18 Απρ 2024
READING

Η διαφοροποίηση της Apple από τους άλλους τεχνολογικούς γίγαντες είναι σημαντική

4 MIN READ

Η διαφοροποίηση της Apple από τους άλλους τεχνολογικούς γίγαντες είναι σημαντική

Η διαφοροποίηση της Apple από τους άλλους τεχνολογικούς γίγαντες είναι σημαντική

Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τις εταιρείες που παίζουν τόσο μεγάλο και σημαντικό ρόλο στη ζωή μας με ομοιογενή τρόπο. Αλλά είναι σίγουρο ότι όλα αυτά άλλαξαν αυτήν την εβδομάδα, όταν ο Tim Cook, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, ανακάλεσε πιστοποιητικά που δείχνουν το Facebook να χρησιμοποιήσει τις εφαρμογές του iPhone για εσωτερικές δοκιμές και έρευνες χωρίς να περάσει από τη συνήθη διαδικασία επίσημων αναθεωρήσεων. Το ίδιο πράγμα έκανε και η Google. Τη σπίθα πυροδότησαν αναφορές ότι το Facebook μοιράστηκε κρυφά την εφαρμογή Facebook Research σε μέλη ενός προγράμματος που επέτρεψε στην εταιρεία να συλλέξει δεδομένα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούσαν τις συσκευές τους. Ιδιαίτερη ανησυχία είχαν οι ισχυρισμοί ότι οι χρήστες, νέοι όσο και έφηβοι, πληρώνονταν για την εγκατάσταση μιας εφαρμογής συλλογής πληροφοριών στα τηλέφωνά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Google χρησιμοποιεί ένα παρόμοιο πρόγραμμα που ονομάζεται Screenwise Meter, το οποίο περιπλέκει επίσης τους κανόνες της Apple. Οι απαγορεύσεις άρχισαν μετά από μερικές ώρες, αλλά όχι πριν οι εργαζόμενοι και των δύο εταιριών προφανώς αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες στα καθημερινά τους καθήκοντα. Όμως το μήνυμα είχε γίνει σαφές: η Apple δεν θα εμπλακεί στην αυξανόμενη διαμάχη για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και τη χρήση δεδομένων στον κόσμο της τεχνολογίας.

Για να είμαστε δίκαιοι, ο Cook υπονοούσε να διαφοροποιήσει την εταιρεία του από τις άλλες για κάποιο χρονικό διάστημα. Πρόσφατα έγραψε ένα άρθρο στο περιοδικό Time ζητώντας από τους αμερικανικούς ρυθμιστικούς φορείς να προστατεύσουν τα δεδομένα των καταναλωτών και – σε αυτό που θεωρήθηκε ως μια λεπτή επίθεση στο Facebook – κατήγγειλε τις εταιρείες ότι “συσσωρεύουν ανεύθυνα τα προφίλ των χρηστών, με παραβιάσεις δεδομένων που φαίνονται ανεξέλεγκτες και με την ικανότητα εξαφάνισης να ελέγχει τις δικές μας ψηφιακές ζωές ».

Πέρυσι, αφού προέκυψε ότι το Facebook μοιράστηκε αθέμιτα τα δεδομένα των καταναλωτών με την εταιρεία πολιτικών ερευνών Cambridge Analytica, ο Cook προειδοποίησε ότι η Apple θα αντιμετώπιζε την ιδιωτικότητα ως «ανθρώπινο δικαίωμα» και «πολιτική ελευθερία». «Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσαμε να βγάλουμε ένα κάρο λεφτά αν εμπορευόμασταν τον πελάτη μας, αλλά ο πελάτης μας δεν είναι το προϊόν μας. Έχουμε επιλέξει να μην το κάνουμε αυτό ». Ο Mark Zuckerberg, διευθύνων σύμβουλος του Facebook, έχει σαφώς ενοχληθεί από τους ισχυρισμούς του Cook, λέγοντας σε άλλο άρθρο του περιοδικού Time:« Είναι απογοητευτικό ότι πολλοί άνθρωποι όλο και περισσότερο φαίνεται να εξισώνουν την ακολουθία ενός επιχειρηματικού μοντέλου, με την μη ευθυγράμμιση με τον πελάτη. Νομίζω ότι είναι η πιο γελοία ιδέα. Τι, νομίζετε επειδή πληρώνετε την Apple, ότι είστε κατά κάποιον τρόπο σε ευθυγράμμιση με αυτούς; Εάν είστε σε ευθυγράμμιση μαζί τους, τότε ας κάνουν τα προϊόντα τους φθηνότερα! ”

Είναι προφανές ότι δεν είναι δυνατόν να κατατάξουμε τον Cook στην πλευρά των αγγέλων. Μόνο αυτή την εβδομάδα, η Apple αντιμετώπισε ένα δικό της ζήτημα, όταν ανακαλύφθηκε ότι ένα σφάλμα στη λειτουργία FaceTime επέτρεπε στους ανθρώπους να παρακολουθήσουν τους άλλους ακόμη και αν δεν απαντούσαν ποτέ σε μια κλήση FaceTime.

Αλλά δεν φαίνεται να βρίσκεται στην ίδια ασυμφωνία με το Facebook, το οποίο είναι σπάνια εκτός των πρωτοσέλιδων για όλους τους λάθος λόγους (χρησιμοποιείται για εκστρατείες παραπληροφόρησης σε πολιτικές εκλογές και, μόλις την περασμένη εβδομάδα, το Instagram συνετέλεσε στην αυτοκτονία ενός εφήβου) και φαίνεται ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα συγκεκριμένο για να αλλάξει την αντίληψη του κόσμου γι’αυτό.

Ο διορισμός πέρυσι του πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Sir Nick Clegg, ως επικεφαλής των παγκόσμιων υποθέσεων και επικοινωνιών είναι προφανώς ένα μέρος αυτού. Όμως, ο Clegg δεν είναι επαγγελματίας δημοσίων σχέσεων και η απόφασή του να συμμετάσχει στους Συντηρητικούς με μια κυβέρνηση συνασπισμού το 2010 και στη συνέχεια να στραφεί εναντίον τους στις επόμενες εκλογές, δεν είναι απόδειξη ορθής κρίσης. Εν τω μεταξύ, το γεγονός ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του Facebook νωρίτερα αυτή την εβδομάδα φαίνεται ότι δείχνουν ελάχιστα σημάδια δημόσιας απογοήτευσης, κάνει την εταιρεία να ενθαρρύνει τη διοίκηση στην προσέγγισή της.

Αλλά αυτό θα ήταν λάθος. Ο Cook έχει δίκιο που βλέπει ότι οι απόψεις για το ρόλο που παίζεται στις δημοκρατίες μας και στην ευρύτερη ζωή από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αλλάζουν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην Ευρώπη, όπου οι ρυθμιστικές αρχές δεν φοβούνται να τις αναλάβουν. Και υπάρχουν ενδείξεις ότι μια τέτοια προσέγγιση μπορεί να ισχύει και στις Η.Π.Α.

Βεβαιωθείτε ότι ο κόσμος βλέπει ότι είστε διαφορετικοί από τους λεγόμενους ανταγωνιστές σας, πριν να χρειαστεί να λάβετε δραστικά μέτρα.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.