα πράγματα θα αλλάξουν όταν τα αυτοκίνητα με αυτο-οδήγηση γίνουν συνηθισμένα. Θα επικεντρωθούμε σε ορισμένες από τις επιπτώσεις για το λιανικό εμπόριο και τους καταναλωτές.

Έχουν αναφερθεί πολλά για την αλυσίδα εφοδιασμού και τον τρόπο παροχής στους καταναλωτές να παραγγέλλουν με τον ταχύτερο δυνατό χρόνο παράδοσης. Φυσικά, τα αυτο-οδηγούμενα αυτοκινήτα θα καταστήσουν πολύ πιο πιθανή την παράδοση των προϊόντων γρηγορότερα. Εννοιολογικά, είναι σαν τα ρομπότ σε ένα κέντρο διανομής που φέρνουν τα προϊόντα στους συλλέκτες για να τα συσκευάσουν. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, τα ρομπότ θα πηγαίνουν κατευθείαν στον καταναλωτή και θα τα αφήνουν στην πόρτα του από μόνα τους. Το κέντρο διανομής επεκτείνεται παντού. Τα αυτόνομα αυτοκίνητα θα κάνουν τα φυσικά καταστήματα ακόμη λιγότερο αναγκαία και αυτό θα σημαίνει ότι τα καταστήματα θα πρέπει να είναι όλο και πιο συναρπαστικά για να προσελκύσουν τους καταναλωτές. Θα επιταχύνει την τάση που βλέπουμε ήδη στα καταστήματα που πρέπει να είναι διασκεδαστικά ώστε να αποδώσουν οικονομικά.

Πολλά έχουν επίσης ειπωθεί για τους οδηγούς που θα τεθούν εκτός εργασίας. Αυτή η συζήτηση έχει νόημα, αλλά όχι εδώ, γιατί παλαιότερα, όλοι, σε οποιοδήποτε πόστο κι αν βρίσκονταν, είχαν γραμματέα. Σήμερα, σχεδόν κανείς δεν έχει. Από το 2001 έως το 2006, σύμφωνα με το Bureau of Labor Statistics, 865.000 γραμματείς (αυτό που αποκαλούμε “γραμματειακή και διοικητική υποστήριξη”) έχασαν τη δουλειά τους. Από το 2007 έως το 2013, περισσότερα από 1,6 εκατομμύρια γραμματείς έχασαν τη δουλειά τους. Και όμως, ποτέ δεν έχουμε ακούσει κάποιον από αυτούς να έμεινε χωρίς δουλειά. “Η φύση της τεχνολογίας είναι ότι καθώς αναπτύσσεται υπάρχει μετατόπιση που “πονάει” ομάδες ανθρώπων, αλλά γενικά, δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες από εκείνες που καταστρέφει. Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και οι άνθρωποι μαθαίνουν τι χρειάζονται για αυτές τις νέες θέσεις εργασίας. Το ίδιο θα συμβεί και με τον οδηγό που φέρνει τα πακέτα σας στο σπίτι σας στην Amazon. Σίγουρα δεν θα είναι εύκολο για εκείνους. Η απώλεια μιας θέσης εργασίας από την τεχνολογία είναι εξευτελιστική, επιζήμια και έχει τεράστιες προσωπικές συνέπειες που μπορεί να διαρκέσουν για χρόνια. Αλλά ο αντίκτυπος στην κοινωνία θα είναι σαν τις άλλες τεχνολογικές εξελίξεις που έχουμε δει.

Δεν μπορούμε να πούμε αν το πείραμα της  Aptiv και της Lyft θα λειτουργήσει και σε τι θα οδηγήσει. Οι υπάλληλοι που παρακολουθούν τα αυτοκίνητα δοκιμών είναι πολύ προσεκτικοί σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της εμπορικής εκμετάλλευσης αυτής της τεχνολογίας. Πολλά θα αλλάξουν στον κόσμο όταν τα αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα είναι πανταχού παρόντα. Αλλά για τους εμπόρους, δεν θα σώσουν κάποιον που δεν θα μπορούσε να σωθεί πριν, θα επιταχύνουν τις τάσεις που βλέπουμε τώρα. Οι έμποροι λιανικής που κάνουν τους καταναλωτές να εισέρχονται στη βάση της ταυτότητάς τους και μοιράζονται τις αξίες τους, θα πετύχουν. Αυτό θα ισχύει, ανεξάρτητα από το πώς τα πακέτα παραδίδονται στο σπίτι μας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.