25 Απρ 2024
READING

Mπορεί κανείς να σώσει τη HMV;

5 MIN READ

Mπορεί κανείς να σώσει τη HMV;

Mπορεί κανείς να σώσει τη HMV;

Το HMV έχει “πέσει στα νύχια” της διοίκησής του για δεύτερη φορά σε λιγότερο από μια δεκαετία. Ο νέος ιδιοκτήτης, Doug Putman, σχεδιάζει να κλείσει 27 καταστήματα και να συνεχίσει να εμπορεύεται από τα υπόλοιπα 100. Το πρώτο κατάστημα HMV στην οδό Oxford Street του Λονδίνου θα είναι ένα από αυτά που θα κλείσει.

Άνοιξε πριν από περίπου έναν αιώνα, το 1921, αλλά πόσο πιθανό είναι ότι τα υπόλοιπα καταστήματα θα επιβιώσουν για άλλα 100 χρόνια; Ακολουθεί μια σειρά από απόψεις εμπειρογνωμόνων.


Richard Hyman, αναλυτής retail

“Αυτό το φιλαράκι από τον Καναδά, έχει κανένα μαγικό ραβδί; Νομίζω ότι θα είναι πολύ δύσκολο να χαράξει αλλιώς μια βιώσιμη επιχείρηση”, λέει ο αναλυτής, Richard Hyman. “Νομίζω ότι είναι υπέροχο ότι οι θέσεις εργασίας δεν έχουν πειραχθεί, αλλά δεν είμαι πολύ σίγουρος για το χρονικό διάστημα που αυτό θα διαρκέσει. Αν θέλετε να αγοράσετε ένα μυθιστόρημα της Charlotte Bronte, ένα κομμάτι του Shostakovich ή το dvd του Cinema Paradiso, θα ήταν το ίδιο όπου και αν τα αγοράζατε”.

Θεωρεί ότι ένα βασικό πρόβλημα είναι ότι ορισμένοι λιανοπωλητές απλά δεν προσφέρουν ένα μοναδικό προϊόν. Οι καλλιτέχνες δεν πρόκειται να υπογράψουν συμβόλαιο με ένα μόνο κατάστημα, αλλά οι έμποροι μόδας και επίπλωσης και πώλησης τροφίμων μπορούν να διαθέτουν τη δική τους μάρκα.

“Αν πουλάτε κάτι που είναι μοναδικό, έχετε και κάτι να υπερασπιστείτε”.

“Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να κερδίζετε σήμερα χρήματα. Το οικονομικό μοντέλο του λιανικού εμπορίου είναι υπό πρωτοφανή πρόκληση. Για να βγάλετε χρήματα, πρέπει να προσθέσετε αξία σε ένα προϊόν που κατασκευάζεται από κάποιον άλλο και είναι πραγματικά δύσκολο να διαφοροποιήσετε τον εαυτό σας”.

“Με την HMV είναι εύκολο να πούμε ότι θα έπρεπε να είχαν επεκταθεί στο online πολύ νωρίτερα, αλλά θα μπορούσαν πραγματικά να κερδίσουν έναν πόλεμο με την Αmazon; Δεν το νομίζω. Υπάρχουν αγορές που είναι τόσο συμβατές online, που καθιστά πολύ δύσκολη την ύπαρξη οικονομικά βιώσιμων καταστημάτων λιανικής πώλησης. Το συντριπτικό πρόβλημα είναι ότι δεν δημιουργούν αρκετά έσοδα από τις πωλήσεις και όχι ότι έχουν μεγάλα κόστη και έξοδα. Αυτές είναι πολύ συνηθισμένες λέξεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν από τις ομάδες διαχείρισης, αλλά οι υπερβολικές μισθώσεις δεν ήταν υπερβολικές όταν υπογράφηκαν, διαφορετικά γιατί να υπογραφούν; ”


Mark Mulligan, αναλυτής της μουσικής βιομηχανίας της Midia Research

“Ολόκληρη η αγορά της φυσικής μουσικής πεθαίνει. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που αγοράζουν φυσικά μέσα, γερνούν. Η πελατειακή βάση πεθαίνει”, λέει ο Mark Mulligan.

Λέει ότι οι νέοι, τείνουν να κατεβάζουν μουσική από το διαδίκτυο και ενώ μερικοί μεγαλύτεροι σε ηλικία κατεβάζουν επίσης τη μουσική τους σε ψηφιακή μορφή, πολλοί ακόμα από αυτούς κάνουν και φυσικές αγορές. Ωστόσο, ο ρυθμός μείωσης επιταχύνεται.

“Οι πωλήσεις CD στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 1/5 πέρυσι. Και αυτή είναι μια αγορά που έχει μειωθεί σε διψήφια νούμενα για μια δεκαετία ή και περισσότερο,” παρατηρεί.

Ο κ. Mulligan συγκρίνει τι συνέβη με την HMV με ό, τι συνέβη στη βιομηχανία εφημερίδων. Οι ηλικιωμένοι πελάτες έχουν την τάση να εμμένουν στις τυπωμένες εκδόσεις, ενώ η νέα γενιά έχει στραφεί στις ειδήσεις στο διαδίκτυο.

Αλλά ένας τεράστιος παράγοντας για την HMV στην πρόκληση να κάνει τη μεγάλη μετάβαση στην ψηφιακή ροή, είναι ότι οι Amazon, Spotify και Apple έχουν ήδη φτάσει εκεί πριν από αυτήν. Η Amazon έχει άλλα πλεονεκτήματα, για παράδειγμα γνωρίζει πολλά για τους πελάτες της που αγοράζουν CD και μπορεί να προσπαθήσει να τους πουλήσει και άλλες υπηρεσίες, όπως το Amazon Prime. Η HMV δεν έχει αυτές τις γνώσεις σχετικά με τους αγοραστές της, επειδή η σχέση ξεκινάει και τελειώνει στο ταμείο πριν την έξοδο.

Ο κ. Mulligan πιστεύει ότι η παραδοσιακή επιχειρηματική δραστηριότητα της HMV θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος μιας στρατηγικής “ηλιοβασιλέματος”. Τα επόμενα χρόνια θα μπορούσαν ακόμη να υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι μιας συγκεκριμένης ηλικίας που να αγοράσουν CD και DVD ώστε να δίνουν έσοδα στην επιχείρηση. Αλλά αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο η επιχείρηση θα πρέπει να μειώνεται, καθώς και τα έσοδα της θα μειώνονται.

Ωστόσο, λέει ότι η HMV “έχει ακόμα ένα πολύ ισχυρό εμπορικό σήμα”, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή μιας νέας γενιάς καταστημάτων ψυχαγωγίας. Παραδείγματος χάριν, λέει ότι η HMV στον Καναδά είναι επιτυχημένη στον τομέα του merchandising και των “fandom”- αντικείμενα όπως T-Shirts του Game of Thrones, για παράδειγμα.

Η αλλαγή της επιχειρηματικής εστίασης είναι κάτι που η Apple, πρώην εταιρεία πληροφορικής, έχει κάνει πολύ επιτυχημένα.

 

Alice Enders, επικεφαλής της έρευνας στην Enders Analysis

Η HMV είναι “ένα γνωστό εμπορικό σήμα, είναι ένας προορισμός φαινομένο, αλλά υπάρχει μια εξάρτηση από τη φυσική μορφή”, λέει η Alice Enders. “Υπάρχει ζήτηση για τα εμπορεύματα της HMV από πολλούς πελάτες και χριστουγεννιάτικη ζήτηση, αλλά τα φετινά Χριστούγεννα ήταν πολύ απογοητευτικά”.

Προτείνει ότι μια επιλογή για την HMV στο μέλλον θα μπορούσε να είναι τα pop-up καταστήματα, για να χτυπήσει στα βασικά σημεία ζήτησης, όπως οι γιορτές, ή για να επικεντρωθεί σε εξειδικευμένες αγορές στην πώληση βινυλίου, για παράδειγμα. Ωστόσο, προσθέτει: «Δεν υπάρχει καμμία περίπτωση η πορεία της να είναι ανοδική, με όλο τον σεβασμό. Η πραγματικότητα είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής κατανάλωσης είναι ψηφιακό». Τονίζει επίσης τη δημοτικότητα του merchandising. Οι θεατές μιας συναυλίας έχουν περισσότερες πιθανότητες να αγοράσουν ένα μπλουζάκι παρά ένα CD, λέει.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.