Tί σημαίνει το Amazon’s last-mile delivery

Η παράδοση του τελευταίου μιλίου όπως αποκαλείται-δηλαδή η παράδοση τον πελάτη δημιούργησε μια σειρά από θέματα για τα οποία οι ταχυμεταφορείς και οι εταιρείες της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν εργαστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρόσφατα, οι retailers ανέλαβαν το θέμα , προσπαθώντας να διευκολύνουν την κατάσταση.

Η Target απέκτησε τη Shipt για 550 εκατομμύρια δολάρια το 2017 και έχει έκτοτε αναπτυχθεί σε εθνικό επίπεδο. Ακόμη και η direct-to-consumer εταιρεία επίπλων ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τη δική της υπηρεσία παράδοσης τελευταίου μιλίου στο Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη, με σχέδια να επεκταθεί σε μεγάλες πόλεις της Βόρειας Αμερικής τους επόμενους 18 μήνες.

Ωστόσο, η Amazon κατέστησε σαφές ότι η επίλυση της παράδοσης τελευταίου μιλίου είναι μία από τις προτεραιότητές της. Ανακοίνωσε μια σειρά σχεδίων για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Και ενώ οι προσπάθειές του για την παράδοση με drones δεν έλαβαν έγκριση τον περασμένο Μάιο, ένα μήνα αργότερα η εταιρεία ανακοίνωσε σχέδια που ενθάρρυναν τους επιχειρηματίες να δημιουργήσουν μικρές επιχειρήσεις και νεοσύστατες εταιρίες για να παραδίδουν πακέτα Amazon.

Πιο πρόσφατα, η εταιρεία ξεκίνησε μια αυτόνομη υπηρεσία παράδοσης που ονομάζεται Scout στην κομητεία Snohomish της Ουάσινγκτον. Τα ρομπότ παραδίδουν καθημερινά μέχρι να φύγει το φως της μέρας και ακολουθούν αυτόματα τις διαδρομές παράδοσης αν και αρχικά συνοδεύονται από υπαλλήλους του Amazon.

Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να καταστεί ακόμα πιο εμπορεύσιμη στον χώρο παράδοσης, η Amazon ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τα τέλη, συμπεριλαμβανομένων των επιβαρύνσεων καυσίμων και των πρόσθετων χρεώσεων για τις παραδόσεις στο σπίτι. Τα πιο πρόσφατα πρόσθετα καυσίμων για οχήματα εδάφους της FedEx είναι 6,5% και για UPS 7%.

Ζητήθηκε από την ομάδα εμπειρογνωμόνων λιανικής της BrainTrust να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

Πώς βλέπετε τη μάχη μεταξύ της Amazon και των μεγάλων αερομεταφορέων για τις παραδόσεις τελευταίου μιλίου που ξεκινούν τα επόμενα χρόνια;
Ποια από τις αυτόνομες τεχνολογίες που δοκιμάζονται τώρα είναι πιο πιθανό να επιτύχουν;

Εδώ είναι οκτώ από τα πιο εμπεριστατωμένα σχόλια από τη συζήτηση.

  1. Ο έλεγχος της παράδοσης τελευταίου μιλίου σημαίνει τον έλεγχο της συνολικής εμπειρίας του πελάτη

Shep Hyken, Επικεφαλής Επανεξέτασης, Shepard Presentations: Είναι κάτι περισσότερο από μια στρατηγική εξοικονόμησης κόστους ή κέρδους. Είναι ο έλεγχος της εμπειρίας. Εκτός από τα 20.000 φορτηγά που έχει παραγγείλει η Amazon, έχουν επίσης συνάψει συμβάσεις για 50 αεροπλάνα φορτίου, καθώς αναπτύσσουν τους κόμβους τους σε τρία αεροδρόμια στρατηγικά τοποθετημένα (κοντά στο Fort Worth, το Cincinnati και το Chicago). Πριν από χρόνια, ο Jeff Bezos είπε ότι η Amazon δεν θα πρέπει να έχει ζητήματα εξυπηρέτησης πελατών, αλλά μόλις το πακέτο εγκαταλείψει την αποθήκη, δεν υπήρχε έλεγχος της εμπειρίας. Η επένδυση που κάνει η Amazon στην εφοδιαστική, η οποία περιλαμβάνει τα αεροπλάνα, τα φορτηγά, τα αεροσκάφη, τα ρομπότ πεζοδρομίων και πολλά άλλα, είναι τόσο για τον έλεγχο της εμπειρίας που παρέχουν στους πελάτες τους, όσο και για να βρουν μια λιγότερο δαπανηρή λύση.

Foto de unos paquetes de Amazon listos para ser enviados en Nueva York el 9 de mayo del 2017. (AP Photo/Mark Lennihan, File)


Το Amazon είναι πρόθυμο να δοκιμάσει το οτιδήποτε

Nikki Baird, Αντιπρόεδρος της Retail Innovation, Aptos: Το θέμα με την Amazon είναι ότι δεν φοβούνται να ρίξουν μια τρελή ιδέα στο τραπέζι για να δουν αν θα δουλέψει. Όταν όλοι οι άλλοι απαιτούν ένα business case 50 σελίδων και μια βαθιά ανάλυση ROI τριών επιπέδων, η Amazon είναι απασχολημένη να δοκιμάζει, μαθαίνοντας από αυτές τις δοκιμές και επαναλαμβάνοντας πολλές φορές, πριν κάποιος άλλος προλάβει να κυκλοφορήσει την ίδια ιδέα.Έτσι, όταν φτάνει στο αποτέλεσμα, δεν νομίζω ότι έχει σημασία τι προσπαθεί ή ποιες ιδέες θα επιτύχουν. Νομίζω ότι τα πρωτότυπα και τα τεστ που τρέχουν στους δρόμους σήμερα δεν θα φανούν σαν τις απόλυτες απαντήσεις στην εκπλήρωση του τελευταίου μιλίου. Αλλά κανένας δεν θα φτάσει σε αυτό το τελικό αποτέλεσμα αν δεν το κάνει πρώτη η Amazon και μερικές startups έχουν ξεκινήσει δοκιμές από μόνες τους και αξίζουν ένα βήμα που σίγουρα θα πάρουν.

Neil Saunders, Διευθύνων Σύμβουλος, GlobalData: Η αποφυγή του μεσολαβητή είναι πιθανό να εξοικονομήσει χρήματα και να δώσει στην Amazon μεγαλύτερη ευελιξία σε προγράμματα και επιλογές παράδοσης. Ωστόσο, αυτό το όφελος θα αυξηθεί μόνο με την πάροδο του χρόνου.Όσο έχει νόημα να το κάνει στις αστικές περιοχές, είναι απίθανο ότι η Amazon θα κάνει μια τέτοια κίνηση στην προσπάθειά της να εξυπηρετήσει την αμερικανική ενδοχώρα. Η πυκνότητα και ο όγκος των παραγγελιών, μαζί με τους μεγάλους χρόνους μετακίνησης, σε πολλές περιοχές της χώρας δεν δικαιολογούν μια τέτοια επένδυση. Η Amazon μπορεί να βρει τεχνικές λύσεις σε αυτό – όπως αυτοκινούμενα οχήματα, αλλά αυτό παραμένει κάπως μακριά.Ο κίνδυνος για τις παραδοσιακές επιχειρήσεις παράδοσης είναι διττός. Πρώτον, είναι πιθανό να χάσουν τις δραστηριότητές τους από την Amazon. Αυτό θα γίνει σιγά σιγά, αλλά θα επιταχυνθεί καθώς η Amazon αναλαμβάνει περισσότερες δικές της υπηρεσίες παράδοσης. Δεύτερον, εάν η Amazon αρχίσει να προσφέρει την παράδοση σε επιχειρήσεις, θα το κάνει με μειωμένο συντελεστή. Αυτό αφήνει τις επιχειρήσεις παράδοσης με μια μη ελκυστική προοπτική να χάσουν μερίδιο στις πιο κερδοφόρες αγορές τους, ενώ παράλληλα πρέπει να προσφέρουν μια εθνική υπηρεσία με όλα τα έξοδα παράδοσης που συνεπάγονται στις αγροτικές τοποθεσίες.

Susan O’Neal, Διευθύνων Σύμβουλος της Dabbl: Όπως έχω ξαναπεί, η αποστολή της Amazon είναι να ικανοποιήσει τα θέλω/χρειάζομαι καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο.Αυτό σημαίνει ότι η Amazon πρέπει να κάνει δύο πράγματα καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον για να συνεχίσει να αυξάνει το μερίδιο των δαπανών από μέρους των καταναλωτών. Η Amazon πρέπει να είναι πιο κοντά στον καταναλωτή τη στιγμή που κάποιο προιόν είναι απαραίτητο ή επιθυμητό, ​​μερικές φορές ακόμη και πριν ο καταναλωτής έχει επίγνωση της ανάγκης.
Η Amazon πρέπει να ικανοποιεί την ανάγκη του καταναλωτή πιο γρήγορα από οποιονδήποτε άλλο. Αυτό συμβαίνει όταν το αντικείμενο βρίσκεται στο χέρι του καταναλωτή και, στην περίπτωση πολλών κατηγοριών, είναι ήση συναρμολογημένο και έτοιμο προς χρήση.

Η μείωση και η εξάλειψη της τριβής στον κύκλο ικανοποίησης της ζήτησης είναι το όλο θέμα που απασχολεί την Amazon, είναι το σύνολο της δουλειάς τους – είτε αυτή η τριβή είναι ένα ελάχιστο μέγεθος παραγγελιών ή απαίτηση προιόντων, η ίδια η παραγγελία ή οι περιορισμοί των συνεργατών παράδοσης.

Όσο η Amazon συνεχίζει να επιλύει για τις ανάγκες των καταναλωτών με το σημερινό επίπεδο της, θα καταλάβει τι λειτουργεί και που πρέπει να χτυπήσει για να κερδίσει. Άλλοι λιανοπωλητές πρέπει να είναι πιο γενναίοι από την Amazon αν θέλουν να πάρουν μέρος  από τις πωλήσεις και αποθήκευσης εμπειρίας.

Gene Detroyer, Καθηγητής, Διεθνής Επιχειρηματικότητα, Πανεπιστήμιο Οικονομικών και Οικονομικών του Guizhou: Δεν μου αρέσει η λέξη “υποτιμήσεις”. “Undercut” σημαίνει κόστος και η παράδοση αφορά το κόστος. Πρόκειται για την αποτελεσματικότητα σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού. Αν βελτιώσετε το τελευταίο μίλι ποιες είναι οι πιθανές βελτιώσεις που μπορείτε να κάνετε; Μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα, ναι. Αλλά μπορείτε επίσης να εξοικονομήσετε χρόνο. Μπορεί επίσης να χειριστείτε τα αποθέματα πιο αποτελεσματικά.Τα επόμενα χρόνια, θα δοκιμαστούν και θα εισαχθούν πολλές εναλλακτικές λύσεις. Αλλά οι ανάγκες παράδοσης είναι τόσο ποικίλες που πολλές θα υιοθετηθούν για συγκεκριμένες γεωγραφικές, πληθυσμιακές και πελατειακές ανάγκες.

David Naumann, Αντιπρόεδρος Μάρκετινγκ, BRP: Η Amazon δεν έχει αποκρύψει την πρόθεσή της να ενσωματωθεί κάθετα στις ναυτιλιακές υπηρεσίες. Έχουν ήδη επενδύσει μαζικά σε οχήματα παράδοσης και αεροπλάνα, όπως ανέφερε και ο Shep Hyken, και δεν θα εκπλαγώ αν αποκτήσουν μια μεγάλη ναυτιλιακή εταιρεία. Η εμπιστοσύνη σε πολλές υπηρεσίες παράδοσης τρίτων είναι επικίνδυνη, καθώς η Amazon χάνει τον έλεγχο της ποιότητας των υπηρεσιών.

Anne Howe, Διευθύνων Σύμβουλος, Anne Howe Associates: Με την εμπειρία μου ως Prime member εδώ και πολλά χρόνια, η παράδοση των παραγγελιών της Amazon από την UPS είναι η πιο αξιόπιστη. Τα Amazon Prime van πάνε σταθερά σε λανθασμένη διεύθυνση και αποτυγχάνουν να αφήσουν τα πακέτα σε μη ορατά μέρη. Τα ορατά κιβώτια που παραμένουν μπροστά από τις κλειστές πόρτες του γκαράζ είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην κλοπή. Για μένα, σηματοδοτεί μια πραγματική έλλειψη ενδιαφέροντος για την επίλυση του κρίσιμου προβλήματος του τελευταίου μιλίου. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να εντοπιστεί ποιος κατέχει το franchise του Prime van!