20 Απρ 2024
READING

Mattel και Hasbro σε διαφορετικά μονοπάτια, μετά το κλείσιμο του Toys R Us

5 MIN READ

Mattel και Hasbro σε διαφορετικά μονοπάτια, μετά το κλείσιμο του Toys R Us

Mattel και Hasbro σε διαφορετικά μονοπάτια, μετά το κλείσιμο του Toys R Us

Οι αποκλίνουσες κληρονομιές των δύο μεγάλων αμερικανικών παιχνιδοποιών, Hasbro και Mattel, καταδεικνύουν πως η πτώση του τομέα μετά το κλείσιμο του Toys R Us δύσκολα θα τελειώσει.

Οι μετοχές της Hasbro την περασμένη εβδομάδα, η οποία περιλαμβάνει στο χαρτοφυλάκιό της brands όπως Nerf, My Little Pony, Transformers, Play-Doh και Monopoly, υποχώρησαν περισσότερο από 10% μετά την ανακοίνωση ότι τα καθαρά έσοδα του τέταρτου τριμήνου υποχώρησαν 13% στα 1,39 δισ. δολάρια, ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 8,8 δολάρια, από την απώλεια των 5,3 εκατ. δολαρίων κατά το προηγούμενο τρίμηνο. Η Mattel είχε μια καλύτερη μοίρα, με τις μετοχές να αυξάνονται μετά την έκθεση ότι, ενώ οι καθαρές πωλήσεις του τέταρτου τριμήνου μειώθηκαν κατά 5%, κατάφερε να ενισχύσει το προσαρμοσμένο λειτουργικό εισόδημα κατά 276 εκατομμύρια δολάρια για να φτάσει τα 113 εκατομμύρια δολάρια.

Οι παιχνιδοποιοί είχαν περισσότερες outlet φέτος, περιορίζοντας την απουσία του Toys R Us στα περισσότερα μέρη του πλανήτη (ορισμένες δραστηριότητες του παραμένουν στην Ασία). Οι μαζικοί έμποροι, τα πολυκαταστήματα και οι εξειδικευμένοι παίκτες κινητοποιήθηκαν για να γεμίσουν το κενό. Οι Walmart, Target, J.C. Penney και Kohl ανέφεραν ότι αυξάνουν τη συλλογή παιχνιδιών τους πριν από την κρίσιμη περίοδο των εορτών διακοπών. Η Kroger προσπάθησε ακόμη να εκμεταλλευτεί την παρατεταμένη νοσταλγία για τον πωλητή παιχνιδιών, συμπεριλαμβάνοντας τη διάσημη μασκό του, Geoffrey the Giraffe, μεταξύ των παιχνιδιού που προσέφερε.

Αλλά και οι δύο σημείωσαν τις επιτυχίες που έκαναν από το κλείσιμο των Toys R Us, η οποία δεν χρωματίζει μόνο το πιο πρόσφατο τρίμηνο, αλλά ολόκληρο το 2018 (αυτό δεν αποτελεί έκπληξη λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία των εορτών για τις πωλήσεις). Οι ετήσιες ακαθάριστες πωλήσεις της Mattel μειώθηκαν κατά 8%, αντανακλώντας την αρνητική επίδραση από την ρευστοποίηση του λιανοπωλητή κατά 6%, ενώ οι συσχετιζόμενες με την Toys R Us πωλήσεις της Hasbro ανήλθαν στα 52,8 εκατομμύρια δολάρια.

Στη δήλωσή του την Παρασκευή, ο διευθύνων σύμβουλος της Hasbro, Brian Goldner προσπάθησε να καθησυχάσει τους επενδυτές, αποκαλώντας την κατάσταση “ένα πρωτοφανές αλλά πεπερασμένο γεγονός”.

“Το 2018 ήταν ένα πολύ ενοχλητικό έτος, λόγω της πτώχευσης και της ρευστοποίησης των Toys’R’Us σε όλο τον κόσμο και ενός ταχέως μεταβαλλόμενου καταναλωτικού και λιανικού τοπίου”, δήλωσε. “Κατά τη διάρκεια του 2018, διαφοροποιήσαμε τη βάση των λιανοπωλητών μας, μειώνοντας αισθητά τα αποθέματα των λιανοπωλητών και παρέχοντας καινοτόμες νέες προσφορές στους παγκόσμιους καταναλωτές μας. Δεν είχαμε, ωστόσο, τη δυνατότητα να ανακαταλάβουμε το μεγαλύτερο μέρος της επιχείρησης Toys’R’Us κατά τη διάρκεια των εοτών, όπως περιμέναμε καθώς η επίδραση του ρευστοποιημένου αποθέματός τους στην αγορά ήταν πιο επιζήμια από ό, τι εμείς και οι εμπειρογνώμονες του κλάδου αναμέναμε ».

Η εξωτερική έρευνα επιβεβαιώνει ότι είναι αλήθεια ότι τα προβλήματα των εταιρειών είναι πεπερασμένα, τουλάχιστον όσον αφορά τα παιχνίδια Toys R Us. Μετά από τέσσερα χρόνια ανάπτυξης, οι πωλήσεις παιχνιδιών στις ΗΠΑ πέρυσι μειώθηκαν κατά 2% στα 21,6 δισ. δολάρια, από 22 δισ. δολάρια το 2017, σύμφωνα με τον Όμιλο NPD.

Αλλά αυτό είναι πολύ καλό, λαμβάνοντας υπόψη την απώλεια ενός καναλιού τόσο σημαντικού όσο το Toys R Us, σύμφωνα με την Juli Lennett, αντιπρόεδρο της NPD και σύμβουλο βιομηχανίας παιχνιδιών. “Συνολικά, η μείωση κατά 2% είναι μια σταθερή απόδοση μετά από μια τόσο σημαντική μεταστροφή στο λιανικό τοπίο”, ανέφερε σε δήλωσή της. “Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι ετήσιες πωλήσεις του 2018 είναι ελαφρώς υψηλότερες από το 2016, οι οποίες παρουσίασαν μεσαία μονοψήφια ανάπτυξη”.

Η ανώτερη απόδοση της Mattel εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από κινήσεις που έγιναν για τη μείωση του κόστους. Η εταιρεία άρχισε να περιορίζει τις δραστηριότητές της το 2017, και πέρυσι κατάργησε 2.200 θέσεις εργασίας και έκλεισε το γραφείο της στη Νέα Υόρκη. Αλλά επωφελείται επίσης από την αντοχή δύο από τα εμβληματικά της παιχνίδια – Barbie και Hot Wheels. Οι ακαθάριστες πωλήσεις της Barbie στο τρίμηνο αυξήθηκαν 12% σε ετήσια βάση, το πέμπτο τρίμηνο ανάπτυξης της κούκλας των 60 ετών και οι υψηλότερες πλήρεις συνολικές πωλήσεις της κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, δήλωσε η Mattel.

Τα ακαθάριστα έσοδα του τέταρτου τριμήνου της μάρκας Hot Wheels σημείωσαν άνοδο 9% και έφθασαν τις υψηλότερες συνολικές πωλήσεις στην ιστορία τους. Και οι δύο μάρκες της Mattel, οι οποίες διαφεύγουν επίσης τις εμπορικές δυσκολίες με την Κίνα, σύμφωνα με τους αναλυτές της Wells Fargo, εμφανίστηκαν στον κατάλογο των 10 κορυφαίων παιχνιδιών της NPD που κατατάσσονται σε απόλυτη ανάπτυξη δολαρίου. Η μάρκα Nerf της Hasbro εμφανίζεται παρακάτω στον κατάλογο και τα παιχνίδια της Marvel ωφελούνται από τη δύναμη που μετράται από την NPD. Ωστόσο, οι αναλυτές της Wells Fargo δήλωσαν ότι ανησυχούν για την ανάπτυξη του NERF και τον κορεσμό των «υπερηρώων».

Σε άλλο σημείωμα, η Wells Fargo εξέφρασε εμπιστοσύνη στην ανάκαμψη της Mattel. “Αναμένουμε πρόοδο το 2019 και πιστεύουμε ότι η μετάβαση θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό μέχρι το 2021”, ανέφεραν οι αναλυτές, αν και σημείωσαν ότι «οι εμπορικές εντάσεις πιθανόν να επιβραδύνουν την πρόοδο στην Κίνα», όπου η Mattel ελπίζει να αυξήσει τις πωλήσεις.

Ενώ η Mattel και η Hasbro αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι βρίσκονται σε πολύ διαφορετικές διαδρομές επιτυχίας σε έναν κόσμο μετά την Toys R Us, ούτε είναι όμως και εκτός πορείας. Υπάρχουν πιέσεις πέρα ​​από τις περιορισμένες επιπτώσεις από την πτώση της Toys R Us: Η αύξηση των εσόδων παιχνιδιών έχει μετατραπεί αρνητικά τα τελευταία χρόνια καθώς τα περισσότερα παιδιά στράφηκαν σε συσκευές ψυχαγωγίας και η εταιρεία έρευνας IBISWorld εκτιμά ότι οι λιανικές πωλήσεις παιχνιδιών μειώθηκαν κατά 0,8% το 2013 και το 2018 και προβλέπει ότι θα μειωθούν κατά 1,1% κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.