20 Απρ 2024
READING

Τα εκπληκτικά parka της Canada Goose φτιαγμένα από σχεδιαστές Inuit

7 MIN READ

Τα εκπληκτικά parka της Canada Goose φτιαγμένα από σχεδιαστές Inuit

Τα εκπληκτικά parka της Canada Goose φτιαγμένα από σχεδιαστές Inuit

Η Martha Munick, μια μοδίστρα Inuit, σχεδίασε ένα παλτό για την Canada Goose.Είναι ένα amauti, ένα παραδοσιακό Inuit parka ειδικά σχεδιασμένο για τις μητέρες για να μεταφέρουν τα μωρά τους στην πλάτη τους στους παγωμένους χειμώνες του Βόρειου Καναδά. Έχουν φορεθεί από τις γυναίκες Inuit εδώ και αιώνες, επιτρέποντάς τους να κρατούν τα μωρά τους ζεστά καθώς πηγαίνουν στις διάφορες εργασίες τους. Βοηθά επίσης τον δεσμό της μητέρας και του παιδιού. Η Munick έβαλε τη δική της πινελιά στο δικό της. Έχει χρησιμοποιήσει τα τεχνικά υφάσματα της Canada Goose και έραψε ένα εξωτερικό κολάρο και μαύρα και κόκκινα διακοσμητικά, μαζί με κορδέλες και κρεμαστά στοιχεία.

Είναι μια μοναδική δημιουργία για το Project Atigi (atigi σημαίνει “parka” στα Inuktitut), μέσω της οποίας η Canada Goose ανέθεσε παλτά σε 14 μοδίστρες Inuit σε εννέα διαφορετικές κοινότητες σε τέσσερις περιοχές Inuit στον Καναδά. Η Canada Goose έδωσε σε κάθε μία από αυτές τα ίδια υλικά: το ύφασμα ArticTech της Canada Goose σε διάφορα χρώματα, γούνα και διάφορα διακοσμητικά, έτσι ώστε να μπορούν να φτιάξουν τα κομμάτια τους. Η εταιρία πλήρωσε κάθε μοδίστρα για τη δουλειά της, ενώ η συλλογή παρουσιάστηκε σε μια εκδήλωση την περασμένη Παρασκευή, με εκπληκτικά σχέδια πώλησης προς $ 7.500 και πιο παραδοσιακά anorak για $ 5.000. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν στην Inuit Tapiriit Kanatami, μια εθνική οργάνωση που υποστηρίζει τις κοινότητες Inuit. Τα parkas θα εμφανιστούν στα καταστήματα Canada Goose τις επόμενες εβδομάδες προτού αποσταλούν στους αγοραστές τους και η Canada Goose παρουσιάζει κάθε παλτό και ιστορίες για τους δημιουργούς της στα social media channels.

“Θέλουμε να υποστηρίξουμε το έργο τους”, λέει ο Dani Reiss, CEO της Canada Goose. “Πιστεύουμε ότι μπορούν να οικοδομήσουν ακμάζουσες επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη στήριξη αυτών των κοινοτήτων του Βορρά”.

Οι πρώτοι κατασκευαστές παρκά

Οι Inuit είναι αυτόχθονες στις περιοχές της Αρκτικής και είναι διασκορπισμένοι σε όλη τη Γροιλανδία, τον Καναδά και την Αλάσκα. Πολλοί ζουν σε μικροσκοπικούς οικισμούς σε πολύ απομακρυσμένα μέρη της χώρας και όχι σε μεγαλύτερα αστικά κέντρα. Για αιώνες, έχουν επιβιώσει σε κλίμα που είναι κρύο με θερμοκρασίες που είναι γνωστό ότι πέφτουν από  -40 και κάτω. οΙ Inuit εφηύραν για πρώτη φορά τα parka, κατασκευάζοντάς τα από δέρματα φωκιών και caribou, και επένδυσαν τις κουκούλες με γούνα. “Το έργο Atigi τιμά τους αρχικούς κατασκευαστές parka”, εξηγεί ένα βίντεο στην ιστοσελίδα.

Η συνεργασία συνδυάζει σύγχρονη τεχνολογία υλικού με παραδοσιακά σχέδια Inuit και κεντήματα. Ενώ τα παρκά που πωλούνται από μάρκες όπως η Canada Goose και η North Face είναι κατασκευασμένα από πολύ διαφορετικά υλικά, πολλά έχουν το ίδιο είδος γραμμής και λειτουργικότητας με αυτά τα αυθεντικά παρκά. Για παράδειγμα, τα γούνινα διακοσμητικά σε πολλά parkas – συμπεριλαμβανομένων των Canada Goose – φέρουν πολλές ομοιότητες με τη γούνα που χρησιμοποιείται γύρω από το πρόσωπο σε παραδοσιακά παλτά Inuit.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Canada Goose έχει συνεργαστεί με κοινότητες Inuit. Πίσω στο 2007, για να γιορτάσει την 50ή επέτειο της Canada Goose, η εταιρία κάλεσε τις μοδίστρες και αδελφές από την Pond Inlet στο Nunavut, Meeka Atagootak και Rebecca Killiktee, να επισκεφτούν το εργοστάσιο της στο Τορόντο σε μια προσπάθεια ανταλλαγής γνώσεων και τεχνογνωσίας κατασκευής. Ενώ ήταν στο εργοστάσιο, οι αδελφές χρησιμοποίησαν τα υλικά και τα υφάσματα της εταιρείας για να κατασκευάσουν τα δικά τους parka, τα οποία θα μπορούσαν να πάρουν στο σπίτι τους. “Αυτή ήταν η πρώιμη αρχή αυτού του έργου”, λέει ο Reiss. “Έμαθαν για την τεχνογνωσία μας και μάθαμε από τις παραδοσιακές μεθόδους τους”.

Οι Atagootak και Killiktee είδαν επίσης τα απορριπτόμενα υφάσματα και ρώτησαν αν θα μπορούσαν να τα πάρουν για να φτιάξουν parka για τους φίλους και την οικογένειά τους. Αυτό ενέπνευσε την Canada Goose να δημιουργεί το Resource Center Program, το οποίο δωρίζει υφάσματα και υλικά σε διάφορα κέντρα πόρων σε απομακρυσμένα μέρη του Βόρειου Καναδά για να υποστηρίξει τοπικές μοδίστρες.

Η Meeka Atagootak ήταν μία από τις 14 μοδίστρες που δημιούργησαν ένα παλτό για τη συλλογή Project Atigi. Έχει τώρα 21 εγγόνια, οπότε όταν της ζητήθηκε να δημιουργήσει ένα parka για τη συλλογή, δημιούργησε επίσης ένα amauti. Αλλά σε αντίθεση με το σχεδιασμό του Munick, η Atagootak δημιούργησε ένα με μια μακριά ουρά στο πίσω μέρος και ένα μικρό στρίφωμα μπροστά. Περιείχε ένα πράσινο και μπλε διακοσμητικό στοιχείο, το οποίο λέει ότι αντιπροσωπεύει τη Γη και το νερό. Στην ιστοσελίδα της Canada Goose, η Atagootak εξηγεί ότι χρειάστηκε ένα μήνα για να φτιάξει το δικό της amauti όταν ήταν 20 ετών και έγκυος στο πρώτο της παιδί.

Κάθε κομμάτι της συλλογής αναφέρει μια διαφορετική ιστορία για τις ζωές αυτών των μοδιστρών. Στο βίντεο, μια γυναίκα που ονομάζεται Marlene Watson εξηγεί ότι έμαθε να ράβει σε ηλικία 15 ετών. Έκανε ένα παλτό για τον εαυτό της από ένα παλιό πάπλωμα. “Δεν είχα ένα ζεστό parka και ήθελα να κάνω ένα δικό μου,” λέει. “Η εσωτερική στρώση ήταν μια  χρησιμοποιημένη κουβέρτα, αλλά ήμουν περήφανη γι ‘αυτό.” Η συμβολή της Watson στη συλλογή είναι ένα parka διακοσμημένο με ένα ulus, ένα παραδοσιακό μαχαίρι, το οποίο είναι ένα σημαντικό πολιτιστικό σύμβολο για τις γυναίκες Inuit. Αυτά τα μαχαίρια χρησιμοποιούνται για να κόβουν το κρέας, και στη συνέχεια λεία δέρματα που θα γίνουν ρούχα. Έκανε όλα τα διακοσμητικά και τα κεντήματα στο χέρι, και όχι στο μηχάνημα.

Μία νεαρή γυναίκα, που ονομάζεται Mishael Gordon, έκανε ένα λαμπερό κόκκινο parka με μια κουκούλα, που βασίζεται σε ένα μοτίβο από το δικό της παιδικό παλτό που της έδωσε η μητέρα της. Τα μανίκια και το στρίφωμα είναι διακοσμημένα με floral μοτίβο και κίτρινη επένδυση. Σε αντίθεση με πολλές από τις άλλες μοδίστρες, ο Gordon δεν έμαθε πώς να ράβει ως παιδί. Ονειρευόταν να γίνει σχεδιάστρια μόδας και έκανε μαθήματα ραψίματος μόνη της, στην πατρίδα της στο Rankin Inlet, ένα μικρό χωριό στο Nunavut. Ως έφηβη, δημιούργησε το πρώτο της parka για τον μικρότερο αδελφό της και στη συνέχεια συνέχισε να δημιουργεί parka για άλλα μέλη της οικογένειας. Μετακόμισε στο Iqualuit για να παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα νοσηλευτικής σε ένα τοπικό κολέγιο, αλλά εξακολουθεί να ζει από τη δημιουργία parka. Τώρα δέχεται παραγγελίες στα κοινωνικά μέσα.

Η Canada Goose σε άνοδο

Η Canada Goose ιδρύθηκε το 1957 και παραμένει μια οικογενειακή επιχείρηση. Ο Reiss είναι ο εγγονός του ιδρυτή, Sam Tick. Τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία αναπτύσσεται “εκρηκτικά” σε όλο τον κόσμο, με έσοδα από 114 εκατομμύρια δολάρια το 2014 σε 460 εκατομμύρια δολάρια το 2018. Το εμπορικό σήμα άνοιξε πρόσφατα καταστήματα στην Κίνα.

Τα τελευταία χρόνια, η Canada Goose έχει επενδύσει σε πολλές πρωτοβουλίες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Ο Reiss λέει ότι η εταιρεία έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να υποστηρίζει τις κοινότητες Inuit μέσω επιχειρηματικών ευκαιριών όπως αυτή. “Είναι άλλο πράγμα να υπογράφω μια επιταγή, και άλλο να γνωρίσω πραγματικά μια κοινότητα, για να δω πώς μπορώ να την υποστηρίξω με αυθεντικούς, βιώσιμους τρόπους”, λέει. Ο Reiss ισχυρίζεται ότι ευκαιρίες όπως αυτή, θα επιτρέψουν σε αυτές τις μοδίστρες να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις και να βρουν μεγαλύτερο ακροατήριο πελατών που ενδιαφέρονται να αγοράσουν τα χειροποίητα ρούχα τους. Η εταιρεία δίνει επίσης $ 50 για κάθε πώληση parka στην Polar Bear International, η οποία διεξάγει περιβαλλοντική έρευνα και υπεράσπιση γύρω από τις πολικές αρκούδες. Μέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 3 εκατομμύρια δολάρια για την οργάνωση.

Όμως, για μια εταιρεία που παράγει σχεδόν μισό δισεκατομμύριο δολάρια σε έσοδα, πρόκειται για σχετικά μικρές πρωτοβουλίες.

Προς το παρόν, το Project Atigi προσφέρει μια ματιά στην κουλτούρα και την κληρονομιά των Inuit, κάτι που πολλοί καταναλωτές δεν έχουν δει ποτέ πριν. Τα parka είναι ένα είδος μεταφοράς για το πώς αυτές οι γυναίκες προσπαθούν να ενσωματώσουν τις παραδόσεις τους στη ζωή του 21ου αιώνα. “Είναι ένας δύσκολος κόσμος αν προσπαθείς να ζήσεις στον σύγχρονο τρόπο ζωής και τον τρόπο των Inuit”, λέει η Jennifer Munick στο βίντεο. Είναι η κόρη της Μartha και εκλεγμένη πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης Kativik, η οποία εκπροσωπεί περισσότερους από 14.000 Inuit. «Όντας ηγέτης στην κοινότητα, προσπαθώ να δεχθώ και τους δύο τρόπους ζωής, τις παραδόσεις μας, τη γλώσσα μας».

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.