27 Απρ 2024
READING

Το Netflix έχει νέο βίντεο εισαγωγής, μετά από δύο χρόνια σχεδιασμού

4 MIN READ

Το Netflix έχει νέο βίντεο εισαγωγής, μετά από δύο χρόνια σχεδιασμού

Το Netflix έχει νέο βίντεο εισαγωγής, μετά από δύο χρόνια σχεδιασμού

Η Netflix επένδυσε πέρυσι το απίστευτο ποσό των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για πρωτότυπο περιεχόμενο, προσφέροντας στους θεατές τα πάντα, από την εκπομπή Tidying Up με τη Marie Kondo, ως την ταινία που κέρδισε υποψηφιότητα για Όσκαρ, Roma. Αλλά ακόμα και αν οι στόχοι και οι φιλοδοξίες της αυξήθηκαν, εξακολουθεί να έχει ένα σοβαρό πρόβλημα: Δεν φαίνεται θελκτική η αναπαραγωγή ταινίας από το ίδιο το Netflix στην κονσόλα του Netflix. Αν βάλουμε τους μεγάλους προϋπολογισμούς στην άκρη, εξακολουθεί να μοιάζει με κοινή τηλεόραση.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Netflix αντιμετωπίζει το περιεχόμενό της όπως η τηλεόραση. Ταινίες ακόμα και προ-ανεβασμένες για αυτόματη αναπαραγωγή, είναι σαν να αλλάζετε το κανάλι. Εν τω μεταξύ, τα τηλεοπτικά δίκτυα, όπως το HBO, κατάφεραν να κάνουν τις ταινίες τους να μοιάζουν σαν μεγάλα γεγονότα, απλά προβάλλοντας μια στιγμή το λογότυπό τους σε μια μαύρη οθόνη πριν αρχίσει το περιεχόμενο.

Το Netflix θέλει αυτή την αίσθηση του  φιλμ και μπορεί να την πάρει, χάρη σε μια νέα κινούμενη εικόνα που η εταιρεία προσθέτει στην αρχή όλων των προγραμμάτων του Netflix Originals από εδώ και μπρος.

Η κινούμενη εικόνα ξεκινά με το “N” του Netflix που ήδη γνωρίζετε, αλλά μια στιγμή αργότερα, ο θεατής πετά κατευθείαν μέσα σε μια θάλασσα κάθετου φωτός. Η ακολουθία διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα, αλλά εξυπηρετεί μια σημαντική λειτουργία για το Netflix: Να διαφημίζει σωστά το δικό του περιεχόμενο και να σας προετοιμάζει για μια γεμάτη κινηματογραφική εμπειρία. Ως τώρα, τα προγράμματα Netflix Originals προηγούνταν από μια λευκή οθόνη μέσω της οποίας έβγαινε το λογότυπο. Τώρα, η κινούμενη εικόνα αγκαλιάζει το κινηματογραφικό μαύρο.

Ένας εκπρόσωπος της Netflix ανέφερε ότι η εσωτερική ομάδα σχεδιασμού συνεργάστηκε με έναν ανεξάρτητο οργανισμό τα τελευταία δύο χρόνια για να αναπτύξει αυτό το νέο κομμάτι branding περιεχομένου. Η απεικόνιση του γραμμωτού κώδικα ήταν στην πραγματικότητα εμπνευσμένη από την ιδέα της μετατροπής των μικρογραφιών εμφάνισης της Netflix σε πλάγια όψη, όπως τα αρχεία σε ένα ράφι. Ο ήχος θα είναι ο ίδιος με τον ήχο που χρησιμοποιεί το Netflix και σήμερα.

Εάν το οπτικό σχήμα φαίνεται οικείο, υπάρχει ένας καλός λόγος γι’αυτό. Μια παρόμοια προσέγγιση είχε κάνει το πρωτοπόρο HBO στις αρχές της δεκαετίας του ’80, καθώς οι θεατές πετούσαν μέσα από το διάστημα, και έπειτα βίωναν την επιτάχυνση με το λογότυπο. Η IMAX καλωσορίζει τους σινεφίλ με παρόμοιο φαινόμενο στρέβλωσης-ταχύτητας μέσω του διαστήματος. Και ειλικρινά, όταν κοιτάζετε το νέο animation του Netflix, μοιάζει ακριβώς όπως οι διάσημοι ήχοι της Deep Note της THX από της “επιστροφή των Jedi” .

Αυτά τα μικρά οπτικοακουστικά προοίμια, προσφέρουν τα ισοδύναμα στην μικρή οθόνη. Στη θεωρία της αρχιτεκτονικής, ένας περιοριστικός χώρος είναι ουσιαστικά μια μετάβαση μεταξύ ενός χώρου και ενός άλλου. Όταν περπατάτε στον κινηματογράφο, δεν περπατάτε κατευθείαν από το χώρο στάθμευσης, μέσα από μια πόρτα και σε ένα δωμάτιο με καθίσματα και οθόνες. Κατ ‘αρχάς, περπατάτε μέσα από το σαλόνι αναμονής, ίσως αγοράζοντας κάποιο ποπ κορν – το οποίο ενισχύει την προσμονή του θεάτρου. Όμως, το σαλόνι αναμονής δίνει επίσης στο μυαλό σας μια περιοχή κάθαρσης, για να αφήσετε το άγχος της ημέρας και να σας προετοιμάσει να καθίσετε για δύο ώρες σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Αυτή είναι ακριβώς η εμπειρία που θέλει να δημιουργήσει το Netflix, χωρίς όμως το κτίριο ή το ποπ κορν.

Η Netflix σπρώχνει επιθετικά το δικό της περιεχόμενο στους συνδρομητές της, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το ζήλο όταν είστε μέσα στην εφαρμογή Netflix. Μέχρι στιγμής, η στρατηγική της εταιρείας ήταν να μας κάνει να παρακολουθούμε κάτι το συντομότερο δυνατόν. Αλλά με το νέο κινούμενο σχέδιο, το Netflix φαίνεται να παραδέχεται κάτι άλλο – ότι είναι σημαντικό για τον αρχικό του προγραμματισμό να μοιάζει σαν μια συναρπαστική εμπειρία, όχι μόνο σαν άλλη μια πλατφόρμα.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.