Το τέλος του retail έχει ακυρωθεί επισήμως. Αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι βάζουν τα smartphones τους στην άκρη, αφήνοντας τους καναπέδες τους και πηγαίνοντας σε ένα πραγματικό κατάστημα για να ψωνίσουν.
Τα τελευταία τρία χρόνια, χιλιάδες καταστήματα έκλεισαν και δεκάδες εταιρείες χρεοκόπησαν. Μόνο το 2017, 7000 καταστήματα έκλεισαν τις πόρτες τους και πολλές μάρκες με μεγάλα αποτυπώματα λιανικής πώλησης κατέθεσαν αίτηση για πτώχευση, συμπεριλαμβανομένων των Toys R Us, Gymboree, Payless, Wet Seal και The Limited. Πολλοί ειδικοί ανέμεναν ότι το 2018 θα είναι ακόμα πιο καταστροφικό για τη λιανική βιομηχανία.
Αλλά αυτό δεν συνέβη. Το 2018, περίπου τα μισά από τα καταστήματα έκλεισαν σε σχέση με το προηγούμενο έτος και σε μια συστροφή ενδιαφέροντος, είδαμε την αναγέννηση του φυσικού λιανικού εμπορίου, με τις νεοσύστατες επιχειρήσεις να αναπτύσσουν τις δικές τους επιλογές στα καταστήματα και τις μεγάλες εταιρείες ακινήτων να ξανασκέφτονται τον τρόπο σχεδιασμού των εμπορικών κέντρων. Κοιτάζοντας πίσω, το πρόβλημα δεν ήταν ότι οι άνθρωποι είχαν γίνει πολύ τεμπέληδες για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Είναι ότι οι μάρκες είχαν εφησυχάσει.
Το περασμένο έτος, οι μάρκες έριξαν τις έννοιες λιανικής πώλησης στο τραπέζι για να δουν ποια θα είναι η επόμενη κίνηση. Αλλά το 2019, προβλέπουμε ότι οι μάρκες και οι καταναλωτές θα εγκαταστήσουν μια νέα πραγματικότητα για τα καταστήματα. Θα υπάρξουν λιγότερα τεχνάσματα και τα ψώνια θα είναι όλο και πιο απρόσκοπτα.
Το φυσικό κατάστημα κάνει μια δυνατή επιστροφή
Το 2018, πολλές startups αναγνώρισαν ότι τα καταστήματα θα μπορούσαν να είναι ένα τεράστιο περιουσιακό στοιχείο επειδή έχουν τη δύναμη να εμβαθύνουν τη σχέση του πελάτη με ένα εμπορικό σήμα, αυξάνοντας την αξία τους. Ο Paul Hedrick, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της startup, Tecovas, με είδη καουμπόη online, το κατέστησε φανερό με ένα pop-up κοντά στο κέντρο του Όστιν. “Βρήκαμε ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να αγαπούν να περπατούν πραγματικά σε έναν εμπορικό δρόμο και να ελέγχουν τα προϊόντα αυτοπροσώπως”, λέει. “Και έχουμε διαπιστώσει ότι η αλληλεπίδραση με το εμπορικό σήμα στο κατάστημα κάνει έναν πελάτη πιο πιστό.”
Η επιτυχία του pop-up στο Austin έχει πείσει τον Hedrick να ανοίξει άλλα πέντε καταστήματα σε ολόκληρο το Τέξας το 2019. Πολλοί τώρα επεκτείνουν γρήγορα την παρουσία τους στο λιανικό εμπόριο. Η All Birds, η Everlane, η Naadam, η Cuyana, η MM.Lafleur, η Away, η Tamara Mellon και η Glossier έχουν ανοίξει όλες καταστήματα τους τελευταίους μήνες ή έχουν ανακοινώσει ότι σχεδιάζουν να το κάνουν στους ερχόμενους. Η πιο δραματική επέκταση θα προέλθει από την Casper: Ο retailer στρωμάτων που έχει ξεκινήσει online σχεδιάζει να ανοίξει 200 καταστήματα.
Το φυσικό κατάστημα 2.0 φαίνεται διαφορετικό
Τα καταστήματα αυτά δεν πρόκειται να φαίνονται ή να μοιάζουν σαν τα καταστήματα που μπορείτε να βρείτε σε μεγάλα εμπορικά κέντρα του παρελθόντος. Αντ ‘αυτού, θα σχεδιαστούν για να συμπληρώσουν την ψηφιακή εμπειρία. Η Everlane, για παράδειγμα, ανέπτυξε τεχνολογία εντός καταστήματος που θα μπορούσε να συνδέσει ένα άτομο με το διαδικτυακό προφίλ του, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει την πιστωτική κάρτα που διαθέτει για να κάνει μια αγορά.
Πολλά από αυτά τα καταστήματα θα έχουν μικρότερο αποτύπωμα, δεδομένου ότι δεν θα κατέχουν πολλά αποθέματα. Τα brands αναμένουν ότι οι πελάτες θα έρθουν στο κατάστημα για να ελέγξουν τα προϊόντα, αλλά θα μπορούν να αγοράσουν το προϊόν online. Και πολλά εμπορικά σήματα θα χρησιμοποιούν επίσης τα καταστήματα ως ένα μέρος για να σφυρηλατήσουν μια ισχυρή αίσθηση της κοινότητας, φιλοξενώντας συνομιλίες, πάρτι και άλλες συναθροίσεις εκεί. Το κατάστημα του Σαν Φρανσίσκο της Everlane έχει καθίσματα για συγκεκριμένες εκδηλώσεις.
Τα καταστήματα τροφίμων θα φέρουν τις δικές τους καινοτομίες. Βλέπουμε ήδη κάποιο βαθμό αυτοματοποίησης όπως η τεχνολογία αυτοελέγχου. Η Amazon εργάζεται σε ένα σύστημα που θα χρησιμοποιεί αναγνώριση προσώπου για να χρεώνει τους πελάτες για τα προϊόντα που παίρνουν από το κατάστημα μαζί τους. Έχει ανοίξει επτά από αυτά τα καταστήματα Go μέχρι σήμερα και σχεδιάζει να ανοίξει περισσότερα το επόμενο έτος, συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων μικρού μεγέθους σε λόμπι γραφείων. Δεν είναι πολύ μακριά πριν η τεχνολογία αυτή εξαπλωθεί σε άλλους λιανοπωλητές.
Το social shopping επιτέλους θα πραγματοποιηθεί
Για ένα χρόνο, οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όπως το Facebook και το Instagram προσπάθησαν να διευκολύνουν τους ανθρώπους να ψωνίζουν απευθείας από αυτούς. Τα σήματα μπορούν τώρα να επιτρέπουν στους χρήστες να αγοράζουν προϊόντα απευθείας από μια ανάρτηση. Αλλά δεν φαίνεται να πιάνει αυτή η ενέργεια. Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να βλέπουν ένα προϊόν στο Instagram και στη συνέχεια αφήνουν την πλατφόρμα για να αγοράσουν το ίδιο στοιχείο σε ένα κανονικό πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο.
Αλλά ο Deb Liu, αντιπρόεδρος του marketplace του Facebook, πιστεύει ότι αυτό θα είναι το έτος που θα ψωνίζει κανείς στα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. “Ξεκινάμε να βλέπουμε τη συμπεριφορά των καταναλωτών να αλλάζει”, λέει ο Liu.
Αυτό σημαίνει ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε τις εταιρείες που χρησιμοποιούν το Facebook και το Instagram για κάτι περισσότερο από το να “βυθίσουν” τους καταναλωτές στην αισθητική και τη φαντασία του εμπορικού σήματος, αλλά δίνοντάς τους μια σαφή επιλογή για δράση: “Πιέστε προς τα πάνω για να αγοράσετε το προϊόν”.
Βιωσιμότητα σε πρώτο πλάνο
Ένα από τα σημαντικότερα θέματα της λιανικής πώλησης του 2019 θα είναι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018, τα Ηνωμένα Έθνη και η κυβέρνηση των ΗΠΑ δημοσίευσαν αναφορές που ανέθεσαν σε επιστήμονες λέγοντας ότι η αλλαγή του κλίματος γίνεται πολύ πιο γρήγορα από ό, τι προβλεπόταν προηγουμένως. Αυτά τα κακά νέα συνέπεσαν με ένα έτος κατά το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώρισαν μία φυσική καταστροφή μετά το άλλο νέο για τις πυρκαγιές της Καλιφόρνια και τους τυφώνες που κατέστρεψαν την Καρολίνα.
Ενώ η αειφορία είναι μια λέξη-κλειδί στον κόσμο της λιανικής πώλησης για χρόνια, τα σήματα θα πρέπει να το πάρουν πολύ πιο σοβαρά το 2019. Οι καταναλωτές θα το απαιτήσουν. Βλέπουμε ήδη αυτό να λαμβάνει δράση. Όταν έγιναν ειδησεογραφικές αναφορές για το πόσο κακά είναι τα πλαστικά καλαμάκια για το περιβάλλον, οι αναζητήσεις για επαναχρησιμοποιήσιμα μεταλλικά καλαμάκια αυξήθηκαν κατά 205% στο Etsy. Το Facebook διαπίστωσε ότι κατά τη διάρκεια του 2018, οι συζητήσεις για το βιοπλαστικό, την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα και τα καλαμάκια αυξήθηκαν. Οι χρήστες επίσης μίλησαν πολύ για την αγορά πιο ανθεκτικών προϊόντων και βιώσιμης μόδας.
Η πρόβλεψή μας είναι ότι το 2019 θα είναι το έτος της εμφανούς στροφής στη βιωσιμότητα. Εδώ και χρόνια, οι καταναλωτές έχουν επικεντρωθεί στην απόκτηση υλικού και οι μάρκες ήταν περισσότερο από ευτυχείς να βγάζουν όλο και περισσότερα προϊόντα για να καλύψουν αυτή την ανάγκη. Αλλά το επόμενο έτος, οι καταναλωτές θα επικεντρωθούν στην αγορά οικολογικών προϊόντων – και ίσως το πιο σημαντικό, θα καταναλώσουν λιγότερο. Η αειφορία των αγορών θα είναι κάτι περισσότερο από μια απλή σκέψη: Θα γίνει ηθική επιταγή. Τα εμπορικά σήματα που βρίσκονται σε αυτή τη φιλοσοφία.
θα διαπρέψουν.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.