24 Απρ 2024
READING

Η Foot Locker επενδύει $100 εκ. σε πλατφόρμα sneakers

5 MIN READ

Η Foot Locker επενδύει $100 εκ. σε πλατφόρμα sneakers

Η Foot Locker επενδύει $100 εκ. σε πλατφόρμα sneakers

Το πρώτο κατάστημα Foot Locker άνοιξε το 1974 στο City of Industry της Καλιφόρνιας. Η αποστολή της εταιρείας κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες ήταν να αποτελεί τον κορυφαίο παγκόσμιο retailer αθλητικών ενδυμάτων και υποδημάτων. Τα αποτελέσματα: ετήσια έσοδα 7,9 δισ. δολαρίων και 3.200 καταστήματα σε 27 χώρες.

Ωστόσο, ο κ. Richard Johnson, CEO της Foot Locker, αναφέρει ότι η εταιρεία του έχει ένα νέο στόχο: “να εμπνεύσει και να ενδυναμώσει την κουλτούρα της νεολαίας”. Η Foot Locker κάνει ένα βήμα προς το σκοπό αυτό τώρα με την ανακοίνωση μιας στρατηγικής επένδυσης 100 εκατομμυρίων δολαρίων στον Όμιλο GOAT, που περιλαμβάνει τις μάρκες GOAT και Flight Club. Είναι η μεγαλύτερη επένδυση του retailer στην ιστορία του.

“Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια πιο απρόσκοπτη εμπειρία χωρίς “δυσκολίες” για τον πελάτη μας που θέλει να συμμετάσχει στη δευτερογενή αγορά”, λέει ο Johnson, ο οποίος έχει εκτελεστική θέση στην Foot Locker από το 2014. “Η συνεργασία με την GOAT ενισχύει τη σχέση και τη δέσμευσή στον πελάτη μας”.

Η GOAT, η οποία παίρνει το όνομά της από ένα αρκτικόλεξο για τη φράση “Greatest Of All-Time”, ιδρύθηκε το 2015 από τους κολεγιακούς φίλους, Eddy Lu και Daishin Sugano. Οι επιχειρηματίες είχαν συλλάβει την ιδέα για την εταιρεία δύο χρόνια νωρίτερα, αφού ο Sugano αγόρασε ένα ζευγάρι Air Jordan 5 Grapes, ένα παπούτσι που επανεκδόθηκε από τη Nike 23 χρόνια μετά το ντεμπούτο του. Τα παπούτσια που ο Sugano αγοράσε από το eBay αποδείχθηκαν απομιμήσεις, ένα σημαντικό πρόβλημα στη βιομηχανία παπουτσιών και ιδιαίτερα για τη Nike, η οποία είναι μία από τις μάρκες που αντιγράφεται περισσότερο παγκοσμίως.

Το δίδυμο έθεσε ως στόχο να δημιουργήσει μια διαδικασία επαλήθευσης ταυτότητας για την επανα-πώληση αθλητικών παπουτσιών. Ο Lu λέει ότι ήθελαν η εταιρεία τους να είναι η “πιο αξιόπιστη αγορά στον κόσμο”. Τα παπούτσια αποστέλλονται σε μια από τις 12 εγκαταστάσεις της GOAT σε όλο τον κόσμο για έλεγχο ταυτότητας πριν μεταβούν στον αγοραστή. Η GOAT λαμβάνει ένα ποσοστό 10% έως 30% κάθε συναλλαγής.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η GOAT συγχωνεύθηκε με το Flight Club, το οποίο λειτουργεί τρία καταστήματα λιανικής για σπάνια και πολυπόθητα sneakers στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Μαϊάμι. Ο Όμιλος GOAT συγκέντρωσε 60 εκατομμύρια δολάρια στη διαδικασία από τις εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων Index Ventures, Accel, Matrix Partners, Upfront Ventures και Webb Investment.

Ο Όμιλος GOAT δεν δημοσιεύει στοιχεία εσόδων ή αποτίμησης, αλλά η επένδυση του 2018 αποτιμά την εταιρεία σε περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Recode. Το τελευταίο χρηματικό έπαθλο από την Foot Locker είναι το πρώτο που προέρχεται από στρατηγικό εταίρο και ανεβάζει την GOAT σε περισσότερα από 550 εκατομμύρια δολάρια, ανά πηγές.

Οι καταχωρήσεις sneakers στην πλατφόρμα GOAT τριπλασιάστηκαν τους τελευταίους 12 μήνες σε 750.000. Τα 35.000 μοναδικά σχέδια προς πώληση κυμαίνονται από παπούτσια ηλικίας δεκαετίας έως αυτά που δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη.

“Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την επένδυση για να δημιουργήσουμε μια καλύτερη εμπειρία για τους αγοραστές και τους πωλητές μας σε όλο τον κόσμο”, λέει ο Lu. Αναφέρει την ψηφιακή εφαρμογή της GOAT, όπου τα πάντα είναι στα αγγλικά και οι τιμές είναι σε δολάρια. Ο στόχος του είναι να χρησιμοποιήσει τις τοπικές γλώσσες και τα νομίσματα. Οι παγκόσμιες τοποθεσίες της Foot Locker θα παράσχουν δυνητικά φυσικά σημεία πρόσβασης για τους αγοραστές και τους πωλητές της GOAT.

Ο Johnson λέει ότι η GOAT θα ενισχύσει τις ψηφιακές δυνατότητες της Foot Locker, με την τελευταία επένδυση να αποτελεί μια σειρά κινήσεων από την Foot Locker για να επεκτείνει το ψηφιακό της αποτύπωμα. Επένδυσε πρόσφατα συνολικά 20 εκατομμύρια δολάρια σε τρεις ψηφιακές εταιρείες: την πολυτελή μάρκα επαγγελματικών ενδυμάτων γυναικών Carbon38, τη μάρκα παιδικής ένδυσης lifestyle Super Heroic και την ακαδημία σχεδιασμού υποδημάτων Pensole. “Το να κάνουμε κινήσεις που παραμείνουν συναφείς με αυτόν ψηφιακό καταναλωτή είναι πραγματικά σημαντικό για εμάς”, λέει ο Johnson.

Η αγορά sneakers από δευτερεύοντες πωλητές εκτοξεύθηκε τα τελευταία χρόνια. Οι εκτιμήσεις του μεγέθους της κυμαίνονται από 3 δισεκατομμύρια έως 10 δισεκατομμύρια δολάρια. “Έχει πραγματικά αλλάξει το παιχνίδι από ανθρώπους που ήταν απλά λάτρεις των παπουτσιών και ήθελαν να συλλέξουν και να εμπορευτούν, σε ένα νέο επίπεδο κερδοσκοπίας”, λέει ο αναλυτής της NPD, Matt Powell.

GOAT, StockX και Stadium Goods είναι οι μεγαλύτεροι παίκτες και όλα ξεκίνησαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Οι επενδυτές έριξαν χρήματα και στις τρεις επιχειρήσεις το 2018. Η online αγορά πολυτελών ειδών μόδας Farfetch αγόρασε την Stadium Goods τον Δεκέμβριο για 250 εκατομμύρια δολάρια. Η StockX, η οποία συνυπάρχει με τον δισεκατομμυριούχο Dan Gilbert, έφερε 44 εκατομμύρια δολάρια από τον Marc Beniof, το επενδυτικό σκέλος της Google GV και το Battery Ventures, καθώς και τις διασημότητες Steve Aoki και Karlie Kloss. (Eminem, Mark Wahlberg και Scooter Braun επένδυσαν νωρίτερα.) Η GOAT έχει αυξηθεί τώρα στα 198 εκατομμύρια δολάρια από την ίδρυσή της.

Οι επενδυτές βλέπουν μια ευκαιρία στα sneakers, καθώς η αγορά έχει επεκτείνει την εστίασή της από τα παπούτσια επιδόσεων στο lifestyle και τη μόδα. Η αγορά αθλητικών παπουτσιών είναι μια βιομηχανία 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον Powell, ο οποίος πιστεύει ότι η GOAT και οι ανταγωνιστές της δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο στα sneakers.

“Μόλις έχεις μια πλατφόρμα που μπορεί να βάλει δύο συνομηλίκους μαζί για μια συναλλαγή και ένα σύστημα για τον έλεγχο ταυτότητας, νομίζω ότι αυτοί οι τύποι μπορούν να κάνουν σχεδόν οτιδήποτε θέλουν από την άποψη της εύρεσης άλλων συλλεκτικών κατηγοριών”, λέει ο Powell.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.