26 Απρ 2024
READING

Η Retail Chief της Apple, Angela Ahrendts, εγκαταλείπει την εταιρεία

3 MIN READ

Η Retail Chief της Apple, Angela Ahrendts, εγκαταλείπει την εταιρεία

Η Retail Chief της Apple, Angela Ahrendts, εγκαταλείπει την εταιρεία

Η Apple ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα την αποχώρηση της Angela Ahrendts, η οποία υπήρξε ανώτερη αντιπρόεδρος λιανικής πώλησης για πέντε χρόνια και οδήγησε σε μια τολμηρή επέκταση φυσικών καταστημάτων που ξεκίνησε ο προκάτοχός της, Ron Johnson. Η εταιρεία διαθέτει πλέον 35 ηλεκτρονικά καταστήματα και 506 καταστήματα λιανικής πώλησης σε πέντε ηπείρους.

Η Deirdre O’Brien, ο ανώτερη αντιπρόεδρος της εταιρείας, θα συνεχίσει να διευθύνει την ανάπτυξη ταλέντων και το Apple University, τις προσλήψεις, τις σχέσεις και εμπειρίες των εργαζομένων, την εταιρική σχέση, τα οφέλη, τις αποζημιώσεις, την ένταξη και την ποικιλομορφία. Προσθέτει το “λιανικό εμπόριο” στον τίτλο της και θα αναλάβει τα καθήκοντα της Ahrendts σε διευρυμένο ρόλο, σύμφωνα με δελτίο τύπου της εταιρείας.

 

 

 

Η O’Brien βρίσκεται στην Apple τρεις δεκαετίες και θα επικεντρωθεί “στη σύνδεση μεταξύ του πελάτη και των ανθρώπων και των διαδικασιών που τον εξυπηρετούν”, ανέφερε η εταιρεία.

Ενώ ο Johnson παίρνει τα εύσημα για την έναρξη της στρατηγικής των φυσικών καταστημάτων που υπήρξε η ραχοκοκαλιά των πωλήσεων υλικού της Apple, συμπεριλαμβανομένων των μινιμαλιστικών χώρων που προάγουν τα demos των προϊόντων και την εκπαίδευση των πελατών, η Ahrendts την απογείωσε.

Αφού βοήθησε στην επιστροφή της Burberry στην πολυτέλεια ως CEO της μάρκας, η Ahrendts έφτασε στην Apple με την αντίληψη ότι τα καταστήματα της εταιρείας θα ήταν αναπόσπαστα στοιχεία της μάρκας της και θα έπρεπε να συνεπάγεται μια στροφή της έμφασης από το υλικό στην κοινότητα. Το όραμά της περιλαμβάνει καταστήματα ως χώρους συγκέντρωσης και κόμβους δημιουργικότητας. Τα νέα καταστήματα της Apple – είτε αυτά που εισήχθησαν εκ νέου, είτε εκείνα που ανακαινίστηκαν σε διάφορες τοποθεσίες σε ολόκληρο τον πλανήτη – ήταν όλα σχεδιασμένα με αυτή την προσέγγιση στο μυαλό και η εταιρεία προσπάθησε πολύ ώστε να αποβάλλει τη λέξη “store” από το λεξικό της.

Η Ahrendts φεύγει την στιγμή που φαίνεται να ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο για την Apple, ωστόσο. Η άφιξή της από τη Burberry υπογράμμισε τις πολυτελείς φιλοδοξίες της εταιρείας, που ήδη επέτρεπαν τα υψηλά σημεία τιμών της και η αποθάρρυνση των εκπτώσεων. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, η εταιρία παρουσίασε το ρολόι και μια σειρά iPhones με αυξανόμενες τιμές.

Πιο πρόσφατα, όμως, έρχονται ενδείξεις ότι οι καταναλωτές μπορεί να έχουν φτάσει στο όριο τους. Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, ταρακούνησε τη Wall Street με την επιστολή του τον περασμένο μήνα, προειδοποιώντας τους επενδυτές για το πρώτο τρίμηνο που χάθηκε. Κατηγόρησε την «οικονομική αδυναμία σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές που αποδείχθηκε ότι έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση από ό, τι σχεδιάσαμε», ειδικά στην Κίνα, αλλά πολλοί σημείωσαν ότι το πρόβλημα προέκυψε επίσης από “τις ελάχιστες αναβαθμίσεις του νέου iPhone”.

Σε σχόλια αναλυτών της Wells Fargo, δήλωσαν ότι η έρευνά τους τους οδηγεί “να πιστεύουν ότι η αδυναμία ζήτησης για το iPhone, σε συνδυασμό με το μπλοκάρισμα από την οικονομία, θα μπορούσε να παραμείνει για μερικά τρίμηνα”. Παραμένει να δούμε τι σημαίνει αυτό για τις λιανικές εργασίες της Apple υπό την διεύθυνση της O’Brien.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.